Izgalmas részletek derültek ki az iráni atomprogram „atyjának” kiiktatásáról

Mohsen Fakhrizadeh-vel 2020 novemberében végzett a Moszad.

Valóban távvezérlésű fegyver használatával iktatták ki Irán vezető nukleáris tudósát és az atomfegyver program egyik „atyját” – erősítette meg a The Jerusalem Post a The New York Times szombati cikkének állítását.

Mohsen Fakhrizadeh-vel 2020 novemberében végzett a Moszad, és azóta több legenda is keringett arról, hogy miként történtek az események.

A The Jerusalem Post riportja szerint az akció során izraeli titkosszolgálatnak dolgozó iráni ügynököket vetettek be, akik egy út mellett parkoló kék Nissan autóba rejtették el a távvezérlésű 7.62 mm-es mesterlövész fegyvert Absard városa közelében.

„Délután 1 óra körül az akciócsoport jelet kapott arról, hogy Fakhrizadeh úr, a felesége és fegyveres őrei autós kísérettel elindultak Absardból, ahol az iráni elit tagjai közül sokan otthonokat és nyaraló villákat tartanak fenn” – derül ki a beszámolóból, ami szerint ezután egy mesterlövész 1600 kilométeres távolságból, Izrael területéről célzott a konvojra.

A különleges fegyver belga gyártású FN MAG típusú volt, amit egy robotgépre szereltek. A lap értesülései szerint apró darabokban, több hónapon át csempészték be Irán területére, mivel összeszerelve egy tonnát is nyomott a súlya.

A riport szerint a fegyver megsemmisítését szolgáló robbanófelszerelés egy része meghibásodott, így az irániaknak sikerült utólag rájönniük, hogyan történtek az események. Noha hónapokon át több biztonsági elemző is azt gondolta, hogy csak Irán megtévesztését szolgálta az automata fegyver létezésének története.

Az akció hatásairól eddig szintén ellentmondásos információk születtek. „Egyesek szerint az akciónak sikerült több hónapra káoszba vetni Irán nukleáris programját, de Teherán azóta már rég talpra állt” – írta a The Jerusalem Post cikke, ami szerint azért Fakhrizadeh hiánya így is jelentős lassulást és veszteséget jelent a perzsa állam vezetői számára a nukleáris fegyverkezésben, mert kulcsszerepet szántak neki a jövőben is.

Felbecsülhetetlenné vált a Moszad hírszerzési tőkéje az Izrael-EU kapcsolatokban

Új éra köszöntött ránk, melyben Izrael információ-exportja jelentős szerephez jutott a diplomáciában, valódi, az európai politika terén is kézzelfogható eredményeket hozva.