A volt amerikai külügyminisztert is meg akarta ölni az iráni merénylő

Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter is célpontja volt annak az iráni merényletnek, amely John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó ellen irányult – jelentette szerdán a CNN egy, a nyomozást ismerő szövetségi és egy Pompeohoz közeli forrásra hivatkozva.

Pompeot múlt szerdán közvetlenül az igazságügyi minisztérium tájékoztatta arról, hogy ő a második célpontja az iráni Forradalmi Gárda merénylettervének – mondta a CNN-nek a Pompeohoz közel álló forrás.

Szerdán az amerikai igazságügyi minisztérium jelentette, hogy egy iráni ügynök ellen vádat emeltek a Bolton elleni merényletre irányuló tervvel kapcsolatban.

Sahrám Púrszafit, az iráni Forradalmi Gárda állítólagos tagját az FBI keresi a merénylettel összefüggésben és azzal vádolják, hogy 300 000 dollárt ajánlott fel egy amerikai állampolgárnak Bolton meggyilkolásáért. A vádirat szerint Irán azért akarta meggyilkolni Boltont, hogy megtorolja Kasszem Szolejmáni iráni tábornok 2020 januári likvidálását.

Pompeo Donald Trump korábbi elnök külügyminisztereként szolgált a Szolejmáni halálát okozó légicsapás idején.

Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő szerdán visszautasította az összeesküvésről szóló amerikai bejelentést, mondván: „Irán határozottan óv attól, hogy az iráni állampolgárok ellen ilyen nevetséges és alaptalan vádak ürügyén bármilyen lépést tegyenek”.

Irán többször megfogadta, hogy megbosszulja Szolejmáni halálát, akit 2020 januárjában egy amerikai dróncsapás során likvidáltak Bagdadban.

Az év elején egy animációs videó, amelyet az iráni legfelsőbb vezető, Ali Khamenei ajatollah honlapján tettek közzé, Donald Trump volt amerikai elnök meggyilkolását ábrázolta, aki elrendelte a Szolejmáni likvidálását.

Irán 2020-ban elfogatóparancsot adott ki Trump ellen, és az Interpol segítségét kérte a Szolejmáni meggyilkolásával kapcsolatos őrizetbe vételéhez.

Az Interpol akkor azonnal elutasította a kérést, mondván, hogy „bármilyen politikai jellegű beavatkozásra vagy tevékenységre” nincs felhatalmazásuk — írja az Arutz7.

Nemrégiben Irán bejelentette, hogy 127, meg nem nevezett gyanúsított ellen kíván eljárást indítani a Szolejmáni likvidálásában való részvétel és együttműködés miatt.

Nyakon szúrta randipartnerét egy nő, hogy megbosszulja Szolejmáni halálát

Nikoubin azt mondta a rendőrségnek, hogy „bosszút akart állni az amerikai csapatokon Kaszem Szolejmáni 2020-as meggyilkolásáért”.