Többségbe került az ellenzék a Knesszetben

A Merec-párti Ghaida Rinawie Zoabi bejelentette, hogy távozik a Bennett-kormányból és lemond sanghaji főkonzuli kinevezéséről is.

Ismét komoly csapást kapott a Naftali Bennett vezette nyolcpárti izraeli kormánykoalíció, miután a baloldali Merec párt egyik képviselője, Ghaida Rinawie Zoabi is bejelentette távozását.

Zoabi levelet küldött Bennettnek és Lapidnak, amelyben közölte, hogy többé nem tekinti magát a koalíció részének. Azt is bejelentette, hogy nem vállalja el, hogy Izrael következő főkonzulja legyen Sanghajban.

„Azért léptem be a politikába, mert az arab társadalom küldöttjének tekintettem magam, amelyet képviselek” – írta Rinawie Zoabi.

„Sajnos az elmúlt hónapokban politikai okokból a koalíció vezetői inkább a jobboldal megerősítését részesítették előnyben. Újra és újra a koalíció vezetői inkább kemény, jobboldali lépéseket tettek az arab társadalmat érintő kulcsfontosságú kérdésekben.”

Zoabi példaként említette az „al-Aksza mecsetet, a Templom-hegyet, Sheikh Jarrah-t, a telepes-politikát, a házrombolásokat, az állampolgársági törvényt és a földelkobzásokat a Negevben.”

„Amikor az arab társadalom és közösségek szükségleteiről, a lakhatásról, a foglalkoztatásról és az oktatásról volt szó, közömbösek voltak”

-mondta Rinawie Zoabi.

A politikus távozásával a kormánykoalíció 59 tagúra csökkent a 120 tagú izraeli törvényhozásban, emiatt őszre akár újbóli választásokat is kiírhatnak.

Miért szegeződött minden figyelem az izraeli parlament nyitó ülésére?

Netanjahu tegnap elvesztett ugyan egy csatát a Knesszetben, de a „háborút” még megnyerheti. Megyeri A. Jonatán írása.