Most bukik-e meg az izraeli kormány?

A Neokohn főszerkesztője

 

Szerda reggel lemondott a kormánykoalícióban betöltött tagságáról Idit Szilman, Jáminá párti képviselő. Hogy mi jöhet ezután? Négy lehetséges forgatókönyvet vettünk számításba.

Mint arról a Neokohn is beszámolt, szerda reggel lemondott Jáminá párti tagságáról Idit Szilman képviselőnő, így megszűnt a nyolcpárti kormánykoalíció ingatag többsége. A képviselőnő lemondásának okairól itt olvashat. Benjamin Netanjahu, az ellenzéki Likud párt vezetője üdvözölte Silman döntését, így az izraeli belpolitikai elemzők közül sokan a volt miniszterelnök visszatérését vizionálják, méghozzá új választások kiírásával. Az egyik vezető hírportál szerint Szilman titokban megállapodást kötött Netanjahuval, hogy átlép a Likudba, és ha Netanjahu kormányt alakít, akkor megkapja az egészségügyi tárcát.

Első lehetőség: Még valaki kilép

A Knesszet még egy tagja kilép a kormánykoalícióból, és segít a Likud párt által vezetett ellenzéknek, hogy elfogadjon egy törvényjavaslatot, amely feloszlatja a Knesszetet, és új választásokat kell kiírni. A legújabb közvéleménykutatások szerint Netanjahunak és az általa vezetett Likudnak esélye lenne arra, hogy parlamenti többséggel bíró koalíciót alakítson.

Ebben az esetben közvetlenül a Knesszet feloszlatása után Jáir Lapid külügyminiszter lenne a miniszterelnök az új kormány megalakulásáig.

Szilman számára az ideális helyzet az lenne, ha a Jaminanak egy másik tagja hagyná el a pártot, hogy aztán – a korábbi Jamina-renitens Amicháj Chiklivel együtt – új frakciót alakíthasson, amely képes lenne egyesülni egy már létező párttal – például a vallásos cionistákkal vagy ad absurdum a Likuddal, és indulni az új választásokon.

A legtöbb izraeli Netanjahut szeretné miniszterelnöknek

Változást mutatnak a legfrissebb közvéleménykutatási adatok a januárban mérthez képest.

Második lehetőség: Ganz elhagyja a süllyedő hajót

Ganz, a Kék-Fehér párt vezetője hagyja el a koalíciót. Ez a forgatókönyv több okból is lehetséges. Az első az, hogy Ganz, aki nem mellesleg éppen védelmi miniszter, a jelenlegi kormánnyal a megalakulása óta elégedetlen. Különösen zavarta, hogy Bennett – akinek korábban hat, most pedig öt mandátuma van – lett a miniszterelnök, miközben pártjának nyolc mandátuma van, mégsem méltatta Lapid arra, hogy vele képzelje el a rotációs miniszterelnöki pozíciót.

Ez a lehetőség Ganznak jobban fekszik, mint a Knesszet feloszlatása, hiszen úgy Lapid lenne a miniszterelnök. Ne feledjük, hogy a két politikus 2020-ban szakított – Lapid Jes Átid pártja kilépett a Kék-Fehér párttal korábban kötött ellenzéki szövetségből és Ganz, Netanjahunak „bedőlve” kormányt alakított a Likuddal.

Bár Ganz számtalanszor kijelentette, hogy megtanulta a leckét abból, hogy hitt Netanjahunak és nem követné el még egyszer ugyanazt a hibát, annyiban most más a szituáció, hogy Netanjahuhoz csatlakozva nemcsak a miniszterelnöki tisztséget töltené be egy új rotációban, de egy újabb választást és a további politikai instabilitást is megakadályozná.

Harmadik lehetőség: Netanjahu visszatér

Netanjahunak valahogy sikerül kormányt alakítania a jelenlegi parlamenti felállásban, vagy lemond a Likud elnöki posztjáról – ami igen valószínűtlen -, és egy másik Likud képviselőnek adja át a párt vezetését. A Likud elutasításának a szintén jobboldali Jáminá vagy Kék-Fehér párt részéről ugyanis gyakorlatilag kizárólag Netanjahu személye az oka.

Netanjahu lemondása aligha valószínű, és inkább inkább Ganzot kínálná meg ismét a rotációs miniszterelnökséggel, minthogy valamelyik párttársát segítse a trónra. Ha ugyanis ezt akarta, már rég megtehette volna.

Negyedik lehetőség: Lavírozás

Jelenlegi állapotában a Knesszet teljesen lebénult, kormánypárti többség nélkül az ország vezetése nem tud új törvényeket elfogadni. A puding próbája mégiscsak 2023 elején lesz, amikor az új költségvetés elfogadása lesz napirenden. Ekkorra muszáj határozatképes parlament, vagy úgy jár, mint Netanjahu regnálásának utolsó éveiben. Bármennyire is képtelen és kellemetlen ez a variáció, Bennett számára a probléma elodázása még fél évig a legkevésbé fájó forgatókönyv.

Az írás a The Jerusalem Post elemzésének felhasználásával készült.

Nagy Izraelt csinálna Ukrajnából Volodimir Zelenszkij

Szerinte ellenséges szomszédokkal körülvéve lehetetlen liberális, európai államot felépíteni.