Kilépett a koalícióból, de nem támogatja az új választások kiírását

A Neokohn főszerkesztője

 

Nem kis belpolitikai vihart kavart csütörtökön Ghaida Rinawie Zoabi, a baloldali Merec párt képviselője, aki bejelentette, hogy otthagyja a nyolc párt által alkotott kormánykoalíciót. Zoabi lemondásával a koalíció 59 képviselőre szűkült és kisebbségbe került az izraeli törvényhozásban.

Nem meglepő, hogy az ellenzék kapva kapott az egy hónapon belül második, kormánynak fityiszt mutató képviselő hírére, azonban egyelőre nem biztos, hogy ősszel új választásokat lehet majd kiírni, bármennyire is szeretné ezt a Benjamin Netanjahu vezette jobboldal. Ugyanis Zoabi ugyan otthagyta a kormányt, de riporteri kérdésre annyit mondott, hogy

nem fog a kormány megbuktatására, ezzel az új választások kiírására szavazni.

Szakértők tudni vélik, hogy a Netanjahu-féle Likud nem sokat teketóriázik és már jövő szerdán beadja a Knesszet feloszlatását célzó törvényjavaslatot, mely, ha megtörténik is, közel sem biztos, hogy a jobboldal által remélt eredményt hozza.

A képlet egyszerű: a 120 tagú törvényhozásban legalább 61 képviselő szavazat szükséges a kormány megbuktatásához, Natanjahuék, viszont Zoabi híján biztosan csak 60 képviselővel számolhatnak.

Persze így sem semmi amit Netanjahuék aprólékos, verejtékes munkával elértek: az elmúlt másfél hónapban ugyanis két képviselő, Amichaj Sikli és Idit Szilman is elhagyták Bennett kormányát és bár döntésüket komoly ideológiai érvekkel támasztották alá, bizonyosra vehető, hogy kényelmes miniszteri bársonyszék jár majd árulásukért.

Miért szegeződött minden figyelem az izraeli parlament nyitó ülésére?

Netanjahu tegnap elvesztett ugyan egy csatát a Knesszetben, de a „háborút” még megnyerheti. Megyeri A. Jonatán írása.

Persze hasonló kényelmes pozíciókból nincs hiány Izraelben és Zoabinak is juthat éppen, ha jövő szerdáig meggondolná magát, sőt, politikai elemzők szerint az is elképzelhető, hogy

mindössze azért nyugtatta a kormánypárti közvéleményt azzal, hogy nem szavaz majd az új parlament feloszlatására, mert nem akarta percenként Bennett vagy Lapid számát látni mobilja kijelzőjén.

Zoabi döntése minden párttársát meglepte. A Merec képviselői – persze nem kell óriási tömegre gondolni, hiszen a Sulámit Aloni által 1992-ben alapított, ma az egészségügyi tárcát birtokló Nitzan Horowitz által vezetett, magát szociáldemokratának minősítő párt mindössze 6 képviselőt tudhat a Knesszet padsoraiban – elmondták, hogy Zoabi döntéséről maguk is a sajtóból értesültek.

Miután nem sikerült telefonon elérni Rinawie Zoabit, a Merec elnöke, Nitzan Horowitz és a regionális együttműködési miniszter, Esawi Frej Zoabi názáreti otthona felé indult, de félúton visszafordultak amikor megtudták, hogy a renitens, amúgy izraeli-arab képviselőnő már Jeruzsálemben, a 12-es hírcsatorna sminkszobájában várja, hogy élő adásban magyarázza szakítását a koalícióval.

„Sajnos az elmúlt hónapokban a koalíció vezetői politikai megfontolásokból úgy döntöttek, hogy megőrzik és megerősítik a jobboldali irányt” – fogalmazott Zoabli, aki a palesztinokkal a Templom-hegyen a közelmúltban történt összecsapások során tanúsított rendőri magatartásra, valamint az Al Jazeera megölt újságírójának, Shireen Abu Akleh-nek a múlt pénteki temetésén tanúsított magatartásra hivatkozott lemondása okaként.

„Nem támogathatok továbbra is egy olyan koalíciót, amely elnyomja azt a népet, ahonnan származom” – írta.

A színfalak mögött komoly munka folyik.

Naftali Bennett péntekre összehívta pártja képviselőit, hogy a hogyan továbbról tanácskozzanak, sajtóértesülések szerint szinte minden koalíciós párt vezetője hasonlóan tesz.

Természetesen az ellenzéki oldal, pontosabban annak legnagyobb pártja, a Likud is hasonlóan cselekszik és folytatja a kormánypárti képviselők körüli násztáncot, hátha kinek ilyen, kinek olyan okból elege lesz a pusztán Netanjahu-ellenességgel összetákolt koalícióból. Bár arra nem számíthat a Likud, hogy még egy baloldali arab képviselő fogja a sátorfáját a Bennett-Lapid kormányból, de végül is maradt még a Jamina pártnak 6 képviselője, akik bársonyszékre ácsingózhatnak.

Izraeli professzor: Csak az ortodox zsidóknak van jövője Európában

A neves izraeli professzor szerint a vegyesházasságok magas száma miatt nincs jövője a progresszív mozgalmaknak.