Több izraeli képviselő is kiakadt Zelenszkij holokauszt hasonlatain

Több izraeli törvényhozó bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, amiért a Knesszet tagjai előtt tartott beszédében összehasonlítást vont a holokauszt és Oroszország ukrajnai inváziója között – számolt be a Times of Israel. 

„Csodálom az ukrán elnököt, és szívvel és tettekkel támogatom az ukrán népet, de a holokauszt szörnyű történelmét nem lehet újraírni” – tweetelte Yoaz Hendel kommunikációs miniszter.

Hendel megjegyezte, hogy a náci Németország zsidók elleni népirtásának egy részét „Ukrajna földjén is végrehajtották”.

„A háború szörnyű, de a holokauszt és a végső megoldás borzalmaival való összehasonlítás felháborító” – írta.

A héber média meg nem nevezett magas rangú minisztereket idézett, akik Zelenszkij „felháborító összehasonlításán” háborogtak.

„Zelenszkij elferdítette országa szerepét a zsidók meggyilkolásában” – írják a Ynet hírportál szerint,

Yuval Steinitz Likud képviselú, egy korábbi miniszter szerint Zelenszkij beszéde „a holokauszttagadással határos”.

„A háború mindig szörnyű dolog… de minden összehasonlítás egy szabályos háború – bármilyen nehéz is – és a zsidók millióinak gázkamrákban történő elpusztítása között a végső megoldás keretében a történelem teljes elferdítése” – áll a nyilatkozatában.

A vallásos cionizmus több MK-képviselője is bírálta Zelenszkijt, a radikális jobboldali ellenzéki párt vezetője, Bezalel Szmotrics a holokauszt-összehasonlításokat ostorozta, és azzal vádolta az ukrán vezetőt, hogy

„megpróbálja átírni a történelmet és eltörölni az ukrán nép részvételét a zsidók elpusztításában”.

Eli Avidar, a Jiszráél Bejtenu MK, a koalíció egyik szabadelvű tagja azonban „meghatónak” nevezte Zelenszkij beszédét.

„A közöny öl. A közvetítési erőfeszítések fontosak, de nem mehetnek az értékek rovására. A jó oldalára kell állnunk a gonosszal szemben” – áll a nyilatkozatában.

MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Zelenszkij a nácik zsidóüldözéséhez hasonlította az orosz inváziót

Az ukrán elnök Vaskupolát kért, és Golda Meirt is idézte az izraeli parlament és kormány tagjai előtt mondott beszédében vasárnap este.