A magyar ENSZ-képviselet tagjaival is tárgyaltak a New York-i zsidó vezetők

Kilenc zsidó csoport folytatott megbeszélést Ukrajna, Lengyelország, Moldova, Szlovákia, Magyarország és Románia képviselőivel humanitárius válaszlépéseik összehangolásáról – írja a The Times of Israel.

A zsidó közösségek vezetői pénteken New Yorkban találkoztak Ukrajna ENSZ-nagykövetével és más nemzetközi küldöttekkel, hogy megvitassák az európai menekültválságot.

Szerhij Kiszljica ukrán ENSZ-nagykövet számos zsidó csoport képviselőivel tárgyalt az Ukrajna orosz megszállása által okozott humanitárius válságra adott válaszlépések összehangolásáról.

A találkozónak Szlovákia ENSZ-nagykövete adott otthont az irodájában. A találkozón részt vett Lengyelország és Moldova ENSZ-nagykövete, valamint a New York-i magyar és román ENSZ-képviselet képviselői is.

„Kiszljica elmondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök inváziója el fog bukni, de ez időbe telhet”

– mondta Cheryl Fishbein, a New York-i Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsának elnöke, aki részt vett a találkozón.

Yotam Polizer: Az ukrajnai menekültválság szinte „bibliai méreteket” ölt

Polizer az elmúlt 14 évet a világszerte történt katasztrófák kezelésével töltötte. Most azt mondja, hogy az ukrajnai helyzet a legrosszabb, amit eddig látott.

Elmondása szerint a találkozó középpontjában a menekültkérdés állt.

Kiszljica azt kérte, hogy a menekültekkel tisztelettel bánjanak, és megfelelő lakhatást biztosítsanak számukra. A többi képviselő azt mondta, hogy országaiknak nehézséget okoz a határaikon belépő menekültek elképesztő száma.

Több mint 2,5 millió ukrán menekült el az országból a háború alig három héttel ezelőtti kitörése óta.

A zsidó szervezetek a 90 percen át tartó találkozón a zsidó menekültek sajátos szükségleteiről is beszéltek, továbbá az adománygyűjtésről is tárgyaltak az ENSZ-képviselőkkel.

„A nemzetközi küldöttek a zsidó közösséget hatékony szövetségesnek tekintik a menekültválság kezelésében”

– mondta Fishbein.

Ukrán-orosz háború: Egy nagy alija hullám kezdete?

Ukrajnában összesen 200 ezer ember kérvényezhet izraeli állampolgárságot, ebben a számban benne vannak a nem zsidók házastársai, és azok akiknek legalább egy nagyszülője zsidó.