Új kommunikációs igazgató bukott a Mazsihisz csapatának élére

Schwajda Gergő eddigi tevékenységével korábbi kollégái nem voltak elégedettek, elsősorban a szervezetet övező botrányokat jöhetett elsimítani.

Bár a Mazsihisz oldala erről semmilyen tájékoztatást nem adott, de lapunk információi szerint megváltak Danks Emesétől, akinek kinevezését a kommunikációs igazgatói posztra alig több mint egy éve, tavaly februárban jelentették be.

Schwajda korábban nyolc évet dolgozott az ATV-nél, majd egy évet dolgozott az ellenzéki vezetésű első kerületi önkormányzatnak.

Bár volt kollégái nem óhajtották minősíteni munkásságát, név nélkül mind az ATV volt dolgozói, mind az első kerületi önkormányzat működésére rálátással rendelkező források elmondták lapunk számára, hogy

munkájával elégedetlenek voltak, elsősorban a határidők és a politikai narratíváktól független tájékoztatás területén.

A Mazsihisz felső vezetésébe belátással rendelkező, nevét elhallgatni kívánó forrásunk szerint Danks elsősorban azért távozott, mert nem tudta kezelni a Mazsihiszt idén januárban megrázó, és azóta is hullámokat verő szexbotrányokat.

Schwajda elsőszámú feladata így a renoméjában megtépázott mazsihiszes rabbikar képének javítása lehet, ezt bizonyítja a Hunyadi téri zsinagóga Facebook-posztja is, mely már márciusban is megjelölte Schwajdát Markovics Zsolt miskolci mazsihiszes rabbi társaságában, aki nemrég a Mazsihisz.hu-nak maga árulta el: ő volt az egyik rabbi, akit megvádoltak a szexbotrányok kapcsán.

Markovics egyébként minden, őt ért vádat tagad, a Mazsihisz vezetése pedig mereven elzárkózik a vádak kivizsgálása elől.

Tekintve, hogy az utóbbi időben a Mazsihisz Facebook-oldalán többször is prominens helyen szerepeltek a megvádolt rabbik, Schwajda taktikája valószínűleg úgy foglalható össze, hogy

„nincs itt semmi látnivaló”.

Danks és Schwajda LinkedIn profiljain egyébként semmi nyoma a változásnak, igaz, Danks eleve már azt sem tüntette fel, hogy valaha egyáltalán a Mazsihisznek dolgozott.

Vezető izraeli lap számol be a Mazsihisz egyes rabbijanak „kínos” ügyeiről

„A kiskorúak zaklatása, a betérőkkel való visszaélés és szexbotrány magyarországi rabbikarban” címmel írt cikket az izraeli Ynet című lapban Kobi Náchsoni.