Történelmi pillanat: Szaúd-Arábia izraeli vállalatokba fektet be

A beszámolók szerint ez lesz az első nyilvános példa arra, hogy Szaúd-Arábia közvetlenül Izraelbe fektet be; állítólag két vállalatot már kiválasztottak – írja a The Times of Israel.

Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy több millió dollárt különít el izraeli technológiai cégekbe történő befektetésekre Jared Kushner új magántőkealapján keresztül – derül ki a The Wall Street Journal jelentéséből, amely a befektetési tervet ismerő személyekre hivatkozik.

Kushner, Doland Trump volt amerikai elnök veje és volt főtanácsadója tavaly év végén hozta létre az Affinity Partners-t, mintegy 3 milliárd dollárnyi lekötött forrást gyűjtve nemzetközi befektetőktől, köztük a szaúdiaktól.

A WSJ jelentése szerint Rijád két izraeli vállalatot szemelt ki befektetésre, bár a cégek nevét nem hozták nyilvánosságra, sem azt, hogy milyen ágazatokban tevékenykednek.

A jelentés szerint a befektetés „az első ismert eset, hogy a szaúdi állami befektetési alap pénzét Izraelbe irányítják, ami annak jele, hogy a királyság egyre inkább hajlandó üzletet kötni az országgal, annak ellenére, hogy nincsenek diplomáciai kapcsolataik”.

Tavaly decemberben a The New York Times arról számolt be, hogy az Affinity Partners mintegy 20 embert vett fel, és azt tervezi, hogy az amerikai székhelyű befektetésekre, valamint a közel-keleti befektetésekre összpontosít. A jelentés szerint a 450 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alap két forrás szerint is tárgyalásokat folytatott Kushnerrel az Affinity Partnersbe történő jelentős befektetésről.

A The New York Times azt is megemlítette a jelentésben, hogy bár szaúdi tanácsadók kezdetben vonakodtak hozzájárulni az alaphoz, Mohammed Bin Szalmán szaúdi koronaherceg és de facto vezető állítólag közbelépett, és előremozdította az Affinity Partnersbe történő befektetést.

Szaúdi koronaherceg: Izrael potenciális szövetséges lehet

„Nem ellenségként tekintünk Izraelre, hanem potenciális szövetségesként, számos közös érdekünk van” – mondta Mohammed bin Szalmán.

Bin Szalmán és Kushner nagyon szoros kapcsolatokat ápolnak, amelyek még az utóbbi Fehér Házban töltött idejére nyúlnak vissza.

Az év elején arról számoltak be, hogy Kushner egy irodát is nyit Izraelben, amely az Izrael, India, az Öböl-államok és Észak-Afrika közötti üzleti kapcsolatokat fogja előmozdítani.

Trump tanácsadójaként Kushner egyik utolsó cselekedete volt az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó közötti normalizációs megállapodások közvetítése, amelyeket „Ábrahám-megállapodásoknak” neveztek el.

Kushner apósa közel-keleti politikájának alakítása során nagy hangsúlyt fektetett a befektetéseken és gazdasági fejlődésen keresztül létrejött békére, azonban nem sikerült áttörést elérni az izraeli-palesztin békében.

Kushner vezető szerepet vállalt Trump 2016-os és 2020-as kampányainak lebonyolításában is, de jelezte, hogy nem vesz részt egy esetleges 2024-es Trump-kampányban.

Kushner a harmadik generációja annak a családi ingatlanbirodalomnak, amelyet nagyapja, egy holokauszt-túlélő alapított.

„Magyarország jelentős szerepet játszhat az Ábrahám-egyezmények sikerében”

A Jared Kushner által alapított Ábrahám-egyezmények Intézet vezetőjével Megyeri A. Jonatán beszélgetett a megállapodások fontosságáról, Magyarország szerepéről és az egyezmények bővítésében rejlő potenciálról.