Még modernebb F-35-ösök és új F-15-ösök? Izraelnek nagy tervei vannak a légierejével

Az izraeli légierő most azzal sürgeti az Egyesült Államokat, hogy nagyobb hozzáférést biztosítson számára az F-35 alapvető avionikájához annak érdekében, hogy végül új, izraeli fejlesztésű rendszereket telepítsenek a lopakodó vadászgépre.

Nir Barkan dandártábornok, aki az izraeli légierő vezérkari főnöke és az IAF második számú tisztje, megerősítette a részleteket.

„Az erőfeszítésünk arra irányul, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt az amerikaiak által biztosított hozzáférés és az izraeli műveleti igények között”

– jegyezte meg.

Bár Barkan nem bocsátkozott konkrét részletekbe azzal kapcsolatban, hogy milyen izraeli gyártású technológiákat szeretnének a repülőgépbe beépíteni, egyes források szerint ezek közé tartozik egy új elektronikai hadviselési rendszer, egy új kommunikációs rendszer, amely lehetővé teszi a valós idejű adatok kétirányú áramlását, valamint a lopakodó üzemmódban működő fegyverrendszerek hozzáadása is.

Izrael egyébként jelenleg ötven darab hagyományos F-35A típussal rendelkezik.

Még több F-15-ös?

Arról is egyre több szó esik, hogy Izrael több részletben vásárolna korszerűsített F-15-ösöket.

„Légierőnket egy jövőbeli forgatókönyv szerint építjük, különböző feltételezések alapján. Igyekszünk előre látni a műveleti igényeinket öt-tíz évre előre, oly módon, hogy az megfeleljen a különböző harci színtereken felmerülő potenciális igényeknek. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy most vásárolt repülőgép a következő negyven-ötven évben is szolgálatban lehet”

– mondta Barkan.

Mit csinál a német Luftwaffe 2021-ben Izraelben?

Az október 28-ig tartó Blue Flag hadgyakorlat során az USA, Németország, Olaszország, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, India és Görögország légiereje vesz részt.

„De a dolgok állása megváltozhat, és ezért amikor kiválasztunk egy repülőgépet, azt nézzük, hogy képes-e más repülőgépekkel együtt működni. Úgy gondoljuk, hogy az F-35 és a fejlett F-15-ösök kevert alkalmazása megfelel a jövőbeli igényeinknek, és lehetővé teszi számunkra, hogy e két repülőgép képességeit a változó kihívásokhoz igazítsuk”

– tette hozzá.

Barkan megjegyzéseire reagálva Brandi Schiff, az F-35 közös programirodájának a szóvivője elmondta, hogy „a továbbra is teljesíteni fogják az összes izraeli szuverén igényt az Egyesült Államok kormányának biztonsági és kiadási politikáján belül, és igyekeznek egyensúlyt teremteni az amerikai korlátozások és Izrael kérések között”.

Növekvő iráni fenyegetés

Az interjú során Barkan arra is szakított időt, hogy felvesse az Irán ballisztikus rakétaprogramjával kapcsolatos egyre növekvő aggodalmakat.

„Az amerikai és az izraeli légierő közelmúltbeli közös ballisztikus rakéták elleni védelmi gyakorlatai bizonyos körülmények között operatív valósággá válhatnak, amely része lehet annak a regionális tervnek, amely Izrael ballisztikus fenyegetésekkel szembeni védelmét szolgálja”

– mondta.

Izraeli F-35-ös vadászgépek állomásoznak Azerbajdzsánban?

Egy izraeli forrás azt mondta az Elaph nevű lapnak, hogy Izrael kész légi támogatást nyújtani, ha konfliktus törne ki Azerbajdzsán és Irán között, és hogy szükség esetén katonákat is küldenek az országba.

Címlapkép: Israel Air Force/Twitter