Amerika újfajta öngyilkos-drónt küld Ukrajnának

A Biden-kormányzat állítólag több mint száz új, titkos öngyilkos drónt küld Ukrajnába – írja a Daily Wire. 

A Phoenix Ghost, az amerikai légierő által tervezett és az Aevex Aerospace által gyártott drón feltűnés nélkül cirkál majd Ukrajna egén, ellenséges egységek után kutatva, és közvetlenül a célpontba repülve megsemmisíti azokat.

„Elemzők szerint ez egy viszonylag kicsi fegyver, amelyet nehéz lehet észrevenni a felhőtakaró mellett, amely április végén és májusban Ukrajna nagy részét beborítja”

– írta az új drónról a The San Diego Union-Tribune.

Eddig a drón konkrét méretét, alakját, hasznos terheit és képességeit nem hozták nyilvánosságra. A drón nevének eredetére sem adott senki magyarázatot.

John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy a rendszert „nagyrészt, de nem kizárólag célpontok támadására” tervezték.

„Természetesen arra is használható, hogy helyszíni képet adjon. De a fő fókusza a támadás”

– mondta Kirby.

Meet Phoenix Ghost Suicide Drone

The Phoenix Ghost is similar to the Switchblade unmanned systems previously delivered to Ukraine.#phoenixghost

„Hasonló a Switchblade-hez, amely alapvetően egy öngyilkos-drón. Lényegében erre tervezték ezt is”

– tette hozzá Kirby.

A CNN múlt héten számolt be arról, hogy a drónt az amerikai légierő kifejezetten Ukrajna katonai igényeihez fejlesztette ki.

A Phoenix Ghost egy titkos projekt, nem árulják el, hogy pontosan mire képes, de valószínűleg mind páncélosok, mind gyalogos katonák ellen bevethető.

A mintegy 121 Phoenix Ghost drón Ukrajnának történő küldése kiegészül azzal a még jelentősebb katonai támogatással, amelyet az USA az országba szállít annak reményében, hogy megakadályozza Oroszország előretörését.

Rakéta-öngól Ukrajnában

Ugyanazok a rakéták, amik képesek alumínium-konfettivé porlasztani egy orosz harci repülőt, nem kevésbé halálosak a jó öreg fapadosunk ellen. Robert C. Castel jegyzete.