Lavrov: Úgy vélem, Hitlerben is volt zsidó vér

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy az a tény, hogy Ukrajna elnöke zsidó, nem mond ellent Moszkva állításainak, miszerint azért indította az inváziót, hogy „nácitlanítsa” az országot, azt állítva, hogy még Hitlerben is volt „zsidó vér”.

A Zona Bianca olasz hírcsatornának adott interjúban Lavrovot arról kérdezték, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hogyan állíthatja, hogy megpróbálta „nácitlanítani” Ukrajnát, amikor Volodimir Zelenszkij, az ország demokratikusan megválasztott elnöke zsidó – írja a Times of Israel.

„Na és akkor mi van, ha Zelenszkij zsidó. Ez a tény nem negligálja az ukrajnai náci elemeket. Úgy vélem, Hitlerben is volt zsidó vér”

– mondta Lavrov, hozzátéve, hogy

„a legrosszabb antiszemiták közül néhányan zsidók”.

A makacs összeesküvés-elméleteket, miszerint Adolf Hitler náci vezetőnek volt valamilyen zsidó származása, ami antiszemitizmusát és hatmillió zsidó meggyilkolását motiválhatta, a történészek többször is megcáfolták.

Az inváziót bejelentve Putyin azt mondta, hogy a „különleges katonai művelet” célja a szuverén szomszéd „nácitlanítása”. Az orosz média többször is igyekezett Ukrajnát a náci államnak beállítani.

Az orosz állami média szerint az „ukronácizmus” veszélyesebb, mint Hitler volt

Timofej Szergejcev a RIA Novosztyiban megjelent véleménycikkében szorgalmazta az ukránok megbüntetését és átnevelését, valamint Ukrajna szuverenitásának megszüntetését.

Az izraeli Jad Vasem holokausztmúzeum vezetője, Dani Dayan elítélte Lavrov megjegyzéseit, amelyek ugyanazon a héten hangzottak el, amikor Izrael megemlékezik a holokausztról,

„hamisnak, téveszmésnek és veszélyesnek, és minden elítélést megérdemlőnek” nevezve szavait.

A Jad Vasem és más túlélőket képviselő csoportok korábban elítélték Oroszország azon állítását, hogy Ukrajnát „nácitlanítani” kell, mivel „nem a tényeken alapul, elferdíti és bagatellizálja a holokausztot, és elítéljük”.

Az interjúban Lavrov azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy megtorpedózza a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokat, és azzal vádolta a nyugati médiát, hogy torzítottan tudósít a háborúról, és „torz képet fest róla”.

Azt mondta azonban, hogy Zelenszkijnek még mindig megvan a hatalma a háború befejezésére, ha „abbahagyja a náci erőinek adott bűnös parancsokat”.

Ukrajnában harcoló orosz katonák emlékeztek meg Hitler születésnapjáról

„Tettei és szavai a szívünkben élnek, és arra ösztönöznek bennünket, hogy legyőzzük az ukrán-bolsevik söpredéket!” – posztolta az egyik katona.