Az izraeli légierő parancsnoka: A lézerek megváltoztatják a jövő csatatereit

A következő évtizedben az IDF, beleértve a légierőt is, továbbra is nagyon befolyásos tényező lesz Izraelben, mind biztonsági, mind gazdasági szempontból – mondta Amikam Nurkin vezérőrnagy, a légierő parancsnoka a 2022-es Calcalist és Bank Hapoalim előrejelzési konferencián szerdán az Expo Tel Avivban tartott beszédében – írja a The Algemeiner.

A légierő parancsnoka többek között a jövő harctereiről és az ott várható kihívásokról beszélt:

„A lézerek nagyobb mértékű használatát fogjuk látni a harctéren. Látni fogjuk a védelemben és a támadásban, a földön és a levegőben. Ennek a technológiának a bevezetése a jövőben megfogja változtatni harctereket”.

„A légierő hatása közvetlenül biztonsági összefüggésben, az állampolgárok biztonságának szavatolásában mutatkozik meg. Ugyanakkor abban is, hogy lehetővé teszi az ország növekedését, a gazdaság és az oktatás virágzását, hogy egy olyan ország legyen, amilyennek megálmodtuk” – mondta Nurkin.

„Ebben az összefüggésben nagyon fontos a humán erőforrás. Ezért az IDF egy lehetőség a gazdaság számára is. A légi dimenzió egyre erősödik a régióban és az egész világon. Egyre több küldetést kapunk – a harctér pedig a szemünk előtt változik meg.”

„A légierő nagy léptékben, a legkülönbözőbb színtereken és pályákon tevékenykedik, amely közvetlenül érinti Izrael stratégiai érdekeit. Tavaly nyáron a Falak őrzői hadművelet részeként Gázában tevékenykedtünk. A különböző színtereken zajló akciókra minden egyes héten sor kerül. Igaz, nem hibák és tévedések nélkül […] de sikerül elérnünk, amit akarunk.”

Még modernebb F-35-ösök és új F-15-ösök? Izraelnek nagy tervei vannak a légierejével

Az izraeli légierő most azzal sürgeti az Egyesült Államokat, hogy nagyobb hozzáférést biztosítson számára az F-35 alapvető avionikájához.

Nurkin utalt a légierő operatív tevékenységére is, különös tekintettel az amerikai légierővel való fontos együttműködésre is. „Az Európában és keleten lévő amerikai légierőkkel való kapcsolat lehetővé teszi az operatív tevékenységeink pontosabb végrehajtását, amely bővíti Izrael stratégiai mélységét” – mondta.

„Kiképzettebbek és felkészültebbek vagyunk, és képesek vagyunk elrettenteni az ellenségeinket. Ha szükséges, tudjuk, hogyan kell cselekedni védekezésben, támadásban, a szárazföldi erők segítésében. Felkészültünk minden olyan forgatókönyvre, amelyre az IDF is készül.”

A légierő jövőjével kapcsolatban Nurkin elmondta: „Nem csak az ötödik generációs vadászrepülőgépekről van szó, hanem a fejlett helikopterekről, új légiutántöltő eszközökről, és aktív védelmi rendszerekről, amelyek együttesen egy védőernyőt hoznak létre Izrael Állam körül. A légierő pilóta nélküli drónflottája úttörőnek számít, az izraeli iparnak köszönhetően. Ez egy „új generációs” légierő.”

Nem mindenki biztos benne, hogy egy izraeli légitámadás sikerrel járna Irán ellen

Egy jelenleg vezető pozícióban lévő biztonsági tisztviselő azt nyilatkozta, hogy legalább két évbe telne egy olyan támadás előkészítése, amely jelentős károkat okozhat Irán nukleáris projektjében.