Helyezkedés és kormányváltó hangulat az izraeli ellenzékben

A Neokohn főszerkesztője

 

Mint arról a Neokohn is beszámolt, a tegnapi izraeli belpolitikai híreket Idit Szilman, Jáminá-párti képviselő kormánykoalícióból történt kilépése uralta. A vallásos cionista képviselőnő kilépése után megszűnt a nyolc pártból álló, vegyes színezetű koalíció többsége. Könnyen lehet, hogy nem Szilman lesz az utolsó, koalíciót elhagyó képviselő, ráadásul az ellenzék is támadásba lendült, sorra igyekeznek megingatni a koalíciós tagokat, ráadásul képviselők sora kezd komoly követelőzésbe cserébe a maradásért. A helyzetet tegnap este nagyszabású jobboldali demonstráció is erősítette.

Egy második Jáminá-párti képviselő, Nir Orbach is elégedetlenségét fejezte ki a regnáló kormány munkájával kapcsolatban. Ugyan Orbach egyelőre nem jelezte, hogy elhagyná a koalíciót, de szerdán utalt arra, hogy nem biztos, hogy marad a Bennett-kormányban, mondván: „Nem fog olyan kormányban ülni, amely befagyasztja az építkezéseket Júdea és Szamaria izraeli városaiban.”

Sőt, ma délelőttre Orbach konkrét javaslatot is tett mondván, ha Bennett kormány bekötteti a Júdea-Szamáriában épült új zsidó telepeket az izraeli áramellátásba (jelenleg a palesztinok ellenállása miatt ez nincs megoldva), akkor marad a kormányban.

Ezen kívül még két, alig kisebb léptékű követelést is megfogalmazott: a telepek bíróságon történő elismerését és a teljes munkaidőben Tórát tanuló vallásos családok segélyezését. Ha ezek nem teljesülnek, akkor ő is veszi vándorbotját a koalícióból.

A (nem is olyan) hirtelen jött politikai forgószélbe ugrott bele Árje Deri, a szefárd-haredi szavazókat tömörítő Sász párt elnöke, azt mondta, hogy még Avigdor Libermannal is hajlandó kompromisszumot kötni a kormányalakítás és az új választások elkerülése érdekében.

Libermanról korábban Deri azt mondta, hogy „számára nincs bocsánat… sem ebben a világban, sem a következőben”.

Szerdán azonban az Israel Hayomnak adott interjújában Deri azt mondta:

„Ha Evet Liberman, a Jiszráel Bétéjnu párt elnöke vissza akar jönni – azt fogjuk mondani neki: »Természetesen, gyere«. Ha csatlakozni akar a koalícióhoz, és együtt akar velünk lenni, ez lehetséges. Hajlandó vagyok megbocsátani neki – sőt, bármire annak érdekében, hogy normális kormányt alakíthassunk”.

Liberman megnevezése nem véletlen, hiszen az Avigdor Liberman néven ismert politikus Evet Liberman néven született a volt Szovjetunióban, nevét a héber Avigdorra 1978-ban változtatta, mikor Izraelbe alijázott. Régi nevét manapság a rá haragos politikai ellenfelei szokták felemlegetni.

A legtöbb izraeli Netanjahut szeretné miniszterelnöknek

Változást mutatnak a legfrissebb közvéleménykutatási adatok a januárban mérthez képest.

A koalíció elnökének, Idit Ssilman MK-nak (Jamina) a koalícióból való kilépése kapcsán Deri azt mondta: „Nem lepett meg Ssilman kilépése a kormányból. Már néhány napja kapcsolatban álltunk, szkeptikus voltam. Az éjszaka közepén közölték velem, hogy kilépése végleges. Remélem, hogy nem ő az utolsó. Hamarosan hallani fogunk még egy-kettőről, akik ugyanezt fogják tenni. De nem mondok neveket. Egy folyamatban lévő esemény közepén vagyunk, aminek remélem jó vége lesz”.

De nem csak a Jámina és a Jiszráel Bétéjnu az egyetlen jobboldali párt, amely irányultsága miatt sem biztos, hogy kényelmesen érzi magát a jelenlegi koalícióban. A Benny Ganz, jelenlegi védelmi miniszter vezette Kék-Fehér párt is, legalábbis ideológiai értelemben, közelebb áll a Netanjah vezette Likudhoz, mint Jáir Lapid balközép Jes Átid pártjához.

Számos elemző kezdett esélylatolgatásba most, hogy inog a koalíció, hogy esetleg Ganz is félreteszi korábbi (igencsak indokolt) sértettsségét és ismét szövetkezne Netanjahuval. Ganz azonban szerda este frakcióülést tartott, ahol kijelentette:

„Beszéltem ma Bennett miniszterelnökkel, és azon fogunk dolgozni, hogy megpróbáljuk megőrizni a kormányt. A Kék-Fehér volt és marad a koalíció legfegyelmezettebb és legközpontibb frakciója. A kormány fennmaradását és sikerét akarjuk, és ebben az értelemben semmi sem változott tegnap óta”.

Közben Abir Kara a Jáminából szintén tárgyalásokba kezdett Amichai Chikli és Idit Szilman volt Jáminás képviselőkkel azzal a céllal, hogy a Jáminától független, közös frakciót hozzanak létre.

A Channel 12 News beszámolója szerint a hárman még egy megállapodást is kidolgoztak, de Kara még nem írta alá, és komoly nyomás nehezedik rá, hogy ne tegye meg.

Kara eltitkolta a kapcsolatfelvételt Naftali Bennett miniszterelnök elől, sőt később a nap folyamán még a miniszterelnökkel is találkozott a tel-avivi Kirya bázison, ahol elmondta, hogy azért találkozott Szilmannal, hogy meggyőzze őt a koalícióban maradásról.

Most bukik-e meg az izraeli kormány?

Szerda reggel lemondott a kormánykoalícióban betöltött tagságáról az egyik Jáminá párti képviselő. Hogy mi jöhet ezután? Négy lehetséges forgatókönyvet vettünk számításba. #Izrael