Mi lenne, ha Trump támogatná Biden Izrael és Szaúd-Arábia közti béketervét?

Lindsey Graham republikánus szenátor és Jared Kushner volt fehér házi főtanácsadó, Donald Trump veje arra biztatta a volt elnököt, hogy támogassa utódja, Joe Biden erőfeszítéseit az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációs megállapodás közvetítésére mondván, az Trump közel-keleti politikájának igazolása volna.

Az a fajta védelmi paktum, amelyet Rijád az Izraellel való kapcsolatok normalizálásáért cserébe kíván az Egyesült Államokkal aláírni, valószínűleg kongresszusi jóváhagyást igényel, és a mélyen megosztott kongresszusban legalább néhány republikánus támogatására lesz szükség.

Ennek megfelelően Trump hangos ellenállása ronthatja Biden esélyeit arra, hogy megkapja a szükséges kétpárti támogatást – ami különösen fontos, tekintve, hogy a progresszív demokraták körében nem túl népszerű a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Szalmán, az Öböl menti királyságban tapasztalható emberi jogi helyzet miatt.

Mivel az Izrael és Szaúd-Arábia közötti normalizációs megállapodást pártpolitikán túli nemzeti érdeknek tekintik, Graham és Kushner igyekeztek a korábbi elnök támogatását megszerezni.

„Azt mondtam Trump elnöknek… ez az Ábrahám-megállapodások természetes folytatása, és ha van egy mód megcsinálni, akkor nem szabad elszalasztani a lehetőséget. Nem számít, hogyan és kinek az elnöksége alatt történik.

Ez jó lenne a Közel-Kelet stabilitása és a saját nemzetbiztonságunk szempontjából, és Trump elnök megérdemli a méltányos részét az elismerésből”

– mondta Graham az Axios hírportálnak szerdán.

Tovább apellálva a volt elnök egójára, Graham szenátor elmondta azt is, hogy Biden a Trump által közvetített, Izrael és arab szomszédai közötti Ábrahám-megállapodások kiterjesztésén való munkálkodása „a Trump elnökség elismerésének legmagasabb formája”.

Kushner, aki az Ábrahám-megállapodások fő mozgatórugója volt, szintén továbbította ezt az üzenetet apósának, mondván, hogy

egy szaúdi-izraeli megállapodás Trump közel-keleti politikájának igazolását jelentené Biden részéről.

Graham látszólag megerősítette ezt a beszámolót, és azt mondta az Axiosnak: „Jared Kushner nagyon segítőkész volt. Volt néhány ötlete a normalizációs megállapodás palesztin komponensére vonatkozóan. Tudom, hogy felajánlotta a segítségét, szerintem a Fehér Ház is hasznosnak látja őt”.

Egyelőre nem világos, hogy Trump hogyan reagált Kushner és Graham javaslatára.

Kushner kapcsolatát az Öböl-menti királysággal mutathatja, hogy a szaúd-arábiai állami befektetési alap 2 milliárd dollárt fektetett be Kushner Affinity nevű magántőkealapjába, Graham pedig az egyik legjelentősebb republikánus, aki támogatta Biden erőfeszítéseit Izrael és Szaúd-Arábia kérdésében, és a jövő hónapban már másodszor látogatja meg a két országot, hogy megpróbálja előmozdítani a kezdeményezést.

Nagykövetséget nyitott Izrael az egyik arab olajmonarchiában

Izrael hétfőn hivatalosan megnyitotta első állandó diplomáciai képviseletét Bahrein fővárosában.