Szaúdi koronaherceg: Izrael potenciális szövetséges lehet

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg csütörtökön tett megjegyzései szerint Izrael „potenciális szövetségese” lehet Rijádnak – írja az I24News.

„Reméljük, hogy az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktus megoldódik”

– mondta a herceg a The Atlantic című amerikai havilapnak a hivatalos szaúdi sajtóügynökség által közölt megjegyzések szerint.

„Nem ellenségként tekintünk Izraelre, hanem potenciális szövetségesként, számos közös érdekünk van”

– mondta.

„De még meg kell oldanunk néhány kérdést, mielőtt eljutnánk odáig”

– tette hozzá.

Szaúd-Arábia hivatalosan nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot Izraellel.

De 2020-ban két fő öböl menti szövetségese – Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek – normalizálta kapcsolatait Izraellel, ezzel Egyiptom és Jordánia után a harmadik és negyedik arab állam lett, amely ezt megtette.

Szaúd-Arábia többször is kijelentette, hogy ragaszkodik az Arab Liga évtizedes álláspontjához, miszerint nem létesít hivatalos kapcsolatokat Izraellel, amíg a palesztinokkal fennálló konfliktus nem rendeződik.

2021 decemberében Szaúd-Arábia állandó ENSZ-képviselője, Abdallah Al-Mouallimi az Arab Newsnak azt mondta, hogy Rijád kész normalizálni a kapcsolatokat a zsidó állammal, „amint [az arab békekezdeményezés] feltételei… megvalósulnak”.

Mohamed herceg azonban apjánál – Szalmán királynál – nyitottabbnak tűnik Izrael felé, és engedélyezi kereskedelmi repülőgépeinek áthaladását a szaúdi légtéren.

Eljött az ideje a szaúdi-izraeli békének?

Richard Goldberg szerint annak érdekében, hogy az Egyesült Államok továbbra is fegyverekkel lássa el Szaúd-Arábiát, békét kell kötni Izraellel.