Biden veszélyes iráni atomalkuja lehet a következő politikai katasztrófa

„Miközben a világ Ukrajnára fókuszál Biden elnök éppen egy újabb katasztrofális külpolitikai döntésre készül; ez pedig az irániakkal folytatott tárgyalás a nukleáris programjukról” — olvasható a National Review, amerikai konzervatív újság szerkesztőségi cikkében.

„Az is kellően rossz lenne, ha Biden egyszerűen csak felélesztette volna a szörnyű Obama-érai alkut. De a tárgyalói valahogy képesek voltak arra, hogy még rosszabbá tegyék az alku részleteit”.

A cikk Richard Goldberg korábbi nemzetbiztonsági tisztviselőt idézi, aki szerint a bécsi megállapodás „a történelem legrosszabb megállapodása.” Robert Malley főtárgyaló ügyködése ahhoz vezetett a lap szerint, hogy Irán szabad utat kap a nukleáris programja felé, és még jobban destabilizálhatja a régiót.

A lap emlékezteti az olvasókat, hogy Biden a 2020-as kampány alatt elkötelezte magát amellett, hogy nem engedi, hogy Irán atombombához jusson. A demokrata elnök akkor azt mondta, hogy ezt úgy fogja elérni, hogy visszatér a 2015-ös alkuhoz. A lap szerint ezzel az a probléma, hogy az alku soha nem volt alkalmas arra, hogy megakadályozza Iránt az atombombához vezető úton. Az alku engedte a rakétaprogramot, figyelmen kívül hagyta a perzsa állam terror szponzor tevékenységét, és csak elhalasztotta az elkerülhetetlent.

„Az eredeti JCPOA eredendően egy mélységesen romboló engedmény volt, az ehhez való visszatérés teljes kapituláció lenne. Tudva, hogy Biden elkeseredetten akarja a megállapodást, a mollák nehezen megnyerhető szerepben tetszelegtek, nem voltak hajlandóak leülni az amerikai tárgyalókkal.

– írja a National Review, majd így folytatja:

Ennek következtében Malley és az adminisztráció közvetítőket használt – a jelenlegi események tükrében lélegzetelállító módon – nem mást mint Mihajil Ulinajov orosz diplomatát, aki vezető szerepet játszott a tárgyalásokon”

A cikk szerint az egyik legalapvetőbb hibája az eredeti alkunak, hogy pont a lényeget nem érte el: nem akadályozta meg az iráni atomprogram előrehaladását.

Egy sarokba szorított Putyin veszélyt jelenthet Izraelre?

Izraelben sokan attól tartanak, hogy Moszkva következő lépése Ukrajna után a Közel-Keleten lesz – ahol Moszkva Izrael legádázabb ellenségeivel szövetkezik.

A szerzők úgy vélik, az új megállapodás gyakorlatilag mindent megad Iránnak, és cserében nem kér semmit. Dollármillárdokkal lesz elöntve a kiéhezett iráni gazdaság és nyugodtan folytathatja destabilizáló tevékenységét. Sőt Biden már a tárgyalások újraindítása előtt engedményeket kezdett tenni és elfordította a fejét, ha Irán megszegte a szankciókat.

Ráadásul a cikk beszámol róla, hogy a Biden adminsztráció a terrorizmus szankciók feloldására készül.  Ez magában foglalná pédáaul Husszein Dehghan dandártábornokot, aki az Iszlám Forradalmi Gárda erőit vezette Libanonban az 1983-as bejrúti tengerészgyalogos laktanya elleni bombázás idején. A tárgyalások kiterjednek az IRGC esetleges törlésére a külföldi terrorista szervezetek listájáról, és az ellene bevezetett szankciók ebből következő feloldására is sor kerülhet.

„Az Iszlám Köztársaság a terrorizmus következetes támogatója és a régió instabilitását okozó erő. Folyamatosan támogatja a Hezbollahot, a Hamászt és a húszikat. A Hezbollahot rakéták ezreivel fegyverezte fel, hogy Izraelt fenyegesse. Az IRGC szervezte Irán brutális műveleteit Irakban és Szíriában, és továbbra is támogatja a terrorista csoportokat szerte a Közel-Keleten.

Ahelyett azonban, hogy Iránt felelősségre vonná, a Biden-kormányzat nemcsak a terrorizmus bélyegét törölné el róluk, hanem milliárdokkal jutalmazná őket, ezzel tevékenységüket támogatva. Sőt, általánosságban elmondható, hogy a Biden által fontolgatott megállapodás a nukleáris munkára vonatkozó ideiglenes korlátozásokon kívül semmilyen korlátozást nem ír elő arra vonatkozóan, hogy Irán mit tehet a váratlan bevételből”

– írja a National Review.

A szerzők szerint nincs sok esély arra, hogy egy ilyen Irán számára kedvező megállapodás után valaha is visszaüljön a tárgyalóasztal mögé.

Borítókép: MTI/EPA/Ali Hamenei hivatala

Jöhet a közel-keleti nukleáris hidegháború?

„Oroszország és Kína bizonyára örül, ahogy a „dekadens” amerikaiak ráugranak a gereblyére, és csodálkoznak, hogy az miért csap az arcukba. De Amerika szövetségesei nem élvezik a műsort” – írja az amerikaiak Iránnal kapcsolatos stratégiájáról Dominic Green.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.