Elindította elnökjelölti kampányát Mike Pence

Hivatalosan is elindította a republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányát szerdán közzétett videójában Mike Pence egykori amerikai alelnök.

„Új idők új vezetést igényelnek” – mondta a Fox Newson és a Twitteren közzétett videóban Pence, aki az Egyesült Államok alelnökeként négy évig szolgált rendíthetetlen hűséggel Donald Trump előző elnök mellett, ám később, a Capitolium 2021-es ostromát követően ellene fordult. Ő az első amerikai alelnök, aki felveszi a harcot korábbi felettesével szemben.

A videót néhány órával Pence Iowa állambeli első hivatalos kampányindító rendezvényének kezdete előtt tették közé.

Noha

„könnyű volna a pálya szélén maradni, nem így neveltek. Ezért jelentem be ma Isten és a családom előtt, hogy indulok az Egyesült Államok elnöki tisztségéért”

– közölte Pence, hozzátéve, hogy

„a világ legnagyszerűbb nemzetének legszebb napjai még hátravannak”.

Pence és tanácsadói úgy látják, hogy Iowa kulcsfontosságú a jelöltséghez vezető úton, mivel az ottani szavazók jelentős részét a volt alelnök természetes választói körének tekintett evangéliumi keresztények adják.

Az elnökjelöltségre pályázó republikánusok általában Iowa államra összpontosítják figyelmüket, mivel 2024 februárjában ebben az államban tartják meg az első elnökjelölő politikai gyűlést, amely a korábbi tapasztalatok szerint lendületet, pénzt és figyelmet biztosíthat a jelöltségi csörte győzteseinek és a várakozásokat felülmúló jelölteknek.

Pence-nek a Republikánus Párt, azaz a Grand Old Party (GOP) zsúfolt mezőnyében Donald Trump mellett olyan kihívókkal kell megmérkőznie, mint Ron DeSantis floridai kormányzó, Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet, Tim Scott dél-karolinai szenátor, Chris Christie volt New Jersey-i kormányzó és Asa Hutchinson volt arkansasi kormányzó.

Ugyanakkor Pence – akire a Trumpot elutasító republikánusok bűnrészesként, Trump hívei pedig árulóként tekintenek – magas elutasítottsággal küzd a választók körében.

A CNN múlt hónapban végzett felmérése szerint a republikánusok és a republikánus érzelmű függetlenek 45 százaléka semmilyen körülmények között nem támogatná Pence-t, míg Trumpról csak 16 százalékuk állította ugyanezt. A volt alelnök támogatottsága jelenleg 5 százalék körül mozog a republikánus választók körében.

Donald Trump magasan a legesélyesebb 50 százalék feletti népszerűséggel, őt követi Ron DeSantis floridai kormányzó 20 százalék körüli eredménnyel, majd jelentősen lemaradva, 4-5 százalékos támogatottsággal Nikki Haley volt amerikai ENSZ-nagykövet és Pence.

Mike Pence 2017 és 2021 között az Egyesült Államok alelnöke volt, azt megelőzően Indiana állam kormányzójaként, 2001 és 2013 között pedig az amerikai kongresszus tagjaként dolgozott.

Trump-ellenes republikánus jelölt száll be az elnökségért folyó harcba

Chris Christie neve nem ismeretlen. New Jersey állam korábbi kormányzója 2016-ban is indult az elnökségért.