Megszabadult mosolyország — Heti Grün

Mosolygó Izrael és spanyol neonácik, kihaló jiddis réteg és tragikus iraki keresztények, szabadság a korlátozások között és Ruanda a Sorsok Házában. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Jiddiskeit

E héten szombat este, tehát épp a sábát kimenetelével kezdődik peszách ünnepe, melyet sokszor zsidó húsvétnak is szoktak említeni, dacára, hogy peszách vagy 1.300 évvel régebbi és azon kívül, hogy nagyjából időben közel esnek, nem sok közük van egymáshoz. Lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán peszách alkalmából írt cikket.

Magyar-zsidó közélet

Pelle János, lapunk állandó szerzője a magyar zsidó #metoo botrányról írt és arról, ami mögötte van.

Fónagy János évtizedek óta a Fideszben politizál. Zsidó gyökereiről, a kormánypártban elvégzett munkájáról és Orbán Viktorral való kapcsolatáról kérdeztük. Wallenstein Róbert interjúja itt olvasható.

Izrael

Izrael a héten választott, élő híradásunk itt, Tel Aviv-i tudósítónk, Nagy Gabriella előzetes elemzése pedig itt olvasható.

Számos olyan nyelvváltozatot tartanak számon Izraelben, amelyek fokozott veszélybe kerültek a koronavírus társadalmi hatásai miatt. Miért csökken a jiddisül beszélők száma Izraelben? – teszi fel a kérdést Csókási Annamaja.

Történelem

Érdekes cikkek láttak napvilágot a Mérce nevezetű radikális baloldali portálon, amikor a „Sorsok Háza” nevezetű holokauszttörténeti múzeum rendeltetéséről és szükségszerűségéről szólt a vita. Gyenge Dániel írásában Laczó Ferenccel, az Izrael-kritikus történésszel száll vitába.

Világ

A keresztények túlélték az iraki háborút és az Iszlám Államot is, de kérdés milyen jövő vár rájuk egy instabil és megosztott államban. Tragédiájukról lapunk szerkesztője, Hajdú Tímea írt.

Jerez Julio feltette a kérdést: kik azok a spanyol neonácik, és miért vonulgatnak a Becsület napján?

Dzsingisz Kohn — Heti Grün

Leslie Mandoki és megfeszült körkérdés, félrefordított Heisler és sértődős Konok, iraki keresztények, illetve járvány és migráció.