Egyiptomban tárgyal az izraeli miniszterelnök

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök előre be nem jelentett látogatásra repül Sarm-es-Sejkbe, miközben az Egyesült Államok közeledik az iráni nukleáris megállapodás aláírásához, mely lépést Kairó és Abu-Dzabi támogatja, Jeruzsálem azonban élesen ellenzi.

Naftali Bennett miniszterelnök hétfőn Egyiptomba látogatott, hogy részt vegyen egy egyiptomi-emírségi-izraeli háromoldalú találkozón, melyhez hasonló korábban még nem volt.

Bennett először Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel találkozott nem sokkal azután, hogy megérkezett Sarm-es-Sejkbe. Az izraeli miniszterelnöki hivatal egyelőre nem kommentálta az utazást, amely néhány nappal azután történt, hogy

Izrael bejelentette, hogy új légi útvonalat avatnak a Ben Gurion repülőtér és Sarm el-Sejk között.

A járatok várhatóan már a jövő hónapban, a peszáchi ünnep hetében elindulnak. A hírről az izraeli média széles körben beszámolt, az egyiptomi sajtóban azonban alig tettek róla említést.

Bennett legutóbb szeptemberben találkozott Szíszivel, ami több mint egy évtizede az első ilyen csúcstalálkozó volt az izraeli és az egyiptomi vezetők között. A miniszterelnök decemberben találkozott az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével, Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejkkel is, amikor először látogatott izraeli miniszterelnök az Öböl menti országba.

Bin Zayed szintén Sharm el-Sheikhben szállt le hétfőn, napokkal azután, hogy vendégül látta Bassár Aszad szíriai elnököt – ezt a lépést a Biden-kormányzat keményen elítélte, korábban az Öböl-menti ország eddig ellenállt annak, hogy csatlakozzon az egyre növekvő számú közel-keleti vezetőnek a szíriai diktátor elfogadtatására irányuló erőfeszítéseihez.

A háromoldalú csúcstalálkozó az Ábrahám-megállapodások legújabb fejleménye lesz, amelynek keretében Izrael a Trump-kormányzat által közvetített 2020-as megállapodásokban normalizálta kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel, Bahreinnel és Marokkóval. Bár a Biden-kormányzat eddig nem tudta kiterjeszteni ezeket a megállapodásokat, erőfeszítéseket tett Egyiptom és Jordánia bevonására, ezek az országok már eddig is kapcsolatban álltak Izraellel.

Az iráni atomalku minden bizonnyal napirenden lesz Sarm el-Sejkben, mivel Izrael igyekszik tovább egyeztetni arab szövetségeseivel a kérdésben. Míg Jeruzsálem hevesen ellenzi a hivatalosan Közös Átfogó Cselekvési Terv (JCPOA) néven ismert megállapodáshoz való közös amerikai-iráni visszatérést, addig Kairó és Abu Dhabi elnézőbb az alku felélesztésének tekintetében.

Bennett arra használhatja a csúcstalálkozót, hogy Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását is megszerezze azon amerikai terv ellenzésére, mely kiemelné az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) terrorcsoportként való nyilvántartásából.

Bennet és Jáir Lapid izraeli külügyminiszter közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben aggodalmukat fejezték ki a lehetséges lépés miatt, mondván, hogy „az IRGC terrorszervezet, amely most is megpróbál meggyilkolni izraelieket és amerikaiakat szerte a világon. Sajnos még mindig eltökélt szándék van arra, hogy szinte bármi áron aláírják az Iránnal kötendő atomalkut – beleértve azt is, hogy a világ legnagyobb terrorszervezetét ne terrorszervezetként tartsák nyilván. Ez túl magas ár.”

Válaszul egy amerikai tisztviselő a The Times of Israel című izraeli lapnak azt mondta, hogy az Egyesült Államok „kész nehéz döntéseket hozni annak érdekében, hogy Irán atomprogramját visszavezesse a JCPOA keretei közé”, nem tagadva, hogy az IRGC törlése potenciálisan terítéken van.

Izraeli delegáció tesz látogatást az ukrán-magyar határon

A szerdai látogatás előtt a delegáció kedden a tervek szerint ellátogat a Zsidó Ügynökség budapesti Alija Központjába.