Izrael védelmi célú katonai segélyt küldhet Ukrajnába

Egy ma napvilágot látott jelentés szerint izraeli tisztviselők hamarosan megvitatják az Ukrajnának nyújtandó segélyek bővítését, beleértve a Jeruzsálem által eddig visszatartott védelmi célú katonai felszerelések szállítását.

Izrael Oroszország február 24-i ukrajnai megszállása óta elutasította Kijev és a Nyugat kéréseit katonai felszerelésekre, például rakétaelhárító egységekre vonatkozóan, és csak nemrég egyezett bele, hogy sisakokat és golyóálló mellényeket küldjön a civil mentő- és egészségügyi csapatoknak, ami része az Oroszországgal való kapcsolatok megőrzését célzó politikának. A zsidó állam eddig mintegy 100 tonna humanitárius segélyt küldött, és hat hétre egy tábori kórházat állított fel Nyugat-Ukrajnában.

Az izraeli tisztviselők azonban most várhatóan támogatni fogják, hogy katonai segélyt küldjenek Ukrajnának, bár csak szimbolikus mértékben, és továbbra is abban a reményben, hogy az Oroszországgal való kapcsolatokat megőrizheti — írja a Times of Israel.

Egy diplomáciai forrás szerint Izrael nem fogja fontolóra venni támadó fegyverek vagy fejlett védelmi technológia – például a Vaskupola rakétaelhárító rendszer – átadását, de megpróbál olyan felszerelést találni, amelyet anélkül lehet átadni Ukrajnának, hogy az diplomáciai válságot idézne elő Moszkvával.

„Továbbra sincs tervben támadó fegyverek szállítása, csak védelmi fegyverekről lehet szó” – szól a jelentés.

A hír éppen azzal egyidőben jelent meg, amikor Izrael és Oroszország között megromlottak a kapcsolatok, miután Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt állította, hogy Adolf Hitler is zsidó származású volt, és ezzel próbálta megmagyarázni Moszkva azon kísérleteit, hogy „nácítlanítsa” Ukrajnát, amelynek elnöke, Volodimir Zelenszkij zsidó származású.

Amerika újfajta öngyilkos-drónt küld Ukrajnának

A Phoenix Ghost drónt az amerikai légierő kifejezetten Ukrajna katonai igényeihez fejlesztette ki.

Izrael beidézte Oroszország nagykövetét, hogy magyarázatot kérjen, és Jair Lapid külügyminiszter szerint is a megjegyzések „átléptek egy határt”.

Az egyelőre nem világos, hogy a vitának lesznek-e szélesebb körű diplomáciai következményei, vagy hogy a döntéshozatalban szerepet játszik-e, amikor a tisztviselők a következő napokban találkoznak, hogy megvitassák a segélyek bővítését.

Jeruzsálem az elmúlt hetekben úgy tűnt, hogy kissé eltávolodott kiegyensúlyozott megközelítésétől, például beleegyezett abba, hogy sisakokat és golyóálló mellényeket küldjön az ukrajnai katasztrófaelhárítóknak, és kifejezetten háborús bűnökkel vádolta meg Oroszországot, mivel az ország különböző városaiban atrocitások helyszínei kerültek nyilvánosságra.

A védelmi fegyverek küldése jelentős változást jelentene Izrael háborús megközelítésében, bár messze elmaradna az európaiak és amerikaiak által küldött tankoktól, fegyverektől, repülőgépektől és lőszerektől. A jelentés a tervezett segélyszállítmányt szimbolikusnak nevezte.

A lépést egyrészt az Egyesült Államok és más nyugati szövetségesek nyomása vezérli, akik azt szeretnék, ha Izrael tettekkel támasztaná alá elítélését, másrészt pedig az az aggodalom, hogy Izrael vonakodása attól, hogy nagyobb mértékben támogassa Ukrajnát, árthat a védelmi exportnak, ha az országok attól tartanak, hogy Jeruzsálem ugyanezt tenné velük szükség esetén.

A múlt hónapban közzétett védelmi minisztériumi adatok szerint az izraeli védelmi export 2021-ben 11,3 milliárd dolláros rekordot ért el.

Zelenszkij és más ukrán tisztviselők kifejezetten a Vaskupolát említették az izraeli védelmi felszerelésekre vonatkozó kívánságlistájuk élén.

„Mindenki tudja, hogy az önök rakétavédelmi rendszerei a legjobbak” – mondta Zelenszkij márciusban a Knesszetben. „Önök segíthetnek népünknek, megmenthetik az ukránok, az ukrán zsidók életét”.