Irán bosszút esküszik Szolejmáni meggyilkolásáért, ha Trump nem áll bíróság elé

Ebrahim Raiszi, iráni elnök bosszút esküdött Donald Trump ellen, hacsak nem állítják bíróság elé a volt amerikai elnököt Kaszem Szolejmáni meggyilkolása miatt, két évvel a parancsnok halála után.

A Times of Israel arról számol be, hogy az Iszlám Köztársaság és szövetségesei szerte a Közel-Keleten megemlékezéseket tartottak Szolejmáni tábornok és iraki hadnagya emlékére, akiket 2020. január 3-án egy amerikai dróncsapás során gyilkoltak meg a bagdadi repülőtéren.

Teherán ellenségei az évforduló napján nem bejelentett drón- és kibertámadások célpontjai voltak – az Egyesült Államok vezette iraki koalíció két felfegyverzett pilóta nélküli légi járművet fogott el a bagdadi repülőtér felett, hackerek pedig izraeli médiaoldalakat támadtak.

Szolejmáni a Kudsz Erők, az Iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleti ágának élén állt, amely kapcsolatban volt fegyveres csoportokkal Irakban, Libanonban, a Gázai övezetben, Szíriában és Jemenben. A Kudsz Erőket számos ország, köztük az Egyesült Államok és Izrael is terrorszervezetként tartja nyilván.

Raiszi Teherán legnagyobb imatermében tartott beszédében azt mondta: „Az agresszornak és a fő gyilkosnak, az Egyesült Államok akkori elnökének szembe kell néznie az igazságszolgáltatással és a megtorlással” Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter „és más bűnözők” mellett.

„Ellenkező esetben azt mondom minden amerikai vezetőnek, hogy kétségtelenül a bosszú keze fog előbújni a muszlim nemzet ingének ujjából”.

Trump – akinek vezetése alatt az iráni atomprogrammal kapcsolatos feszültségek eszkalálódtak, új szankciórendszerhez vezetve Teheránnal szemben – rendelte el a merényletet.

Washington akkor azt állította, hogy Szolejmáni azonnali akciót tervezett az amerikai személyzet ellen Irakban, a háború sújtotta országban, ahol Teherán is nagyobb befolyásra akar szert tenni

Irán válaszul napokkal később rakétákkal lőtte az amerikai csapatoknak otthont adó iraki bázisokat. Senki sem halt meg, de Washington szerint több tucatnyian szenvedtek traumás sérüléseket.

A megnövekedett feszültségek közepette Irán 2020. január 8-án „véletlenül lelőtt” egy ukrán utasszállító repülőgépet is, amelynek fedélzetén mind a 176 ember meghalt.

Szolejmani temetése milliókat vonzott, és a mártír arcképe ma már Teherántól Dél-Libanonig és Gázáig az utcákon, tereken és épületeken látható.

Idén, a második évfordulón Irán-szerte tartottak megemlékezéseket, valamint a bagdadi repülőtéren, az iraki síiták szent városában, Nadzsafban, Gáza városában és másutt is.

Az Irán által támogatott libanoni Hezbollah terrorcsoport vezetője, Hasszán Naszrallah szintén tisztelgett az iráni és iraki parancsnokok előtt, és az amerikai csapatok Irakból való kivonását követelte.

„Az amerikai erők… iraki jelenlétének figyelmen kívül hagyása Kasszem Szolejmáni és Abu Mahdi al-Muhandi újabb gyilkosságát jelenti” – mondta egy hétfői televíziós beszédében.

Iráni hackerek megpróbáltak beférkőzni a Likudba, Netanjahu fia volt a célpont

Az ellenzéki vezetőt támogató hálózatba beszivárgó online szélhámosok többször is arra kértek tüntetésszervezőket, hogy adják át ötleteiket Jair Netanjahunak.