Titkos NAÜ-dokumentumokat loptak az irániak, a Moszad visszaszerezte

A Moszad által 2018-ban megszerzett iráni nukleáris dokumentumok között voltak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) titkos iratai, amelyekhez Irán hozzáférhetett, és amelyeket fedősztorik készítésére használt fel, hogy elrejtse nukleáris programjának egyes részeit – jelentette szerdán a The Wall Street Journal, amelyet a The Jerusalem Post szemlézett.

Közel-keleti hírszerzési tisztviselők a WSJ-nek elmondták, hogy a bizalmasnak minősített NAÜ-dokumentumokat és a hozzájuk tartozó feljegyzéseket 2004 és 2006 között terjesztették magas rangú iráni katonai, kormányzati és nukleáris tisztviselők között, amikor a NAÜ az ország nukleáris programját vizsgálta.

David Albright, a Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet elnöke, az ENSZ volt Fegyverzetellenőrségének elnöke a WSJ-nek elmondta, hogy a NAÜ dokumentumainak iráni megszerzése „a NAÜ belső biztonságának súlyos megsértését jelenti.

„Irán olyan válaszokat tervezhet, amelyek beismerik, amit a NAÜ már tud, olyan információkat adnak ki, amelyeket valószínűleg magától is felfedez, és ugyanakkor jobban elrejtik azt, amit a NAÜ még nem tud, és amit Irán így is akart tartani.”

A dokumentumok között perzsa nyelvű kézzel írt jegyzetek és mellékletek voltak, amelyekben iráni kommentárokat fűztek a NAÜ dokumentumaihoz. A WSJ által átnézett dokumentumok szerint iráni tisztviselők nem részletezett „hírszerzési módszereknek” tulajdonították a bizalmas iratok megszerzését.

Egy iráni vállalati nyilvántartásról szóló feljegyzésben egy magas rangú iráni tisztviselő arra kérte Mohsen Fakhrizadehet, az iráni nukleáris fegyverprogram 2021-ben meggyilkolt atyját, hogy készítsen egy „forgatókönyvet”, amely megmagyarázza a NAÜ-nek, miért változtatták meg a vállalati nyilvántartást egy olyan polgári vállalatnál, amelyről Irán azt állította, hogy egy uránbányában dolgozik.

Izgalmas részletek derültek ki az iráni atomprogram „atyjának” kiiktatásáról

A Moszad egy távvezérlésű fegyver használatával iktatta ki Irán vezető nukleáris tudósát és az atomfegyver program egyik „atyját”.

Míg az iráni dokumentumokban a vállalat 2001 decemberében megszűnt, a WSJ által látott dokumentumok egyike utasította az iráni tisztviselőket, hogy ezt a dátumot 2003 májusára módosítsák. Ez a változtatás lehetővé tette Irán számára, hogy azt mondja a NAÜ-nek, hogy az uránbányán végzett munkát a civil vállalat az iráni Atomenergia Szervezet számára végezte, ami alátámasztotta Irán állítását, miszerint a bánya polgári célú, és nem kapcsolódik semmilyen katonai nukleáris munkához.

Közel-keleti hírszerzési tisztviselők és a NAÜ korábbi tisztviselői a WSJ-nek azt mondták, hogy

a bányát azért építették, hogy egy potenciális nukleáris fegyverprogramhoz szükséges anyagot tudjanak előállítani.

2004 májusában az iráni hírszerző szolgálat egy belső NAÜ-jelentést is eljuttatott magas rangú tisztviselőknek, hogy felkészítse őket a Teherántól délnyugatra, Arak város közelében található nehézvíz-előállító telephely tervezett ellenőrzésére. Teherán azt állította, hogy a létesítményt orvosi és kutatási célokra használják. A nehézvízreaktorok nehézvizet használnak hűtőközegként, és melléktermékként plutóniumot termelnek, amely nukleáris fegyverekben használható.

Ali Shamkhani, az akkori védelmi miniszter, jelenleg Irán nemzetbiztonsági főnöke egyike volt azoknak a tisztviselőknek, akiket értesítettek a NAÜ feljegyzéseiről, és 27 oldalnyi titkos dokumentumot kapott elolvasásra.

Teherán nagyon szeretne már visszaülni az EU tárgyalóasztalához

Teherán több javaslatot tett az atomalku felélesztését célzó egyeztetéseket illetően a tárgyalásokat felügyelő európai uniós koordinátornak.

Egy 114 oldalas NAÜ-jelentéssorozatot is megszerezett Irán, amely az ügynökség szerint Irán által végzett uránátalakítási munkálatokat írja le – írja a WSJ. Az akta tartalmazott olyan jelentéseket is, amelyek arról szóltak, hogy Irán nukleáris anyagot kapott Kínától. Fakhrizadeh és egyik helyettese, az AEO akkori vezetője, Fereydoon Abbasi kapta meg az aktát.

Egy másik, a WSJ által látott iráni dokumentum bemutatta, hogy Irán milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy egy sugárzásmérő berendezéseket tartalmazó konténert távol tartson a NAÜ ellenőreitől.

Egy másik NAÜ-dokumentum az iráni „Zöld só” projektre vonatkozó kérdéseket tartalmazott, amelynek célja az urándúsításhoz szükséges alapanyag előállításának köztes lépése, a tetrafluorid előállítása volt.

A NAÜ-t aggasztotta, hogy egy ilyen projekt lehetővé teheti Irán számára, hogy egy titkos telephelyen nukleáris üzemanyagot állítson elő.

Az év elején Irán és a NAÜ olyan megállapodást jelentett be, amelyben iráni tisztviselők átfogóbb válaszokat adnak az ügynökség kérdéseire a Moszad által 2018-ban lefoglalt dokumentumokkal kapcsolatban.

WSJ: Iránban úgy érzik, győztek az atomfegyverek ügyében

Teheránnak Putyin ukrajnai háborúja újabb jelzése annak, hogy milyen árat kell fizetni azért, ha valaki bízik Amerikában – véli a The Wall Street Journal.

Rafael Grossi, a NAÜ vezetője szerdán kijelentette, hogy a bizonyítékokkal kapcsolatos magyarázatok átvételére vonatkozó tárgyalások „nagyon nehéz szakaszában” vannak.

A NAÜ még mindig nem kapott kielégítő válaszokat a kérdésben.

Naftali Bennett miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy a WJS-jelentés „újabb bizonyítéka az iráni erőfeszítéseknek, amelyek az atomfegyverek kifejlesztésére irányulnak”.

„Iránnak a NAÜ megtévesztésére irányuló szisztematikus programjának leleplezése – amely olyan dokumentumokon alapult, amelyeket Irán a NAÜ-től lopott – ébresztő a világ számára”.

„A csaláson kívül a dokumentumok tiltott és folyamatban lévő nukleáris tevékenységről tanúskodnak, ami új, további vizsgálatot igénylő kérdéseket tár fel”

– magyarázta az izraeli miniszterelnök.

„A fentiek fényében eljött az idő, hogy a NAÜ egyértelmű üzenetet küldjön Iránnak: Elég!”

– tette hozzá Bennett.

Tényleg magas rangú tisztviselőket szervezett be a Moszad az iráni rezsimből?

„A Moszad befolyása az ország számos részén olyan hatalmas, hogy az iráni vezetés minden tagjának aggódnia kellene az életéért.”