Jöhet a közel-keleti nukleáris hidegháború?

Dominic Green, a The Spectator World szerkesztője szerint az Egyesült Államok vezetői elszántnak tűnnek arra, hogy olyan hanyatlásba sodorják az országot, amelynek gyorsasága és mértéke példa nélküli a nagyhatalmak történetében.

A héten folytatódtak a bécsi tárgyalások Iránnal az atomalku felélesztésével kapcsolatban.

„Irán egyre hajthatatlanabb, és legújabb követelései az USA-t és szövetségeseit arra kényszerítik, hogy a feladás vagy a vereség közötti válasszanak” – kezdi a szerkesztő.

„Antony Blinken külügyminiszter és főtárgyalója, Robert Malley kolosszális önérzetüktől felfújva még a tárgyalások megkezdése előtt megígérték Iránnak, amit az akart – szankciók enyhítését és a bombához vezető szabad utat. Természetesen az irániak többet akartak, játszottak az idővel és készültek a győzelem napjára. És most, a külügyminisztérium megdöbbenésére, bejelentették új követeléseiket, amelyek semmissé teszik az előző hat tárgyalási fordulóban elért feltételes előrelépést”

– írja Green.

„Sakk-matt. Most már lehetséges, hogy az USA megadja magát, és valamiféle megállapodást köt, amelyet John Kerry a 2015-ös egyezményéhez való visszatérésnek neveznek majd. De ez csak egy arcmentő gyakorlat lesz – és csak akkor fog megtörténni, ha az irániak hagyják. Én a helyükben tovább nyomulnék. Irán most már nem csak az atomfegyverek küszöbén áll; a küszöbén áll annak, hogy végre legyőzze a Nagy Sátánt, kiűzze Amerikát a Közel-Keletről és Közép-Ázsiából, birodalmat alapítson és uralkodjon az arabokon, és nukleáris fegyverekkel megfélemlítse Törökországot és az európaiakat”

– írja Green.

Ez a szerző szerint stratégiai katasztrófa lenne a Nyugat számára, és azt üzeni a szövetségeseknek, hogy magukra maradtak.

„Ez megerősítené Amerika szövetségesei számára, hogy az USA-ban nem lehet megbízni, és hogy vezetői nem rendelkeznek a kisebb hatalmak, mint Oroszország és a feltörekvő hatalmak, mint Kína komolyságával és határozottságával. Naftali Bennett izraeli miniszterelnök máris kijelentette, hogy Izrael egyedül fog menni. Minden más amerikai szövetséges hasonló helyzetbe kerülhet” – írja Dominic Green.

Titkos információk derültek ki a Moszad iráni akcióiról

Izrael állítólag belülről robbantotta fel a natanzi nukleáris létesítményt. De hogyan? Most egy újságíró kiszivárogtatta a Moszad elképesztő akciójának részleteit.

„Jimmy Carter óta nem volt olyan amerikai kormányzat, amely ilyen kevés haszonért ennyi rúzst kent volna egy ennyire visszataszító disznóra. Minél vastagabbra kenik Blinken és társai, annál hangosabb lesz az amerikai média helyeslő kórusa. De ez csak színház. A hazai közönség számára készült, a nemzeti megváltás narratívájának részeként. A Trump-kormányzat minden nyomát eltüntetik, és az amerikai nép igaz és helyes urai, az Obama-csapat végre helyreállítja régi dicsőségét”

– fogalmaz a szerző.

„Oroszország és Kína bizonyára örül, ahogy a dekadens amerikaiak ráugranak a gereblyére, és csodálkoznak, hogy az miért csap az arcukba. De Amerika szövetségesei nem élvezik a műsort”

– írja Green

A szerző leírja, hogy Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter nemrég kijelentette egyáltalán nem bízik Iránban és még Németország is kemény álláspontot vett fel.

„A legjobb forgatókönyv most egy nukleáris hidegháború a Közel-Keleten. A kormányzat azt fogja állítani, hogy ez mások problémája lesz, és nem Amerikáé. Ez egy rövid ideig igaz lehet, amíg a következő válság fel nem tárja a kudarc és a hozzá nem értés következményeit: az amerikai hitelesség nagymértékű elvesztését, ami aláássa a jövőbeni kísérleteket a világban való befolyás visszaszerzésére. Ha nem viselkedsz komolyan, téged se fog senki komolyan venni”

– zárja Dominic Green.

A teljes írás itt olvasható.

Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Erik Simander

Váratlan radikalizmus és hamis ígéretek – a Biden-elnökség eddigi mérlege

Számbavettük a Biden-elnökség problémás területeit. Van bőven. Zsiros Egon elemzése.