B-tervet sürget Ganz az iráni atomalku kérdésében

Az iráni atomalku felélesztését célzó nemzetközi egyezmény véglegesítését sürgette az izraeli védelmi miniszter, aki a Middle East Monitor londoni székhelyű hírportál csütörtöki közlése szerint leszögezte azt is: ha zátonyra futnak a megbeszélések, új tervre lesz szükség.

„Versenyt futunk az idővel” – fogalmazott Benny Ganz azon a sajtótájékoztatón, amelyet Jaír Lapid izraeli külügyminiszterrel közösen tartott 80 nagykövet előtt Herclijában.

Hangsúlyozta: kormánya olyan megállapodást akar, amelynek nincs lejárati ideje, s nem ad lehetőséget Teheránnak nukleáris programja fejlesztésére. Ha ez nem sikerül – tette hozzá -, „B-tervre lesz szükség”, és gazdasági, illetve politikai nyomást kell alkalmazni.

Ganz emlékeztetett arra, hogy Irán folytatja a 60 százalékos szintre dúsított uránium előállítását, s tavaly augusztus óta 10 kilogrammról 50-re növelte a mennyiséget is.

Irán 2015-ben egyezett meg – európai uniós közvetítéssel – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával,
Oroszországgal és Németországgal abban, hogy legalább tíz évig korlátozza atomprogramját, cserében az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért. Az átfogó egyezménnyel a nemzetközi közösség azt kívánta szavatolni, hogy az iszlám köztársaság atomprogramja kizárólag békés célokat szolgáljon. Az Egyesült Államok azonban 2018 májusában egyoldalún kilépett az atomalkuból, mire Irán is fokozatosan elállt egyes kötelezettségeitől.

Miként kellene reagálnia Izraelnek az iráni atomalkura?

„A válasz egyszerű: ki kell terjesztenie szuverenitását a Jordán-völgyre” — írja véleménycikkében Dr. Mordechai Kedar, a Bár Ilán Egyetem professzora.