Izraeli F-35-ös vadászgépek állomásoznak Azerbajdzsánban?

Két korszerű izraeli F-35-ös lopakodó vadászrepülőgépet „állandó jelleggel” Azerbajdzsánban állomásoztattak – írja az OC Media az Elaph brit arab hírportál nyomán, amely egy magas rangú izraeli forrásra hivatkozott.

Az október 2-án közzétett jelentés az Azerbajdzsán és Irán közötti feszültségek fokozódása idején jelent meg, mivel Irán több burkolt fenyegetést is megfogalmazott Azerbajdzsánnal szemben, és azzal vádolja az országot, hogy izraeli erők állomásoznak ott.

Az F-35-ös egy ötödik generációs, amerikai gyártmányú, lopakodó technológiával ellátott többcélú vadászgép, amely sokkal kifinomultabb, mint bármelyik Irán vagy Azerbajdzsán által birtokolt repülőgép.

Október 2-án Irán nagyszabású hadgyakorlatot tartott az azerbajdzsáni határ közelében. Husszein Amir Abdullahian iráni külügyminiszter ugyanazon a napon egy helyi hírcsatornának azt mondta, hogy „cionisták” voltak jelen Azerbajdzsánban.

„Azok, akik gödröt ásnak a testvéreiknek, elsőként fognak beleesni”

– tweetelte másnap Ali Hámenei legfelsőbb iráni vezető.

Az izraeli forrás azt mondta az Elaphnak, hogy Izrael kész légi támogatást nyújtani, ha konfliktus törne ki Azerbajdzsán és Irán között, és hogy szükség esetén katonákat is küldenek az országba.

Mit keres Izrael a Dél-Kaukázusban?

Az Azerbajdzsán és Izrael közötti együttműködés éveken át alacsony médiafigyelem mellett zajlott, azonban nemrég a második hegyi-karabahi háború kapcsán (igaz csak rövid időre) újra a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került. Hende Olivér írása.

Az OC Media nem tudta függetlenül ellenőrizni a jelentést.

Az állítást közzétevő Elaph az Egyesült Királyságban székel, és Othman Al Omeir szaúd-arábiai üzletember alapította (bár az oldalt állítólag Szaúd-Arábiában és több más arab országban is blokkolják). A szerző, Majdi Al-Halabi ismert izraeli drúz újságíró, aki a Times of Israel szerint korábban több magas rangú izraeli politikussal, köztük az izraeli hadsereg vezérkari főnökével is készített interjút.

Azerbajdzsán dacosan reagált a teheráni nyilatkozatokra. Október 4-én Ilham Alijev elnök kijelentette, hogy „nem fogja megengedni senkinek, hogy alaptalan rágalmakat gyártson ellenünk”.

„Nyissák ki a szemüket és lássák. Hol látták itt Izraelt?”

– mondta az Iránhoz közeli Jabrayil régióban tett látogatása során.

Október 5-én Azerbajdzsán bezáratta Hámenei legfelsőbb vezető azerbajdzsáni képviselőjének, Ojag Necatnak a bakui irodáját – állítólag a koronavírus veszélyre hivatkozva.

Az Irán és Azerbajdzsán közötti feszültség azóta nő, hogy Azerbajdzsán elkezdte megállítani és vámot kivetni az iráni teherautókra, amelyek az örményországi Goris-Kapan út Azerbajdzsán által ellenőrzött szakaszain keresztül közlekednek.

Azerbajdzsán a második hegyi-karabahi háborút követően vette át az ellenőrzést a nemzetközileg elismert örmény-azerbajdzsáni határon átvezető út nagyjából 20 kilométeres szakasza felett. Az azerbajdzsáni hatóságok azzal vádolták a teherautókat, hogy árukat szállítanak Hegyi-Karabahba.

Nem ez az első eset, hogy izraeli repülőgépekről Azerbajdzsánban érkeznek jelentések. A Foreign Policy magazin 2012-ben négy magas rangú amerikai diplomatát és katonai hírszerző tisztet idézett, akik szerint az USA úgy véli, hogy Izrael hozzáférést kapott egy azerbajdzsáni légibázishoz.

2020 júliusában pedig Azerbajdzsán tagadta, hogy légterét az iráni nukleáris létesítmények elleni dróntámadáshoz használták volna.

Borítókép: Israeli Air Force / Twitter

Irán hadgyakorlattal fenyegeti Azerbajdzsánt, az ottani „cionista jelenlét” miatt

„Irán nem fogja eltűrni a cionista rezsim jelenlétét határainak közelében” – mondta Szaíd Khatibzadeh iráni külügyminisztériumi szóvivő.