Izraeli megszállásra panaszkodik Joe Biden

„A telepekre pedig nincs szükség” – mondta egy kampányrendezvényen Donald Trump elsőszámú demokrata kihívója.

Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, több felmérés végeredményből egyértelmű, hogy Joe Biden nagyon népszerű a Demokrata párttal szimpatizáló zsidó amerikaiak között. Ugyanakkor eddig is úgy tűnt, hogy a delaware-i szenátor igencsak ellentmondásos viszonyt ápol a zsidó állammal, és ezt most is megerősítette.

Legutóbb egy kampányrendezvényén kérdezték arról a korábbi alelnököt, hogy mit gondol az „izraeli megszállásról” és milyen álláspontot képviselne a kérdésben az Egyesült Államok következő vezetőjeként. A New Hampshire-i eseményen az i24NEWS szerint demokrata politikus azt mondta:

„Nincs más válasz, mint a kétállami megoldás”

— majd hozzátette, hogy szerinte „a telepekre pedig nincs szükség”.

Az IfNotNow nevű amerikai baloldali zsidó szervezet egyik képviselőjének kérdésére továbbá Biden kijelentette, hogy

„a megszállás valós problémát jelent, egy jelentős problémát”.

Ugyanakkor azt mondta, szükséges lenne nyomást gyakorolni a palesztin vezetőkre is, akiknek „készen kell állniuk arra, hogy megállítsák a gyűlöletet”.

No Title

No Description

Biden nem az egyetlen demokrata elnökjelölt-aspiráns volt, akit az amerikai szervezet Izrael ügyében kérdezett. Pete Buttigieget szintén megkereste egy aktivista, akinek azt mondta a politikus, hogy:

„A megszállásnak véget kell vetni”.

No Title

No Description

Velük ellentétben Cory Booker, aki szintén demokrata színekben szállna versenybe az elnöki székért, egészen másképp reagált arra a kérdésre, hogy szerinte „a megszállás emberi jogi krízist jelent-e a palesztinoknak”? New Jersey szenátora azt felelte az IfNotNow aktivistájának, hogy

„Amennyiben ez a kérdése, megértem, ha mást fog támogatni”.