Trump-ellenes republikánus jelölt száll be az elnökségért folyó harcba

Chris Christie, New Jersey állam korábbi republikánus kormányzója két cikluson át, aki 2016-ban sikertelenül pályázott a republikánusok jelöltségére, június 6-án jelentette be, hogy indul a 2024-es elnökválasztáson.

A 60 éves Christie a New Hampshire-i Saint Anselm College-ban tartott gyűlésen jelentette be jelöltségét. Felesége, Mary Pat, négy gyermeke és édesapja társaságában Christie arról beszélt, hogy fontos, hogy „a kicsi helyett a nagyot válasszuk, és hogy egyesítsük az országot”.

„Vannak olyan elnökjelöltjeink, akik olyan apró témákról beszélnek, amelyeket néha még megérteni is nehéz” – mondta.

Christie keményen nekiment a republikánusok éllovasának, Donald Trumpnak, és azt mondta, hogy az igazi vezetők emberek, és nem tettetik magukat tökéletesnek.

„A demokráciánkban nem vagyunk jobbak és nem vagyunk rosszabbak, mint önök. Mi vagyunk önök”

– mondta.

Trumpot idézve, aki azt állítja, hogy soha nem veszített, és aki mindig másokat hibáztat, Christie azt mondta: „Én vesztettem. Például 2016-ban”.

Miután azt mondta, hogy a névtelen vezető, akit sokan Voldemort-szerűnek tartanak abban, hogy nem lehet megnevezni, csak akkor látja Amerika nagyságát, ha a tükörbe néz, Christie  Trumpot nevén nevezte: „Egy magányos, tükörbe révedő disznó nem vezető” – mondta Christie.

„Hiszem, hogy Amerika nagysága odakint lakozik. Mindannyiuk között”

– majd hozzátette:

„Válasszanak engem, mert olyan vagyok, mint akit korábban választottak, csak kevésbé őrült.”

„Ha a tökéletes jelöltet keresitek, itt az ideje, hogy hazamenjenek. Én nem vagyok az. Nemcsak hogy nem vagyok a tökéletes jelölt, de messze nem is vagyok tökéletes ember” – mondta a közönségnek. Hangsúlyozta azonban a jellem fontosságát, és elmarasztalta azokat a vezetőket, akik arra utasítják a közönséget, hogy ne törődjenek ezzel a tulajdonsággal.

„Nem utasíthatjuk el többé a jellem kérdését. Ha ezt tesszük, azt kapjuk, amit megérdemlünk” – mondta.

Az 1990-es években Christie a republikánus jelöltek adománygyűjtését irányította, többek között 1992-ben George H.W. Bush akkori elnöknek, de támogatta George W. Busht is, 2001-ben pedig New Jersey államügyészévé nevezték ki.

Ez utóbbi szerepkörében a korrupció üldözése és több mint 130 kormánytisztviselő sikeres elítélése tette nevezetessé.

New Jersey kormányzójaként Christie népszerűvé vált a republikánus bázis körében a kormányzati programok megnyirbálásával és a szakszervezetek elleni harcával.

Az évek során Christie Izrael-párti álláspontot képviselt, de nem zökkenőmentesen.

2010-ben Christie és több mint 50 zsidó vezető New Jerseyben a zsidó-amerikai örökség hónapjává nyilvánította a május hónapját. Két évvel később Christie Izraelben találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. (Twitteren közölte, hogy soha nem volt kérdéses, hogy kormányzójaként hol lesz az első hivatalos tengerentúli látogatása.)

Ám 2014-ben bakizott, amikor Ciszjordániát „megszállt területeknek” nevezte. Később azt állította, hogy rosszul fogalmazott.

Az előző évben, amikor Christie aláírt egy közös határozatot Izrael 65. évfordulójának megünneplésére, az akkori kormányzó megjegyezte, hogy New Jerseyben van a negyedik legnagyobb zsidó közösség az Egyesült Államok államai közül, mintegy 480 ezer zsidóval.

„Valójában százalékos arányban New Jersey a második legnagyobb zsidó lakossággal rendelkező állam New York után” – mondta. „Izrael Állammal nemcsak olyan kapcsolatunk van, amely közös filozófiát vall a szabadságról, de élénk kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat is ápolunk”.”

„Ez nem csak gazdasági szempontból létfontosságú kapcsolat, hanem ami még ennél is fontosabb, erkölcsileg is létfontosságú”

– tette hozzá.

Mike Pompeo mégsem indul az amerikai elnökválasztáson

Trump volt külügyminisztere szerint „nem ez a megfelelő pillanat” arra, hogy megpályázza a republikánus jelöltséget.