Szűkül Biden republikánus kihívóinak száma

New Jersey egykori kormányzója bejelentette, hogy befejezi a 2024-es elnökválasztási kampányt.

„Soha nem volt célom, hogy csak egy hang legyek a gyűlölet, a megosztottság és az önzés ellen, amivé pártunk Donald Trump alatt vált” – mondta Christie egy New Hampshire-ben egy gyűlésen.

„Mindig is azt mondtam, hogy ha ebben a versenyben eljön az a pont, amikor nem látok utat e cél eléréséhez, akkor kiszállok”

– tette hozzá.

„És ma este világossá vált számomra, hogy nincs számomra út a jelöltség elnyeréséhez, ezért ma este felfüggesztem az Egyesült Államok elnökségéért folytatott kampányomat.”

Christie kiszállása azt vetíti előre, hogy erősödik Ron DeSantis floridai kormányzó és Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet jelöltsége, akik Donald Trump volt elnök két fő alternatívájaként tűntek fel.

Nem volt világos, hogy Christie, aki minden más jelöltnél élesebben bírálta Donald Trump volt elnököt, támogatja-e valamelyik riválisát, de az Associated Press beszámolója szerint hallották, amint a kampánya által az eseményt megelőzően létrehozott élő közvetítésen Haley-t kritizálta.

„Ki fogják csinálni” – mondta. Christie hozzátette, hogy DeSantis felhívta őt, attól tartva, hogy Haley-t fogja támogatni, de hogy erre mit válaszolt a volt New Jersey-i kormányzó, azt már nem lehet tudni.

Christie-re az elmúlt napokban nyomás nehezedett, hogy fejezze be a kampányát, hogy segítsen Haley-t támogatni New Hampshire-ben, egy olyan államban, ahová Christie kampánya erőforrásait összpontosította.

Christie korábban 2016-ban már megpályázta a republikánus jelöltséget, de kiszállt a versenyből, miután hatodik lett a New Hampshire-i előválasztáson. Akkor, kiszállása után Trumpot támogatta.

Christie ezután Trump kampánycsapatában is részt vett, később pedig a volt elnök közeli tanácsadója lett. Neve több kormányzati posztra, köztük az alelnöki posztra is felmerült, bár egyik sem valósult meg.

Trump vereségét és a 2020-as választások megdöntésére tett kísérletét követően Christie korábbi szövetségese ellene fordult, és Trump egyik legfőbb republikánus kritikusaként nyilatkozott.

A republikánus elnökjelöltségért folyó versenyből kiszállt még Tim Scott szenátor is, aki november közepén lépett vissza, valamint Mike Pence volt alelnök, október végén.

A republikánus jelöltségért folyó versenyt toronymagasan a 45. elnök, Donald Trump vezeti, akinek népszerűsége az országos kutatások szerint is Biden előtt jár.

Izrael: kitelepítenék a palesztinokat Gázából? – Megyeri Jonatán, Kiss Rajmund

Az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője és a Neokohn főszerkesztője volt a Hit Rádió adásának vendége.