Izraeli professzor: Csak az ortodox zsidóknak van jövője Európában

Arje Eldad izraeli orvosprofesszor, a Nemzeti Unió jobboldali párt volt parlamenti képviselője a Cionista Világszervezet egyik konferenciáján úgy fogalmazott: „A diaszpórában élő zsidóknak nincs jövője, hacsak nem ultraortodoxok”.

Eldad, aki egyébként naponta vezet műsort az egyik izraeli rádióadón, a Cionista Világszervezet és a tel-avivi Anu Múzeum által szervezett Heschel-konferencián beszélt Izrael és a diaszpórában élő zsidóság kapcsolatáról.

A konferencia plenáris ülésén tartott panelbeszélgetésen Eldad elmondta:

„A diaszpórában élő zsidó népnek nincs jövője, hacsak nem ultraortodoxok. 70%-os a vegyesházasság”

– mondta, idézve a Pew intézet, a nem-ortodox zsidók vegyesházassági arányát mutató felmérés eredményeit.

„Egy-két generáció múlva már nem lesznek progresszív zsidók. A zsidóság ezen ágai el fognak pusztulni, ha nem kapcsolódnak a Izrael földjéhez” – mondta.

„Azokban az országokban, ahol nem üldözik a zsidókat – ott nincs cionizmus” – állította Eldad. A világon szinte alig van igazi cionizmus. A diaszpórában nem lehet cionistának lenni. Maximum ‘Chovevé Cion’ (Cion-szerelmesei, egy 19. századi vallásos mozgalom – a szerk.) – én ezt támogatom. De ők nem cionisták” – mondta azokról, akik támogatják Izraelt, de nem ott élnek — számol be a The Jerusalem Post.

„Csak az Izrael földjén élő nacionalizmus fog fennmaradni” – mondta a volt jobboldali képviselő.

Szexuális visszaéléssel vádolják a Rabbiképző díszdoktorát

A nyíltan homoszexuális Walter Homolka az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel szorosan együttműködő potsdami egyetem rektora.

„Aki feladja a gyakorlati parancsolatok nagy részét, az feladja a nacionalizmus definícióját is”.

Eldad kijelentette, hogy Izrael nehéz helyzetben van: „Nagy gondjaink vannak itt és most, amelyeket nem lehet megoldani a »zsidó népiességgel«. Ez a kifejezés senkinek sem segít itt Izraelben, amikor terroristák telepeseket gyilkolnak, vagy ha rakéta esik Szderót városára” – mondta Eldad, aki azért utalt a dél-izraeli egyetemi városra, mert az az elsők között van a amikor Gázából rakétákat lőnek Izraelre.

A Zsidó Népességről és az Izrael-Diaszpóra kapcsolatokról szóló első éves Heschel-konferenciát szerdán rendezték meg, amelyet a Cionista Világszervezet Népességi Osztálya szervezett – élén Dr. Yizhar Hess-szel, a konzervatív judaizmus mozgalom képviselőjével. Hess vallási hovatartozásából adódóan a rendezvényen felszólaló rabbik többsége a mászorti (konzervatív) mozgalom tagja volt, a résztvevő hét rabbi közül csak egy volt ortodox.

Kirúgná a BZSH azokat a neológ rabbikat, akik nőket is felhívnak a Tórához

Élesednek az ideológiai ellentétek a neológ rabbik között, az őket foglalkoztató szervezet eddig nem látott eszközhöz fordult.