Vereséggel felérő győzelmet aratott Radnóti Zoltán

Lapunk értesülése szerint múlt hét csütörtökön szavazást tartott a BZSH Rabbiság, mely során kérdéseket felvető módszerekkel választották újra Radnóti Zoltán igazgatót.

A titkos szavazás menetével kapcsolatban tájékozott forrásunk a következőket osztotta meg lapunkkal.

Valószínűleg Radnóti ellen szavaztak: Frölich Róbert, Kardos Péter, Deutsch László, Totha Péter Joel és Szerdócz Ervin rabbik.

Információink szerint Radnóti saját pozíciójának megerősítésére egyedül szavazott.

A Neokohn értesülései szerint a tartózkodó rabbik között lehetett Deutsch Péter, Schőner Alfréd, Fináli Gábor és Radvánszki Péter.

Utóbbi név azért érdekes, mert Radvánszki reform rabbi, tehát kérdéses, hogy egy neológ hitközség rabbiságában miért rendelkezne szavazati joggal.

A reform irányzat ugyan nemrég hivatalosan is csatlakozott a Mazsihiszhez, Heisler azonban egy interjújában közölte, hogy nem lesznek reform rabbik a neológ rabbitestületben, igaz ő csak női rabbikat említett.

Sok hűhó semmiért?

Lapunkat a Mazsihisz vezetéséből név nélkül megszólalók arról tájékoztatták, hogy Radnóti rövidesen valószínűleg saját maga fog lemondani az igazgatói pozícióról.

Ennek oka lehet, hogy értesüléseink szerint Heisler András Mazsihisz-elnök egy hitéleti osztály létrehozását tervezi, melynek élére Radnótit szánja.

Radnóti így az összes mazsihiszes rabbi munkáltatója lenne.

Kérdéses, hogy a világi vezetéssel pattanásig feszült viszonyban lévő rabbitestület hogyan fogja fogadni ezt a fejleményt, lapunk értesülései szerint akár a rabbik tömeges kilépése is várható a Mazsihiszből.

Ebben az esetben előállna az a helyzet, amelyet Bíró Tamás, az Orzse egyetem tudományos rektorhelyettesének cikke is elővetíthetett, azaz létrejönne egy rabbik nélküli hitközség.

Rabbik nélküli hitközségre készülhet a Mazsihisz

Az ORZsE rektorhelyettesének írása készítheti elő a terepet egy rabbik nélküli Mazsihisznek.