Teherán nagyon szeretne már visszaülni az EU tárgyalóasztalához

Teherán több javaslatot tett az iráni atomalku felélesztését célzó egyeztetéseket illetően a tárgyalásokat felügyelő európai uniós koordinátor iráni látogatása során, és ha Washington reagál, a felek visszatérhetnek a tárgyalóasztalhoz – jelentette ki hétfőn az iráni külügyi szóvivő.

Az iráni állami televízió által élőben közvetített sajtótájékoztatóján Szaíd Hatibzadeh derűlátóan nyilatkozott Enrique Mora múlt heti teheráni látogatásáról, amely során a koordinátor találkozott Ali Bakeri Kánival, az egyezményről tárgyaló iráni küldöttség vezetőjével, s hozzátette: az iráni fél „több konstruktív javaslatot is tett a tárgyalások előmozdítása érdekében”.

Oroszország egyeztetéseken vállalt szerepére kitérve Hatibzadeh úgy vélte, „érthető”, ha Moszkva közvetítői szerepe – az ukrajnai háború, valamint a Kreml és a nyugati államok között kialakult ellentét miatt – csökkent.

Leszögezte:

az Egyesült Államoknak el kell fogadnia, hogy Irán normalizálja kereskedelmi kapcsolatait a többi országgal.

„Nincs okunk megnyugodni, Biden alkut fog kötni Iránnal”

Jonathan Tobin szerint Biden elnök csapata eltökélt abban, hogy bármi áron tető alá hozza a veszélyes megállapodást.

Bécsben tavaly áprilisban kezdődtek meg az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben szerződésben állapodott meg abban, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkentik a Teherán ellen elrendelt büntető-intézkedéseket. Donald Trump, előző amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez.

Hétfői sajtókonferenciáján Hatibzadeh Afganisztánnal kapcsolatban hangsúlyozta:

Teherán elvárja a tálib vezetéstől, hogy biztosítsa Afganisztán stabilitását, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az ország ne jelentsen fenyegetést a szomszédjaira nézve.

A szóvivő érintette a Libanonban vasárnap rendezett parlamenti választások témáját is, hangsúlyozva, hogy

Teherán tiszteletben tartja a libanoniak döntését, s kijelentette, hogy Teherán soha nem próbált beavatkozni az arab ország belügyeibe.

Az előzetes eredmények szerint a választás nyomán meggyengülhetett az Irán-barát Hezbollah több szövetségese, több független, reformpárti jelölt szerzett mandátumot – egy közülük a Hezbollah bázisának számító déli régióban is -, valamint előretört az Irán régiós riválisa, Szaúd-Arábia által támogatott keresztény Libanoni Erők párt.

WSJ: Iránban úgy érzik, győztek az atomfegyverek ügyében

Teheránnak Putyin ukrajnai háborúja újabb jelzése annak, hogy milyen árat kell fizetni azért, ha valaki bízik Amerikában – véli a The Wall Street Journal.