Kirúgná a BZSH azokat a neológ rabbikat, akik nőket is felhívnak a Tórához

Munkáltatói jogokra és alapszabályra hivatkoznak azzal a két rabbival kapcsolatban, akik engednék, hogy a közösségük nőtagjai is olvassanak a Tórából — számol be a Kibic Magazin.

Négy vezető, Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, Kunos Péter a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója, Frölich Róbert neológ országos főrabbi és Radnóti Zoltán, a budapesti neológ rabbiság igazgatója írta alá azt a közleményt, amelyet a BZSH tett közzé  a honlapján azzal a hírrel kapcsolatban, amit a Kibic Magazin közölt a múlt héten.

A Zsidó Közösségi Fórum Szövetség által kiadott lap arról számolt be, hogy két neológ és két reform közösség közös Istentiszteleteket tervez a jövőben, ahol nők is olvashatnának a Tórából. Ezt a gyakorlatot vallásjogi érveléssel igyekeztek alátámasztani. Lapunk értesülései szerint a két érintett, a BZSH alkalmazásában álló neológ rabbi Fináli Gábor, a Hunyadi téri, és Radvánszki Péter, a Páva utcai templomkörzetből.

Finálinak nem első alkalommal gyűlik meg a baja munkáltatójával. Amint arról a Neokohn is beszámolt, 2020-ban a Mazsihisz nyilvánosan Istenkáromlással vádolta meg, és eltávolította a rabbitestületből. Radvánszki Péter mindig is közel állt a reform mozgalomhoz, rabbivá a londoni Leo Baeck College-ban, ismert reform zsidó szemináriumban avatták.

Most a BZSH reagált a Kibic cikkére, és azt írja,

„a nyilatkozó neológ rabbik véleménye szemben áll a neológ zsidó hitrendszerrel, illetve a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) alapszabályában lefektetett, a rabbik számára feltétel nélkül követendő vallási alapelvekkel.

A Budapesti Zsidó Hitközség vezetése felszólította az érintett rabbikat, hogy az alapszabályban foglalt vallási elveket a jövőben feltétel nélküli kövessék.”

A neológ templomkörzeteket összefogó közösség nyilatkozata szerint:

„A Budapesti Zsidó Hitközség vezetése, mint az érintett zsinagógák tulajdonosa, fenntartója és a rabbik feletti munkáltatói jogok gyakorlója felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy a neológ zsidó hitrendszer, illetve az alapszabály következő megsértése esetén a Budapesti Zsidó Hitközség megteszi velük szemben a szükséges intézkedéseket.”

A Kibic magazin felhívja a figyelmet arra, hogy a nyilatkozatot az a Radnóti Zoltán is aláírta, aki számos alkalommal foglalt állást amellett, hogy a neológ mozgalomnak közelednie kellene a reform irányzat által gyakorolt, a nőket a liturgiába bevonó gyakorlathoz.

Szexuális visszaéléssel vádolják a Rabbiképző díszdoktorát

A nyíltan homoszexuális Walter Homolka az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemmel szorosan együttműködő potsdami egyetem rektora.