Biden — a zsidók szeretik, de ő szereti-e Izraelt?

Majdnem minden második demokrata párti amerikai zsidó szimpatizál Joe Bidennel. Donald Trump elsőszámú kihívója azonban igencsak ellentmondásos viszonyt ápol a zsidó állammal.

A több mint 15 ezer embert véleményét alapul vevő Morning Consult által készített friss felmérés eredményéről a JTA számolt be. Eszerint a regisztrált zsidó demokrata párti szavazók

47,1 százaléka a volt alelnököt küldené versenybe Trumppal szemben a jövő évi elnökválasztáson.

A legesélyesebb ellenzéki politikusok közül a második legtöbb támogatást Bernie Sanders kapná, akinek kicsit több mint 11 százalék adna bizalmat, míg Elizabeth Warren még a 9 százalékot sem érne el.

Az amerikai választás sajátossága, hogy a vezető pártok előválasztást tartanak, amely során arról dönt, hogy a legtöbb támogatást elnyert jelölt méretheti meg majd magát a mindenkori elnökkel szemben. Joe Biden pár héttel ezelőtti hivatalos kampánykezdetét követően azonnal toronymagas esélyese lett annak, hogy ő legyen az előválasztás nyertese.

A delaware-i szenátorról a napokban közölt portrénk is rávilágít arra, hogy a legtöbb szakértő szerint a komoly változáson keresztülmenő baloldali, liberális pártban belső széthúzás lehet az egyetlen komoly akadálya annak, hogy ne Biden nyerje a párt jelöltségét.

Csak saját pártja buktathatja meg Trump legesélyesebb kihívóját

Ha a 76 éves Joe Biden sikerrel veszi az akadályt, kiderül, mi marad az értékrendjéből, azaz kész-e a párt ifjú generációja nyomására balra tolódni. Hajdú Tímea írása.

A felmérés végeredményből egyértelmű, hogy Biden nagyon népszerű a Demokrata párttal szimpatizáló zsidó amerikaiak között. De vajon mi a helyzet a politikus és a zsidó állam több évtizedes kapcsolatával? Erről a The Jerusalem Post cikke írt összefoglalót.

„Meggyőződésem, hogy az izraeli kormány utóbbi években mutatott politikája – a telepek szisztematikus és folyamatos terjesztése és a földek lefoglalása – mindannyiunkat, elsősorban Izraelt rossz irányba sodorják.”

— fogalmazott a korábbi alelnök még áprilisban egy J Street-által szervezett eseményen.

A liberálisnak és progresszívnek tartott zsidókat tömörítő mozgalom vendégeként Biden általában azt mondja, amit a közönség szeret hallani, véli a The Jerusalem Post újságírója.

Korábban a cionista és jobboldalhoz sorolt AIPAC — vezető Izrael-barát amerikai lobbiszervezet – rendezvényein is gyakran mutatkozó politikus pedig arról szónokolt pár éve, hogy Netanjahu, akárcsak a többi izraeli, a békéért van, de az araboknak ehhez még fel kell nőniük.

Joe Bidenről egyébként azt írja az újság, hogy nem volt könnyű számukra olyan életrajzi vonatkozásokat találni, amiből messzemenőkig arra lehetne következtetni, hogy az ír-katolikus, Delaware államát évtizedetek óta képviselő szenátor a zsidóság egyértelmű barátjának és szövetségesének tekinthető.

Mindez azért jelentőségteljes, mert ma úgy tűnik, Biden lehet a legfőbb esélyes arra, hogy Donald Trump elnök kihívója legyen a jövőre esedékes választásokon.

Joe Biden egyből az élről indul a demokrata elnökjelöltségért

Videóüzenetben jelentette be indulását a 2020-as amerikai elnökválasztáson a korábbi alelnök.

Barack Obama alelnökeként 2008 és 2012 között szolgáló Bidennek mindenesetre elég érdekes a zsidó államhoz fűződő személyes viszonya. Erről ő több alkalommal és viszonylagos rendszerességgel szeretett beszélni, ami nyilvánvalóan a Demokrata Párt Ilhan Omar előtti idejében valamivel hitelesebben hangozhatott. Biden sokszor szinte dicsekedett azzal, hogy „milyen jól is áll neki a zsidóság”.

A 76 éves szenátor nagycsoportos óvodás korától eredezteti „zsidó-identitását”, azt, hogy neki mennyire is fontos Izrael létezése: édesapja, egy kereskedő-árus katolikus emberként 1948-ban egy vacsorabeszélgetés alatt tette egyértelművé számára: még egyszer nem történhet meg a holokauszt, és a zsidóknak joguk van saját államra.

Biden alig 30 éves, nemzetközi értelemben abszolút zöldfülű politikusként épp a Jom Kipur-i háború kezdetén utazott első alkalommal Izraelbe. Nagyon legendásnak állítja be a Golda Meir miniszterelnökkel való találkozását. A The Jerusalem Post szerint a nagyhatalmú Meir asszony és a fiatal képviselő épp akkor talált időt arra, hogy eszmét cseréljenek, amikor az arabok mindent megtettek azért, hogy a zsidó államot leradírozzák a világ térképéről.

Biden teljes döbbenettel utal a találkozó azon pontjára, amikor a miniszterelnök furcsállóan kérdi amerikai vendégét arról, hogy az vajon miért tűnik ennyire aggodalmaskodónak. A nyugtatás mellett ezt mondta Bidennek:

„Van egy titkos fegyverünk ebben az arab konfliktusban. Tudja, nincs más hely, ahova mehetnénk”

Egy másik izraeli miniszterelnökkel egészen más helyzetben találkozott:

Menachem Beginnel való 1982-es találkozójukon egyenesen az asztalt verte fenyegető jelleggel a különben visszafogott és szolid politikusi imázzsal rendelkező Biden.

Történt, hogy mikor Begin Washingtonba látogatott, a libanoni háborúval kapcsolatban támadt némi nézeteltérés a felek között amikor Biden emlékeztette a miniszterelnököt arra, hogy aggályosnak tartja a ciszjordániai zsidó telepesek palesztinokkal szembeni továbbterjesztését.

Biden – asztalt verve – dühösen azzal is megfenyegette Begint, hogy cselekedetük akár az Izraelt segítő amerikai források apadásához is vezethet. Begin válaszában – amely 1992-ben bekövetkezett halála után került csak nyilvánosságra – határozottan rendre utasította fiatalabb tárgyalópartnerét.

„Én egy büszke zsidó vagyok. Háromezer év kultúrája van mögöttem, maga nem fog engem itt csak úgy ijesztgetni a fenyegetésével”

— fogalmazott Begin, akinek kormányáról két évvel később már egy sokkal oldottabb hangulatban nyilatkozott az amerikai politikus, elismerve Izrael áldozathozatalát a közel-keleti helyzet rendezéséért, és Szaúd-Arábiát, Jordániát és a palesztin szervezeteket okolva azért, hogy csak lassan haladnak a valódi megoldás elérése felé.

Az elnökségért harcba szálló demokrata képviselő két gyermeke is zsidó házastársat talált magának. Mindkét új családtaggal jó a kapcsolata, sőt lánya révén az egyik veje egy sikeres orvos. Minderre Biden sokszor úgy utal, hogy nagy szerencse érte. A demokrata elnökjelölt ezen felül még azzal is büszkélkedhet, hogy a sok katolikus és ír fiatal lány között felnőtt politikusnak az egyik nagy plátói szerelme egy zsidó lány volt gyermekkorában.