Putyin miatt szankcionálják az Európai Zsidó Kongresszus oligarcháját

A milliárdos Mose Kantort, a European Jewish Congress (EJC) elnökét azért szankcionálták, mert ő a legnagyobb részvényese az Acron műtrágyavállalatnak, amely „létfontosságú stratégiai jelentőséggel bír az orosz kormány számára”.

Moshe Kantor ismert orosz oligarchát és az Európai Zsidó Kongresszus vezetőjét is elérték a szankciók szerdán az Egyesült Királyságban. A Forbes becslése szerint Kantor nettó vagyona 11 milliárd dollár.

Kantor, a londoni Jewish Leadership Council alelnöke is, és orosz, izraeli és brit állampolgár — írja a The Jerusalem Post.

Az új szankciókat Lizz Truss brit külügyminiszter jelentette be.

„Legújabb intézkedési hullámunk véget vet az Egyesült Királyság orosz energiaimportjának, és még több személyt és vállalkozást szankcionál, megtizedelve Putyin hadigépezetét”

– mondta Truss.

„Szövetségeseinkkel együtt megmutatjuk az orosz elitnek, hogy nem moshatják kezeiket a Putyin parancsára elkövetett atrocitások miatt. Nem nyugszunk, amíg Ukrajna nem győzedelmeskedik.”

A brit kormány közölte, hogy Kantort azért sújtják majd a szankciók, mert ő a legnagyobb részvényese az Acron műtrágyavállalatnak, amely „létfontosságú stratégiai jelentőséggel bír az orosz kormány számára”.

Truss szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra használja Kantor cégét és másokat is, hogy „támogassa háborús gazdaságát”.

Kantor az Európai Zsidó Kongresszus (EJC), a Ronald Lauder által fémjelzett Zsidó Világkonresszus (WJC) társszervezetének elnöke.

Ebben a szervezetben tölt be alelnöki posztot Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

Mint emlékezetes, 2018-ban, amikor az EMIH megkapta, az addigra már évekkel elhúzódó Sorsok Háza holokauszt-múzeum megvalósítási és működtetési jogát,

Kantor élesen bírálta az EMIH vezetőjét, Köves Slomó rabbit, azzal vádolva, hogy szervezete „nem rendelkezik magyarországi hagyományokkal és gyökerekkel”

Az EMIH vezetője válaszul Kantort „minden hájjal megkent oligarchának” nevezte, „akinek fogalma sincs a magyar történelemről” – számolt be még 2018 szeptemberében a Times Of Israel.

A Sorsok Háza EMIH-nek való átadását Kantor minden bizonnyal a Mazsihisz bíztatására bírálta.

Kantor akkor azt mondta, hogy Magyarország jobboldali kormánya bátorítja az antiszemitizmust és lekicsinyíteni a holokauszt bűneit, és a múzeum független működtetésére nincs semmi biztosíték.

„A holokauszt emléke nem játékszer, hogy azzal a politikai cimborákat jutalmazzák”, a kormányzat célja „a holokauszt fehérre mosdatásával pedig nem méltó egy EU-tagállamhoz” – fogalmazott Kantor.

Az EMIH vezető rabbija akkor Kantort „posztszovjet oligarchának“ nevezte, aki rajta van az úgynevezett Putyin-listán, amelyet az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma 2018 januárjában tett közzé, és amely azok névsorát tartalmazta, akik szankciókra számíthattak, amiért, a feltételezések szerint, az orosz kormány beavatkozhatott a 2016-os amerikai választásokba.

Orbán győzelme rávilágít a magyar zsidók körében bekövetkezett változásra

A magyarországi parlamenti választások zsidó közösségek körében érzett hatásairól számol be a Jewish News Syndicate.