Másodszorra is összecsaptak a republikánus elnökjelöltek

A 2024-es kampány második republikánus elnökjelölti előválasztási vitáját szerdán tartották a Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban, a kaliforniai Simi Valleyben. Hét jelölt vett részt rajta, nyolcról szűkítve a kört, miután Asa Hutchinson volt arkansasi kormányzó nem jutott be: Ron DeSantis floridai kormányzó, Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó, Tim Scott dél-karolinai szenátor, Vivek Ramaswamy vállalkozó, Mike Pence volt alelnök, Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó és Doug Burgum észak-dakotai kormányzó. Donald Trump volt elnök az első vitához hasonlóan kihagyta az eseményt, a témák többségében mégis előkerült a neve.

Mike Pence Joe Biden elnök gazdaságpolitikáját ostorozta, amikor a Fox Business műsorvezetőjének, Stuart Varney-nak arra a kérdésére válaszolt, hogy mi az álláspontja az amerikai munkásokkal kapcsolatban a United Auto Workers jelenleg is tartó sztrájkja közepette.

„A Bidenomics (Biden elnök gazdaságpolitikájára alkotott kampányszlogen — a szerk.) megbukott. A bérek nem tartanak lépést az inflációval. Az autógyári munkások és az összes amerikai munkás érzi ezt. A családok küszködnek ebben a gazdaságban” – mondta Pence, hozzátéve: „Joe Biden »green deal« programja jó Pekingnek, viszont rossz Detroitnak”.

Pence részletezte, hogy milyen változtatásokat hajtana végre, ha megnyerné az elnökséget: „Újra kellene építenünk a »green dealt«, meg kellene szabadulnunk a támogatásoktól, amelyek az amerikai benzin és az autógyártást a temetőbe vezetik”.

DeSantis nekiment Trumpnak, amiért nem vett részt a vitán, és azt mondta:

„Tudják, ki hiányzik még? Donald Trump. Neki is ott kellene lennie a színpadon ma este. Tartozik azzal, hogy megvédje a múltját”.

Christie szintén Trumpot vette célba, és mind a volt elnököt, mind Joe Biden elnököt hibáztatta a washingtoni költekezési viták elakadásáért.

„Kudarcot vallottak, és azért kerültek abba a helyzetbe, amelyben most vannak, mert egyikük sem hajlandó elmondani az igazságot” – mondta, majd hozzátette:

„Egyikük sem hajlandó felvállalni a nehéz kérdéseket. Csak tovább akarják görgetni a problémát”.

Christie szerint az amerikaiak szenvednek a kormányzati kiadások miatt, „Joe Biden pedig elbújik a pincéjében, és nem válaszol arra, hogy miért növeli az adósságot”.

„Donald Trump a golfklubjai falai mögé bújik, és nem jelenik meg itt, hogy válaszoljon a kérdésekre, mint mi mindannyian”

– vádolta Christie.

Később folytatta Trump elleni támadásait, és egyenesen a kamerába fordulva azt mondta: „Donald, tudom, hogy nézed a közvetítést,

azért nem vagy itt ma este, mert félsz a színpadon állni és megvédeni a múltadat”

– mondta.

„Ha továbbra is ezt csinálod, senki sem fog téged itt fent többé Donald Trumpnak hívni. Donald Kacsának fognak hívni”

– tette hozzá Christie, aki később egy karikatúraszerű képet tweetelt ki Donald Kacsáról, amint felfelé tartva a hüvelykujját kacsint.

Haley bírálta Bident, amiért a hét elején csatlakozott az Egyesült Autóipari Dolgozók sztrájkőrségéhez Michiganben, és az ő gazdaságpolitikáját okolta a magas inflációért.

„Szerintem meg kell néznünk, hogy pontosan mi történt. Biden megjelent azon a sztrájkőrségen, de miért vannak ott valójában azok a munkások?

Azért, mert az összes kiadás, amit a gazdaságon keresztül erőltetett, megemelte az inflációt”

– mondta Haley.

Haley célba vette Ramaswamy-t is a TikTok-kal, a kínai cég tulajdonában lévő közösségi médiaalkalmazással kapcsolatos álláspontja miatt is, amelyet egyes államok betiltottak.

Ramaswamy indoklására válaszolva, hogy miért csatlakozott az alkalmazáshoz, Haley nyersen kijelentette:

„Minden alkalommal, amikor meghallgatlak, egy kicsit butábbnak érzem magam”.

Ramaswamy, aki nemrég csatlakozott a TikTok-hoz, miután beszélgetett a közösségi média influencer Jake Paullal, azzal érvelt, hogy az alkalmazás platformot biztosít arra, hogy üzenetet terjesszen a fiatalabb szavazóknak. Elmondta, hogy ha elnökké választanák,

minden 16 év alatti személyt kitiltana minden „addiktív közösségi médiából”, de kiállt az alkalmazáson való kampányolás pragmatikus előnyei mellett.

„Miközben a demokraták három az egyhez arányban rohanják le a következő generációt, a Republikánus Pártban pontosan egy ember van, aki beszél a fiatalok eléréséről, és ez én vagyok” – mondta.

Haley élesen reagált Ramaswamy részvételére a közösségi médiás alkalmazáson, és

„az egyik legveszélyesebb közösségi médiás alkalmazásnak nevezte”.

„Százötvenmillió ember van a TikTok-on. Ez azt jelenti, hogy megszerezhetik a kapcsolataidat, a pénzügyi adataidat, az e-mailjeidet, a szöveges üzeneteidet” – mondta.

Haley tovább támadta Ramaswamyt a Kínában folytatott üzleti ügyletei miatt, és a közösségi médiaalkalmazás teljes betiltását követelte.

„”Nem bízhatunk a TikTokban, be kell tiltani” – mondta.

Egy új közvélemény-kutatás szerint Trump utcahosszal vezet Biden előtt

A volt elnök iránti elfogultsággal nehezen vádolható ABC News és Washington Post közös felmérése szerint egyre csak nő Trump előnye,