Rekordot döntöttek az izraeli fegyvereladások

A védelmi minisztérium tisztviselői szerint a tavalyi évben jelentősen megnőtt az izraeli védelmi termékek iránti globális kereslet. Újdonság, hogy az értékesítés 7 százaléka az Öböl-menti országokba irányul.

Az éves izraeli fegyvereladások új rekordot értek el 2021-ben a védelmi minisztérium kedden közzétett adatai szerint, a tisztviselők az izraeli gyártású fegyverek iránti kereslet erőteljes növekedését nevezték meg okként.

A minisztérium SIBAT néven ismert Nemzetközi Védelmi Együttműködési Igazgatósága szerint a védelmi export tavaly 11,3 milliárd dollárt (mintegy 4000 milliárd forint) tett ki, szemben a 2020-as 8,3 milliárd dollárral. Az export eddig rekord éve 2017 volt, amikor is 9,2 milliárd dollár értékben értékesített védelmi eszközöket a zsidó állam — írja a Times of Israel.

„Izrael védelmi exportja két év alatt 55 százalékos növekedést ért el” – mondta hétfőn újságíróknak Yair Kulas dandártábornok, a SIBAT vezetője.

A legnagyobb vásárló Európa volt, a teljes export 41%-ával, ezt követte az ázsiai-csendes-óceáni térség 34%-kal és Észak-Amerika 12%-kal.

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein, amelyek a közelmúltban normalizálták kapcsolataikat Izraellel az Ábrahám-megállapodások néven ismert egyezmények keretében, a fegyvervásárlások 7%-át, Afrika és Latin-Amerika egyenként 3-3%-ot tettek ki.

Az ukrajnai háború a civilizációk összecsapása?

Robert E. Kelly szerint Oroszország és Ukrajna a hidegháború óta a legfontosabb konfliktust vívják napjainkban.

„A jövőre nézve a globális prioritások változása és az Ábrahám-megállapodásokhoz hasonló partnerségek nagy keresletet teremthetnek Izrael csúcstechnológiai rendszerei iránt” – mondta Kulas.

A rakéták és légvédelmi rendszerek tették ki az export legnagyobb részét 20%-kal, amelyet a kiképzési szolgáltatások követtek 15%-kal. A pilóta nélküli légi járművek és drónok exportja az összes fegyvereladás 9%-át jelentette, ugyan ekkora arányt képviseltek a radar- és elektronikai hadviselési rendszerek.

Bár Izrael jól ismert a kibernetikai hírszerző rendszereiről is, ezek az elmúlt évben az összes eladásnak csupán 4%-át tették ki. Azt, hogy az ilyen típusú rendszereket mely országoknak adták el, a tisztviselők nem részletezték. Az ilyen technológia izraeli eladásait az elmúlt években egyre nagyobb figyelem övezte, mivel egyes országok állítólag politikai másként gondolkodók és újságírók elleni kémkedésre is használhatták őket.

A fennmaradó mennyiség nagy részét repüléstechnika, elektronikus megfigyelés, fegyverek, járművek és lőszerek tették ki.

A minisztérium tisztviselői megjegyezték, hogy a kormányok közötti fegyvereladások száma az előző évhez képest több mint háromszorosára nőtt, és meghaladta a 3,3 milliárd dollárt.

„A biztonsági kapcsolatok szerves részét képezik Izrael politikai kapcsolatainak és más országokkal való együttműködési képességünknek, és azon dolgozunk, hogy erősítsük ezeket a kapcsolatokat és új biztonsági partnerségeket hozzunk létre” – mondta Benny Ganz védelmi miniszter.

„A védelmi megállapodások 2021-es csúcsra járatása mindenekelőtt Izrael Állam biztonságának megerősítését szolgálja” – tette hozzá Ganz.

Egy független globális biztonsági költésekkel foglalkozó intézet szerint Izrael az elmúlt öt évben a 10. legnagyobb nemzetközi fegyverexportőr volt.

Oroszok Csernobilban: Főpróba, sugárzó arccal?

A csernobili Vörös Erdő által sugárfertőzéssel sújtott katonák talán nem pusztán területvédelmi feladatokat láttak el, hanem a kísérleti nyulak szerepét töltötték be.