Szexuális visszaéléssel vádolják a Rabbiképző díszdoktorát

Walter Homolka, nyíltan homoszexuális reform rabbi, a németországi Potsdam Abraham Geiger Kollégium társalapítója és rektora úgy döntött, hogy lemond minden tisztségéről, miután a Die Welt című német lap részletes cikket közölt, amelyben a vezető reform rabbi és férje által elkövetett szexuális zaklatásról és visszaélésekről szóló állításokat tett közzé.

A német média szerint Homolka bejelentette lemondását és hogy a továbbiakban nem fogja aktívan ellátni feladatait a zsidó közösségben és a potsdami egyetemen.

„Egész életét a liberális judaizmus szolgálatában töltötte, és igyekezett elősegíteni a zsidó hagyományokkal való kreatív, félelem nélküli foglalkozás lehetőségeit, valamint a zsidó közösség életébe való sokoldalú bekapcsolódást” – áll az egyetem közleményében, amely nem tért ki a Homolka ellen felhozott vádakra — írja a The Jerusalem Post.

A Der Tagesspiegel szerint Homolka férje, aki maga is oktatóként dolgozott a főiskolán, állítólag 2019-ben szexuálisan zaklató videót küldött egy diáklánynak, amelyen állítólag a nemiszervét mutogatta. Homolka és férje állítólag először megerősítette ezt, de néhány nappal később egy ügyvédi iroda állítólag megpróbálta megakadályozni a jelentés közzétételét.

A házasságról szóló mondat értelmezésén vitatkoznak a Mazsihiszben

Délutánra a Mazsihisz vezetése elhatárolódott a vezetőjük által is aláírt dokumentumtól és elnézést kérnek azoktól, akiket „figyelmetlenségükkel megbántottak”.

A Der Tagesspiegel idézte Jonathan Schorschot, a potsdami egyetem zsidó és vallástudományi intézetének professzorát, aki azt mondta, hogy további visszaélésekről, köztük szexuális zaklatásról is értesült. Állítólag az egyetemen vizsgálóbizottságot hoztak létre.

A Die Welt beszámolója szerint Homolka viselkedése hatalmi pozíciójából és státuszából fakadt, kollégái hatalommal való visszaéléssel is vádolják. Az Abraham Geiger Főiskolán állítólag „a félelem légköre” uralkodott.

A szemináriumot „a német szövetségi kormány, Brandenburg tartomány, az összes német tartomány oktatási és kulturális miniszteri konferenciája, a Németországi Zsidók Központi Tanácsa és a Leo Baeck Alapítvány támogatja” – áll a Die Welt jelentésében, amely azt is megemlíti, hogy az intézmény a World Union for Progressive Judaism, a reformmozgalom világszintű ernyőszervezetének tagja. Homolka alapította a Zsidó Kántorképző Intézetet is, amelynek elnöki tisztét is betöltötte. Tagja a francia Becsületlégiónak, és más tiszteletbeli címekkel is rendelkezik.

„Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a ‘Welt’ kutatása szerint az Abraham Geiger Főiskolán állítólag több esetben történt szexuális zaklatás. Az egész helyzetet a lehető leggyorsabban és legátfogóbban tisztázni kell. Ezt csak olyan szakértők tehetik meg, akik függetlenek az Abraham Geiger Főiskolától” – mondta közleményben Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke.

Az eset a Mazsihisz által fenntartott Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZSE) számára is meglehetősen kínos, hiszen az intézmény 2019-ben együttműködési megállapodást írt alá, melyet idén meg is erősített, illetve díszdoktori címet adományozott Walter Homolkának.

Lapunk kereste az ORZSE vezetését is azzal kapcsolatban, hogy amennyiben bebizonyosodnak a Homolka elleni vádak, vajon megszűnteti-e együttműködését a potsdami intézménnyel, illetve visszavonja-e Homolka díszdoktori címét. A válaszról természetesen beszámolunk.

Putyin miatt szankcionálják az Európai Zsidó Kongresszus oligarcháját

Az EJC (Európai Zsidó Kongresszus) egyik alelnöke Heisler András Mazsihisz elnök.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.