Iráni hackerek megpróbáltak beférkőzni a Likudba, Netanjahu fia volt a célpont

Egy állítólag Iránhoz köthető hackercsoport, amely Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető Likud pártjának aktivistáit vette célba, megpróbált kapcsolatba lépni fiával, Jáir Netanjahuval – derül ki egy csütörtöki tévériportból.

A hackerek kapcsolatba léptek a Likud párt tagjaival, és felajánlották, hogy segítenek tüntetések szervezésében, finanszírozásában, transzparenseket készítenek, és felajánlották, hogy csoportokat nyitnak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, nyilvánvalóan arra törekedve, hogy viszályt szítsanak – írja a FakeReporterre hivatkozva a Times of Israel.

Az izraeli 12-es hírcsatorna által közzétett levélváltásban egy állítólagos iráni kötődésű online szélhámos arra buzdít egy Likud-aktivistát, hogy szervezzen tüntetést a kormánykoalíció ellen Tel-Avivban.

A beszámoló a szervezőt, Orly Levet kérdezi a finanszírozásról és a transzparensek nyomtatásáról. Lev elmondta, hogy akkoriban nem vette észre, hogy egy szélhámossal levelezik.

A jelentés szerint az oda-vissza levélváltás hetekig tartott, a hacker segítséget és szolgáltatásokat ajánlott fel, és megpróbálta továbbadni Netanjahuhoz közelebb álló embereknek, köztük a fiának.

A hacker felajánlotta segítségét a grafikai tervezésben, és küldött a szervezőnek egy mintaplakátot.

Az egyik levélváltás során Lev tanácsot adott a tervezettel kapcsolatban, mondván: „Én kivenném azt a részt, ahol az áll, hogy dühös tiltakozás. Ez úgy hangzik, mint egy arab dolog. Én egy izraeli zászlót tennék hozzá. És a tetején lévő Izrael térképen nem szerepel a Golán-fennsík.”

A hacker így válaszol: „Szuper plakátot készítünk. Átadod Jairnak?”

Lev azt mondta, hogy Jair Netanjahunak „nem volt köze ehhez”. A 12-es csatornának elmondta, hogy a hackerek azt hitték, hogy ő áll kapcsolatban Jair Netanjahuval, és többször is megpróbálták elérni rajta keresztül.

Naftali Bennett és a közel-keleti kiberháború

A kiberhadviselés lehetővé teszi Izrael számára az iráni katonai létesítmények és ipari infrastruktúra olyan mértékű támadását, hogy azt már az irániak is megérezzék, de még a nyílt háborúskodás küszöbe alatt maradjon. Hende Olivér elemzése.

A 12-es csatorna számolt be először a hackerhálózatról szerdán.

A híradás nem közölte, hogy milyen platformon beszélgettek, és azt sem, hogy mikor történt a levélváltás, de az állítólagos szélhámos megemlíti, hogy részt vett egy szeptember 23-i tel-avivi gyűlésen, amelyről Lev a Facebookon posztolt.

A jelentés szerint az a személy, aki kapcsolatba lépett Levvel, kapcsolatban állt a közösségi médiaplatformok hamis fiókjainak hálózatával, amely Netanjahu Likud pártjának prominens aktivistáit és más izraelieket vett célba, szélsőséges politikai tartalmakat osztva meg, hogy ezzel is szítsák a feszültséget az országban.

„Nem azért jönnek, hogy ártsanak a Likudnak. Azért jönnek, hogy elpusztítsák Izraelt” – mondta Achiya Schatz, a FakeReporter vezérigazgatója.

A jelentés azt állította, hogy iráni hackerek egy csoportja áll a hamis fiókok mögött, de nem szolgáltatott egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a hackerek Teheránhoz kötődnének.

Júliusban a FakeReporter közzétett egy jelentést állítólagos iráni hackerek hasonló erőfeszítéseiről, amelyek célja a 2021-es választásokat megelőzően a Netanjahu-ellenes érzelmek felkeltése volt, többek között azzal, hogy fekete zászlós tüntetőknek adták ki magukat, és kis WhatsApp-csoportokon keresztül és más titkosított üzenetküldő alkalmazásokon keresztül közvetlenül az izraeliekhez fordultak.

A Facebook később megerősítette, hogy a tevékenység egy olyan iráni csoporthoz kapcsolódik, amelyet korábban a palesztinok körében végzett hasonló tevékenység miatt már megjelöltek.

Hatalmas összeget követel egy iráni hackercsoport a legnépszerűbb izraeli LMBTQ közösségi oldaltól

A váltságdíj hiányában azt ígérik, hogy a HIV-fertőzött felhasználók listáját közzé fogják tenni.

„Az iráni székhelyű hackerek a kitartó és jól felszerelt csoportok közé tartoznak, amelyek online próbálnak tevékenykedni, többek között a mi platformunkon is” – mondta akkor a Facebook szóvivője a The New York Timesnak.

Az előző kampányhoz hasonlóan az állítólagos Netanjahu-párti hackerek héber nevekkel és az internetről lopott fotókkal ellátott hamis fiókok hálóját használták, hogy közvetlenül izraeliekhez jussanak el, akiket üzenetük továbbadására használtak.

Legalább 10 hamis profil a Facebookon mémeket és más politikai tartalmakat osztott meg, és sikerült beszivárogniuk 50 Likud-csoportba, 33 általános politikai csoportba és kilenc Netanjahu-ellenes csoportba, így több mint egymillió izraelihez jutottak el a közösségi médiaplatformon – írja a 12-es csatorna.

Lev elmondta a Channel 12-nek, hogy percekkel azután, hogy elküldték neki az egyik állítólagos hamis profil posztját, amelyben Naftali Bennett miniszterelnök elleni tüntetésre szólított fel, megosztotta azt.

Később egyre gyanúsabbá vált számára a fiók, amikor a mögötte állók pénzt kezdtek felajánlani a tüntetés megszervezésére.

Egy másik állítólagos hamis Twitter-fióknak sikerült meggyőznie Niszim Vatouri, volt Likud képviselőt, hogy ossza meg nyilvánosan a mobiltelefonszámát azzal, hogy egyszerűen azt tweetelte neki, hogy üzenetet szeretne küldeni neki.

A 12-es hírcsatorna szerint a védelmi intézményben lévő források tudomást szereztek a hálózatról, és ők is vizsgálják az ügyet.

Az izraeli légierő parancsnoka: A lézerek megváltoztatják a jövő csatatereit

„A légi dimenzió egyre erősödik a régióban és az egész világon. Egyre több küldetést kapunk – a harctér pedig a szemünk előtt változik meg” – mondta Nurkin vezérőrnagy.