Newsweek: A republikánusok Jared Kushner ellen fordultak

Úgy tűnik, a republikánusok szembefordultak Jared Kushnerrel, Donald Trump volt elnök vejével egy 2 milliárd dolláros szaúdi befektetés miatt, amelyet cége hat hónappal azután kapott, hogy Trump elhagyta a Fehér Házat – írja a Newsweek. 

Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó, aki a 2024-es republikánus elnökjelöltségre pályázik, szerdán New Hampshire-ben tett megjegyzései során felvetette a kérdést, és Kushnert Hunter Bidenhez hasonlította.

A képviselőház republikánus képviselői Hunter Biden ügyleteit vizsgálják annak a vizsgálatnak a részeként, amely azt állítja, hogy apja, Joe Biden elnök részt vett fia üzleti ügyleteiben.

A New Hampshire állambeli Salemben szerdán tartott beszédében Christie felhívta a figyelmet a Kushner cégébe, az Affinity Partnersbe történt 2 milliárd dolláros szaúdi befektetésre.

Kushner a Trump-kormányzat idején a Fehér Ház egyik vezető tanácsadója volt, aki szorosan részt vett a kormány közel-keleti politikájában.

„Miért küldené Jared Kushnert a Közel-Keletre, amikor Rex Tillerson és Mike Pompeo a külügyminisztere? Két hihetetlenül tapasztalt férfi” – mondta Christie.

„Te küldted?” Christie azt mondta, hozzátéve: „A választ hat hónappal azután tudtuk meg, hogy távozott a hivatalából: 2 milliárd dollár a szaúdiaktól Jared Kushnernek és Ivanka Trumpnak, 2 milliárd dollár, és mert mindezt és még többet is tett a családjával. Normalizálta ezt a magatartást”.

„Véget fogok vetni ennek a családi szélhámosságnak, ami folyik. Nem vagyunk harmadik világbeli köztársaság. Mi az Amerikai Egyesült Államok vagyunk. És itt az ideje, hogy Donald Trump családja leszálljon az állami segélyekről, és menjen vissza New Yorkba, ahová tartozik”

– tette hozzá.

Christie egykori Trump-szövetséges, aki erősen kritikusan viszonyul a volt elnökhöz. Amerikai ügyészként Christie vádat emelt Kushner apja, Charles Kushner ellen, aki bűnösnek vallotta magát adócsalásban és illegális kampányadományozásban. Trump 2020 decemberében kegyelmet adott Kushnernek.

James Comer képviselő, a képviselőház felügyeleti bizottságának elnöke – a republikánus James Comer, aki a Hunter Biden elleni kongresszusi vizsgálatot vezeti – csütörtökön egy CNN-interjúban reagált Christie megjegyzéseire.

„Hangot adtam annak, hogy szerintem amit Kushner tett, az átlépte az etikai határt”

– mondta Comer a CNN The Lead című műsorában Jake Tapper műsorvezetővel.

Az Affinity Partners, Kushner cége 2 milliárd dolláros befektetést kapott Szaúd-Arábia szuverén vagyonalapjától hat hónappal Trump hivatalból való távozása után, annak ellenére, hogy a The New York Times által látott tárgyalási jegyzőkönyvek szerint a Szaúdi Közberuházási Alap felülvizsgálati bizottsága aggályosnak találta az üzletet.

A Mohammed bin Szalmán koronaherceg által vezetett szuverén vagyonalap igazgatótanácsa felülbírálta ezeket az aggályokat.

Bidenékkel összevesztek, Trump vejét viszont szívesen látták a szaúdiak

Tovább mélyül Szaúd-Arábia és a Biden-kormányzat viszonya.