Szellemi erő — Heti Grün

A hajlított kanáltól a hamisított idézetig, a zöld hatalomátvételtől a poszt-holokauszt pogromig. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Interjú

Uri Geller, magyar származású mentalista legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy állítása szerint mentális ereje segített a Szuezi-csatornában rekedt hajó két héttel ezelőtti kiszabadításában. Most Megyeri A. Jonatán, lapunk főszerkesztője készített vele videó-interjút, ahol Geller még egy kanalat is elhajlított olvasóink kedvéért.

Antiszemitizmus

Az antiszemitizmus európai helyzetét vizsgálta az Amerikai Nemzetközi Vallásszabadság Bizottság jelentése. Ennek kapcsán nyilatkozott lapunk számára Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

Belföld

Lapunk megírta, hogy cikket közölt az Azonnali.hu ellenzéki portálon Techet Péter külpolitikai újságíró, melyben a Kneszet zsidó tagjait náciknak nevezte, és meghamisított egy idézetet a Times of Israelből.

Lapunk azt is megírta, hogy hosszas bejegyzést készített Lázár György újságíró, a Szombat és a Hungarian Free Press oldalak rendszeres szerzője, melyben a Molotov-Ribbentrop paktumot mentegette. Cikkünkre reagált Feldmájer Péter, a Mazsihisz volt elnöke is.

Európa

Az elmúlt pár hétben magával ragadó programmal szórakoztatta a két most kormányzó testvérpárt, a Kereszténydemokrata és a Keresztényszocialista Unió (CDU/CSU) a politika iránt érdeklődő német közönséget. Krisztina Koenen írása.

Amerika

Jövő héten döntenek az esküdtek Derek Chauvin ügyében, de az amerikai jogi szakértők szerint nem egyértelmű, hogy mi lesz az ítélet. Hajdú Tímea írása.

Jerez Julio ezúttal Honduras és Izrael kapcsolatát mutatta be: mint kiderült, néha érdekes szövetségek kötődnek egymástól igen távol eső országok között.

Történelem

A már részben ismert pogromok illetve feldolgozások, korabeli dokumentumok, naplók, újságcikkek révén elénk tárul a negyvenes évek közepének társadalmi-gazdasági feszültsége és az ebből fakadó indulatok szélsőséges megnyilvánulása. Végső István történész Pelle János vérvád-könyvéről írt.

Végső István interjút is adott lapunknak, melyben arról beszélt, hogy miért nem volt minden zsidó kommunista 1919-ben, és miért tett antiszemita megjegyzéseket Garbai Sándor, a kommün volt feje. Csókási Annamaja interjúja itt olvasható.

Minden emberi közösség érthető igénye, hogy az önképe – mely rendre olyan kiváló tulajdonságokat sorol fel, mint az, hogy harcban bátor, békében nagylelkű, önzetlen és befogadó, könyörületes, őszinte és leleményes, stb. – összhangban álljon a múltját idealizáló kollektív emlékezetével. Pelle János írása a Mazsihiszről és a kollektív emlékezetről.

Hogyan kapták el az izraeliek Adolf Eichmannt, milyen vádakkal állították bíróság elé, és megbánta-e valaha emberiség elleni bűneit? Az Eichmann-per hatvanadik évfordulójára emlékezett Veszprémy László Bernát, lapunk főszerkesztő-helyettese.

A kínos korrigálástól a Csubakka-védelemig — Heti Grün

Ungár Péter és alija-verseny, korrigáló MTI és történet egy gettószökevényről.