Izraeli delegáció tesz látogatást az ukrán-magyar határon

A látogatás része Izrael azon erőfeszítéseinek, hogy megkönnyítse az orosz invázió elől menekülő ukrán zsidók tömeges alijázását Izraelbe – írja az Israel Hayom.

Az izraeli törvényhozók és a Zsidó Ügynökség küldöttsége a héten felkeresi az Ukrajna és Magyarország közötti határátkelőket – közölte a Knesszet hétfői közleményében.

A látogatás része azon izraeli erőfeszítéseknek, amely az ukrajnai orosz invázió elől menekülő ukrán zsidók és családjaik tömeges alijázását (zsidó bevándorlását Izraelbe) segíti elő.

A küldöttségben Idit Silman (Jamina), Miri Regev (Likud), Jevgenyij Szova (Jiszrael Bejtenu), Vlagyimir Beliak (Jes Atid), Jichák Pindrus (Egyesült Tóra Judaizmus) és Haim Biton (Sasz) képviselői vesznek részt.

A látogatás során a képviselők találkoznak a Zsidó Ügynökség izraeli munkatársaival és annak Nativ nevű programjával, amely a volt Szovjetunióból érkező bevándorlóknak segít újra kapcsolatba lépni zsidó örökségükkel.

A szerdai látogatás előtt a delegáció kedden a tervek szerint ellátogat a Zsidó Ügynökség budapesti Alija Központjába, ahol találkozik a háború elől elmenekült zsidókkal, akik arra készülnek, hogy alijázzanak Izraelbe.

A magyar ENSZ-képviselet tagjaival is tárgyaltak a New York-i zsidó vezetők

Kilenc zsidó csoport folytatott megbeszélést Ukrajna, Lengyelország, Moldova, Szlovákia, Magyarország és Románia képviselőivel a humanitárius válaszlépéseik összehangolásáról.