Irán megpróbált beépülni az amerikai titkosszolgálatba?

Miközben Irán amerikai földön próbálja meggyilkolni a Trump-adminisztráció korább tagjait, Amerika az atomalkuról tárgyal velük – írja Lee Smith a Tablet magazinban.

Nemrég nyilvánosságra hozott bírósági iratok és sajtójelentések arra utalnak, hogy a múlt héten Washingtonban elfogott két férfi, akik szövetségi ügynököknek adták ki magukat egy iráni merénylőcsoport tagjai lehettek, akiknek feladata az volt, hogy korábbi magas rangú amerikai tisztviselőket öljenek – számol be a cikk.

„Mégis, mikor a Biden-kormányzat tudomást szerzett egy lehetséges iráni összeesküvésről, amelynek célja amerikaiak amerikai földön történő megölése – ami háborús cselekménynek minősül -, a Fehér Ház tanácsadói folytatták a tárgyalásokat az iráni nukleáris megállapodás helyreállításáról” – írja Lee Smith.

A cikk beszámol róla, hogy a médiajelentések szerint a két férfi, Arian Taherzadeh és Haider Ali amerikai állampolgárok. Utóbbi azt mondta több tanúnak, hogy kapcsolatban állt a pakisztáni hírszerzéssel, és a The New York Times, az NBC, az Associated Press és más hírforrások korai jelentéseiben úgy tűnt, hogy nem említik az Iránnal való esetleges kapcsolatot, annak ellenére, hogy legalább az egyik férfi vízummal rendelkezett az országba való látogatásra. A CBS News szerint mindkét férfi ellen aktív nyomozás folyik az iráni kémszolgálatokkal való lehetséges kapcsolat miatt. Ali állítólag kétszer is járt Iránban az elmúlt években.

„Nyilvánvaló, hogy a két férfi egy jól finanszírozott szervezet pénzügyi és logisztikai támogatását élvezte, amely fegyverekkel, elektronikus eszközökkel és készpénzzel látta el őket, amelyeket arra használtak, hogy beszivárogjanak az amerikai bűnüldöző és hírszerző szervekbe és kompromittálják őket”

– írja Smith.

A szerző szerint Taherzadeh és Ali washingtoni tevékenységének jellege egyértelműen arra utal, hogy az amerikai titkosszolgálatba való beszivárgás volt a céljuk. A letartóztatási parancsok alátámasztására benyújtott nyilatkozat szerint 2020 februárjától kezdve Washington délkeleti negyedében, a divatos Navy Yard negyedben lévő épületben dolgoztak, ahol szövetségi ügynökök, kongresszusi segédek és más kormányzati alkalmazottak élnek.

A két férfi, akik hamisan a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) ügynökeinek adták ki magukat, a titkosszolgálat ügynökeinek – köztük Joe Biden elnök biztonsági részlegéhez kapcsolódó ügynököknek -, valamint egy DHS-alkalmazottnak a rendelkezésére bocsájtottak bérmentes lakásokat, amelyek egyenként több mint évi 40 000 dollár értékűek voltak. Az április 5-i letartóztatási parancs szerint a titkosszolgálat ügynökeinek iPhone-okat, megfigyelőrendszereket, egy drónt, egy síkképernyős televíziót, egy generátort és – állításuk szerint – „hivatalos kormányzati járműveket” biztosítottak – sorolja a cikk.

A Biden-adminisztráció elterelő kampánya Izrael ellen

Akárcsak Obama esetében, Biden Izrael elleni lépései is az iráni megállapodáshoz kapcsolódnak – szögezi le Lee Smith.

„Furcsának tűnik, hogy ezek az akciók nem nagyon keltették fel az épületben lakó számos szövetségi ügynök gyanúját” – írja az elemző.

A hivatalos dokumentumok szerint, amelyeket a cikk kiveséz Taherzadeh azt mondta az épületben dolgozó egyik DHS alkalmazottnak, hogy nála van a lakókomplexumban lévő összes szövetségi ügynök listája, valamint a liftek kódjai, amelyekkel minden emeletre bejuthatott, és az épület körül készült biztonsági felvételeket is megnézhette. Miután a DHS alkalmazottja a DHS belső adatbázisaiban való kereséssel megpróbálta ellenőrizni, hogy a két férfi az ügynökségnek dolgozik-e, Taherzadeh azt mondta, hogy a nevét titkos státusza miatt törölték. A DHS alkalmazottja azonban tudhatta, hogy ha Taherzadeh valóban beépített ügynökként dolgozott volna, nem valószínű, hogy fedett ügynökként azonosította volna magát – vagy megmutatta volna az épületben tartózkodóknak taktikai felszerelését, megfigyelési felszerelését és egy nagy teljesítményű távcsövet, valamint egy pisztolyt, amelyről azt állította, hogy egy amerikai ügynökség adta ki. Azt is elmondta a szomszédoknak, hogy ő és Ali hozzáférhetnek az épületben lakók mobiltelefonjainak adataihoz.

A cikk leírja, hogy nem az épület dolgozói, hanem az amerikai posta egyik ellenőre leplezte le a két férfit, aki a Navy Yard épületében egy postai kézbesítő elleni támadás ügyében nyomozott,

és a lakók elmondták neki, hogy a két férfi szemtanúja lehetett a támadásnak. Az ellenőr kihallgatta Taherzadehet és Alit, akik szövetségi ügynököknek vallották magukat, akiket Washington város önkormányzata „különleges rendőrként” helyezett szolgálatba. A felügyelő azt is megtudta, hogy a két férfi ajándékokat adott a titkosszolgálat ügynökeinek. Ezt követően továbbította az információt az FBI-nak, amely letartóztatta a két férfit.

„Hogyan lehetséges, hogy egy szövetségi rendfenntartó erőkkel teli épületben egy postai ellenőrnek kellett lelepleznie a két férfit? Hiszen a sajtóhírek már hónapok óta azt sugallják, hogy az FBI és az amerikai hírszerző ügynökségek tudnak az amerikai tisztviselők elleni aktív külföldi összeesküvésekről” – veti fel a jogos kérdést Lee Smith.

A szerző felhívja rá a figyelmet, hogy az irániak már régóta nyíltan bosszút akarnak állni Kasszem Szolejmáni likvidálásáért Az irániak többször is név szerint fenyegették a három korábbi Trump-tisztviselőt – Pompeót, Hookot és Boltont – a saját médiájukban. Egy nemrégiben készült dokumentumfilmben egy volt iráni tisztviselő, Seyed Hossein Mousavian azzal dicsekedett, hogy az iráni rezsim Hook meggyilkolásával fenyegetőzött, és terrorizálta Hook családját. „Amerikában jártam, és egy amerikai azt mondta nekem, hogy Brian Hook felesége nem tud aludni. Sír és reszket, azt mondta Briannek: ‘Meg fognak ölni téged'”

Lee rámutat, hogy Moussavian oktatói állást tölt be a Princeton Egyetemen.

Biden veszélyes iráni atomalkuja lehet a következő politikai katasztrófa

„Az is kellően rossz lenne, ha Biden egyszerűen csak felélesztette volna a szörnyű Obama-érai alkut” – írja a National Review szerkesztőségi cikke.

Mivel Pompeo és Hook a külügyminisztérium korábbi alkalmazottai, biztonságukról a diplomáciai biztonsági szolgálat gondoskodik. Bolton a Fehér Házban dolgozott, így az ő védelméről a Titkosszolgálat gondoskodik, amely Taherzadeh és Ali behatolási kísérletének a célpontja volt.

A múlt hónap elején a Washington Examiner arról számolt be, hogy az amerikai hírszerző szolgálatok tudomására jutott, hogy „legalább két iráni, az Iszlám Forradalmi Gárda fedőszervezetéhez tartozó személy merényletet tervez” Bolton ellen

és az év elején vagy 2021 végén a titkosszolgálat teljes munkaidős védőosztagot rendelt mellé.

A cikk felhívja rá a figyelmet, hogy nem ez az első eset, hogy az irániak az amerikai fővárosban tervezgetik ellenségeik megölését. 2011 szeptemberében az amerikai bűnüldöző szervek letartóztatták Manszor Arbabsiart, egy iráni születésű, honosított amerikai állampolgárt, aki azt tervezte, hogy egy washingtoni étteremben megöli Adel al-Dzsubeir szaúd-arábiai nagykövetet, majd felrobbantja a szaúdi és az izraeli nagykövetséget.

Barack Obama elnök akkor azt mondta, hogy Irán „meg fogja fizetni az árát” a terrortámadások kiterveléséért, amelyek valószínűleg rengeteg ember halálát okozták volna az amerikai fővárosban. Ehelyett az Obama-kormányzat legalizálta Irán nukleáris fegyverprogramját, amikor 2015 júliusában beleegyezett a közös átfogó cselekvési tervbe.

„A Biden-kormányzat most tárgyalásokat folytat a megállapodás újbóli megkötéséről. A közelmúltbeli kézfogások ellenére nem tűnik valószínűnek, hogy Irán amerikaiak megölésére irányuló erőfeszítései kisiklatnák Biden tárgyalóit. Az Obama-csapat lelkesen karolta fel az iráni atomprogramot, miközben figyelmen kívül hagyta Teherán terrorista terveit, és szinte biztos, hogy Biden alatt is ezt fogja tenni. Robert Malley, Obama közel-keleti csapatának kulcsfontosságú tárgyalója most Biden iráni megbízottja” – írja Lee Smith.

Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Ukrajna veszélyes szerencsejátéka: Amerikára tettek

„Egy ütközőállam egy olyan távoli hatalomra tette fel a jövőjét, amely egyszerűen csak eszközként tekintett rá, hogy bosszantsa erős szomszédját”.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.