A hallgatás bűne — Heti Grün

Örökjáradéktól a szabadkai csodabogárig, a Sorsok Házától az iszlámig és a nőkig, az erőszak tereitől az élre bukott igazgatóig. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Szájbarágó

Az elmúlt napok zsidó-közbeszédét az örökjáradék újraosztásának ügye uralta, a témával lapunk is számos anyagban foglalkozik. Más hírportálok értelmezését és a Mazsihisz kommunikációját olvasva úgy éreztük, hogy érdemes az ügyben a legalapvetőbb fogalmakat és összefüggéseket tisztázni. Íme minden fontos tény, amit a MAOIH és az EMIH által, a Mazsihisz ellen benyújtott keresetről tudni érdemes.

Interjú

Habár több évtizedes szolgálatai után partvonalra kényszerítette a hivatalos szerbiai zsidó vezetés, a szabadkai közösség emblematikus figurája továbbra is rendületlenül hisz a zsidó élet értékeiben, elsősorban az adakozásban és az önkéntes aktivitásban. Milyen volt Jugoszláviában vallásos csodabogárnak lenni, és mi lehet a jövője a bácskai zsidóságnak? Erről is beszélgettünk a 75. születésnapját ünneplő Halbrohr Tamással. Interjú Wallenstein Róbert tollából.

Patrick Gallagher cége, a Gallagher Design, a világ egyik legismertebb és legnagyobb tekintélyű múzeum és kiállítástervező vállalata. Legutóbb a nemrég megújult tel-avivi Diaszpóra Múzeum kiállításán dolgoztak, de Gallagher cége tervezi a Sorsok Háza kiállítását is. Lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán interjúja itt olvasható.

Recenzió

A muszlim bevándorlás következtében Európában kezd gyökeret verni egy olyan értékrend, amely nem tekinti egyenlőnek a nőket a férfiakkal. Azonban az európai vezetők az ideológiával szembeni harc helyett a hallgatást választották – írja Ayaan Hirsi Ali legújabb könyvében. Lapunk szerkesztőjének, Hajdú Tímeának ismertetője itt olvasható.

Jörg Baberowski Az erőszak terei című monográfiája rendkívül érdekes, és a magyar olvasó számára tanulságos történelmi és szociálpszichológiai feldolgozása az emberi erőszak ősidők óta ismert jelenségének. Pelle János írása itt olvasható.

Belföld

Schwajda Gergő eddigi tevékenységével korábbi kollégái nem voltak elégedettek, elsősorban a szervezetet övező botrányokat jöhetett elsimítani. Utánajártunk, ki a Mazsihisz új kommunikációs igazgatója.

Szellemi erő — Heti Grün

A hajlított kanáltól a hamisított idézetig, a zöld hatalomátvételtől a poszt-holokauszt pogromig.