Khamenei: A nukleáris tárgyalások nem határozhatják meg Irán jövőjét

Az iráni legfelsőbb vezető az Egyesült Államokat okolja a tárgyalások leállásáért, és arra ösztönzi a bécsi iráni tárgyalódelegációt, hogy folytassák a tárgyalásokat „Amerika túlzott követelései” ellenére is

Ali Khamenei ajatollah legfőbb iráni vezető kedden kijelentette, hogy országa jövője nem függhet attól, hogy a világhatalmakkal kötött nukleáris megállapodása megújul-e.

Azt is mondta, hogy a 2015-ös, Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) néven ismert paktum felélesztéséről szóló tárgyalások „jól haladnak”.

„Abszolút nem várjuk meg a nukleáris tárgyalásokat az ország jövőjének tervezése során, és haladunk előre” – mondta Khamenei magas rangú tisztviselők jelenlétében – számolt be az állami televízió, a Times of Israel közlése szerint.

„Ne hagyják, hogy a munkájukat megzavarják, akár pozitív, akár félig pozitív, akár negatív eredményre jutnak a tárgyalások”.

Irán egy éve folytat tárgyalásokat Franciaországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával, Oroszországgal és Kínával közvetlenül, valamint az Egyesült Államokkal közvetve a hivatalosan a JCPOA néven ismert megállapodás felújításáról.

Az osztrák fővárosban, Bécsben zajló tárgyalások célja, hogy az Egyesült Államok visszatérjen az atomalkuhoz, többek között az Iránnal szembeni szankciók feloldásával, és biztosítsa, hogy Teherán teljes mértékben teljesítse vállalásait. A legfontosabb vitás kérdések azonban továbbra is megoldatlanok, miután a tárgyalások a múlt hónapban megszakadtak.

„Az Egyesült Államok megszegte ígéreteit az alku felmondásával, a tárgyalások most zsákutcába jutottak, miközben Irán nem tett ilyet” – mondta Khamenei, miközben felszólította Teherán tárgyalóit, hogy továbbra is „álljanak ellen Amerika túlzott követeléseinek”.

A tárgyalások előrehaladásával kapcsolatos optimizmus ellenére Khamenei megjegyzései tükrözik az iráni külügyminisztérium szóvivője, Szaíd Khatibzadeh hétfőn tett megjegyzéseit, aki megkérdőjelezte az Egyesült Államok akaratát a megállapodás elérésében.

„Tényleg nem tudjuk, hogy lesz-e megállapodás vagy sem, mert az Egyesült Államok nem mutatta a szükséges akaratot a megállapodáshoz” – mondta.

A legfontosabb vitás pontok között szerepel Teherán követelése, hogy a Forradalmi Gárdát, az iráni hadsereg ideológiai-militáns ágát töröljék az amerikai terrorlistáról.

A múlt hónapban Rob Malley amerikai tárgyaló azt mondta, hogy a gárda még megállapodás esetén is „az amerikai törvények által szankcionált” marad.

„Ami számunkra fontos, az az iráni nép biztos haszna a szankciók feloldásából” – mondta Khatibzadeh.

B-tervet sürget Ganz az iráni atomalku kérdésében

Kéne egy atomalku, de nem olyan, amilyet az amerikaiak terveznek kötni.