A legtöbb izraeli Netanjahut szeretné miniszterelnöknek

Az izraeliek 55%-a Benjamin Netanjahut látnák szívesen a miniszterelnöki székben, ami jelentős változást mutat az elmúlt hónapokban mért eredményekhez képest. A Bennett-kormányt a választók szinte minden területen negatívan értékelik.

A Máágár Mohot által végzett és az Izrael Hájom által kedd reggel közzétett felmérés szerint

az izraeliek 55 százaléka szerint Netanjahu a legalkalmasabb jelölt a miniszterelnöki tisztségre, szemben a január közepén közzétett előző, szintén Máágár Mohot-felmérés 34 százalékával.

A második helyen Jair Lapid külügyminiszter áll 21%-kal, őt követi Naftali Bennett hivatalban lévő miniszterelnök 14%-kal, majd Benny Ganz védelmi miniszter 10%-kal.

A megkérdezettek a jelenlegi kormányt a gazdaság, az iráni nukleáris fenyegetés, a külpolitika és a koronavírus kezelésével kapcsolatban marasztalták el. Egyedül a biztonsági kérdésekben kapott a kormány pozitív értékelést, a válaszadók 38%-a jónak nevezte a kormány intézkedéseit, míg 33%-uk szerint rosszul.

A gazdasági kérdésekben a válaszadók 55%-a rossznak nevezte a kormány működését, míg 20%-uk jónak; a koronavírussal kapcsolatban 39% adott negatív értékelést a kormánynak, 34% pozitívat; a külpolitikában 41% értékelte negatívan a kormány teljesítményét, míg 33%-uk pozitívan.

Az izraeliek hasonlóan megosztottak abban a kérdésben, hogy a jelenlegi kormány kitart-e a teljes ciklusa alatt: 41% szerint igen, míg 36% szerint nem. A megkérdezettek mindössze 35%-a hisz abban, hogy a Bennett és Lapid közötti rotációs megállapodást be fogják tartani.

Ha ma tartanának új választásokat, a felmérés szerint a Likud maradna messze a legnagyobb frakció 34 mandátummal, amely Jáir Lapid Jes Átid pártja követne 17, a Benny Ganz vezette Kék-Fehér fehér párt 10, a Vallásos Cionista Párt 9, a Munkapárt 8, a Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus 8, a Közös Arab Lista és a Jámina 6, az Jiszráel Bejténu 5, az Egyesült Arab Lista és a Merec 4 mandátummal, míg az Új Remény párt nem lépte át a 3,25%-os választói küszöböt.

Blokkok szerinti bontásban a Likudhoz kötődő pártok összesen 59 mandátumot kapnának, ami eggyel több, mint az előző, januárban közzétett Máágár Mohot-felmérésen, míg a baloldali – arab blokk 51-ről 50-re esett vissza. A Likudhoz nem kötődő jobbközép pártok 11 mandátumot kapnának.

A Jáminával együtt, amely eredetileg fontolgatta, hogy támogatja Netanjahu kormányalakítási kísérletét a tavalyi választások után, a jobboldali blokk összesen 65 mandátumot kapott a mostani felmérésben.

Egyiptomban tárgyal az izraeli miniszterelnök

Történelmi, háromoldalú találkozó keretében találkozott az izraeli, az egyiptomi és az emírségi vezető. A téma: Irán.