Izrael választ

Folyamatosan frissítjük beszámolónkat az izraeli választások állásáról.

Péntek 11:20

A hivatalos eredmények beérkezése után bizonyossá vált a patthelyzet. A Netanjahu-ellenes blokk 57, a Netanjahut-támogató blokk 52 hellyel bír, ehhez jön Naftali Bennett 7 és az arab Ráám párt 4 mandátuma, melyek a mérleg nyelvét jelenthetik.

Jáir Lápid, a második legtöbb mandátummal bíró Jes Átid vezetője a hírek szerint péntek reggel találkozott Avigdor Libermannal, a Jiszáel Béténu, főként orosz származású szavazókat tömörítő párt vezetőjével a potenciális kormányalakítással kapcsolatban.

A Likud sem tétlenkedik. A párt vezetői minden erejükkel azon vannak, hogy akár a Kék-Fehér, akár az Új Remény pártból csábítsanak át képviselőket, ugyanis az izraeli rendszer szerint ha egy megválasztott képviselő átül egy másik pártba, viszi magával mandátumát is. Netanjahuéknak a Náftáli Bennett vezette Jáminá párt mellett még legalább két mandátumot kellene így megszerezni, hogy meglegyen a 61 mandátumos parlamenti többség

Csütörtök 19:13

Megvan a hivatalos végeredmény:

Likud 30, a Jes Átid 17, a Sász 9, a Kék-Fehér 8, a Jáminá 7, a Munkapárt 7, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, Jiszráel Béténu 7, az Új Remény 6, az Egyesült Arab Lista 6 ,az , a Vallásos Cionisták 6, Merec 6, Ráám 4.

A patthelyzet továbbra is fennáll. Reggeli írásunkban foglalkoztunk a lehetséges megoldásokkal a kormányalakítást tekintve, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy a Jáminá vezetője csatlakozna-e a Netanjahu-ellenes blokkhoz, vagy Netanjahuék beinvitálnák az arab Ráám pártot koalíciójukba.

A hírek szerint a Likud párt emberei gőzerővel dolgoznak azon, hogy az Új Remény pártból és a Kék-Fehér pártból képviselőket csábítsanak át a pártjukba.

Csütörtök 16:03

A szavazatok 99,5%-nak feldolgozása után ki esély van csak arra, hogy változzon a pártok mandátumainak kiosztása.

Az állás továbbra is:

Likud 30, a Jes Átid 17, a Sász 9, a Kék-Fehér 8, a Jáminá 7, a Munkapárt 7, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, az Új Remény 6, az Egyesült Arab Lista 6 ,az Jiszráel Béténu 6, a Vallásos Cionisták 6, Merec 6, Ráám 4.

Ez azt jelenti, hogy a Netanjahut támogató blokk 52, az őt leváltani akaró tömörülés 57 mandátummal bír. Ehhez kellene még valakinek a Naftali Bennett vezette Jáminá 7 és/vagy arab Ráám párt 4 mandátuma.

Az Új Remény pártot vezető ex-Likudos Gideon Száár kijelentette: „Ideje egy Netanjahut leváltó kormányt felállítani. Ahogy a választások estéjén is mondtam, az egó nem játszik majd szerepet döntésünkben”.

Csütörtök 13:00

Bezalel Szmotrics, a Vallásos Cionisták párt vezetője kizárja annak lehetőségét, hogy egy koalícióba üljenek Manszúr Abbász Ráám pártjával.

„Egy jobboldali kormányt nem lehet Abbász Ráám pártjára alapozni. Pont. Se belül se kívül, sem tartózkodással” – utalt Szmotrics annak lehetőségére, hogy egy kisebbségi kormányt kívülről támogatná a Ráám.

„Akik terroristákat magasztalnak és nem hisznek Izrael, mint zsidó állm létezésének jogában, azok nem lehetnek legitim tagjai semmilyen kormánynak” – közölte Szmotrics.

Csütörtök 10:07

95%-os feldolgozottság mellett is maradt a patthelyzet:

Likud 30, a Jes Átid 17, a Sász 9, a Kék-Fehér 8, a Jáminá 7, a Munkapárt 7, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, az Új Remény 6, az Egyesült Arab Lista 6 ,az Jiszráel Béténu 6, a Vallásos Cionisták 6, Merec 6, Ráám 4.

Csütörtök 08:05

Picit növekedett a feldolgozottság aránya, most 91,6%. A pártok mandátumainak arány így a követező:

Likud 30, a Jes Átid 18, a Sász 9, a Kék-Fehér 8, a Jáminá 7, a Munkapárt 7, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, az Új Remény 6, az Egyesült Arab Lista 6 ,az Jiszráel Béténu 6, a Vallásos Cionisták 6, Merec 6, Ráám 4.

A Natanjahu-ellenes blokknak 57 mandátuma van, a Netanjahu mellett állóknak 52. A mérleg nyelveként viselkedő Jáminának 7 (velük együtt sincs meg a Netanjahut támogatók blokkjának a szükséges 61 mandátum) illetve az iszlamista arab Ráám párt visszaesett 4 mandátumra.

Csütörtök 06:00

90,3%-os feldolgozás mellett nem változott a pártok mandátumainak száma:

Likud 30, a Jes Átid 17, a Sász 9, a Kék-Fehér 8, a Jáminá 7, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, az Jiszráel Béténu 7, a Munkapárt 7, az Új Remény 6, az Egyesült Arab Lista 6 , a Vallásos Cionisták 6, Merec 5, Ráám 5.

A további szavazatok számlálása az éjszaka során az iszlamista arab Ráám pártot sokszor a parlamentbe jutási küszöb (3,25%) alá, majd ismét fölé helyezte. Eközben megindult a helyezkedés Benjamin Netanjahu részéről a Ráám párt bevonását illetően, melynek lehetősége, nem meglepő módon, megosztja a Vallásos Cionisták névre hallgató, három kis pártból álló szövetséget.

Szerda 20:42

89,3%-os feldolgozottság mellett a szavazás állása pártonként a következő:

Likud 30, a Jes Átid 17, a Sász 9, a Kék-Fehér 8, a Jáminá 7, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, az Jiszráel Béténu 7, a Munkapárt 7, az Új Remény 6, az Egyesült Arab Lista 6 , a Vallásos Cionisták 6, Merec 5, Ráám 5.

Egy mandátum átvándorolt a Jáir Lápid által vezetett Jes Átid párttól az Avigdor Liberman által vezetett Jiszáel Béténu párthoz, azonban ez a két „tábor” mérlegén nem változtat.

Komoly harc folyik egy mandátumért a baloldali Merec és az arab Ráám párt között, 182 szavazat újraszámlálását/hitelesítésen múlhat, hogy a Merec felkúszik-e 6 mandátumra, a Ráám pedig visszaesik 4 parlamenti helyre. A „táborok” közti harcot ez kis mértékben befolyásolhatja, mert a Ráám arab párt lehet a mérleg nyelve, akikhez csatlakozik, azok nyerhetnek (kivéve, ha a végén a Gideon Száár vezette Új Remény mégis „átül” a Netanjahu blokkba és a Naftali Bennett vezette Jáminá is odamenne. Így jelentős többség születne a jobboldali blokk számára arról nem is beszélve, hogy Száár pártja – még a Netanjahuval való rossz viszony ellenére is – természetesen helyet találna a jobboldali táborban.)

Időközben a Ráám párt egyik vezetője, Mazen Ghanaim kijelentette, hogy semmi szín alatt nem ül be olyan kormányba, melynek az Itámár Ben Gvir és a Bezalel Szmotrics vezette pártok (Vallásos Cionisták, jelenleg 6 mandátummal) is tagjai. Nem meglepő, hogy az arab pártot Ben Gvir is kizárta potenciális partnerei közül.

Szerda 18:36

Újabb szavazatokat sikerült feldolgozni, jelenleg 89%-on áll a megszámlált szavazatok aránya. Nem történt komoly változás a pártok mandátumait illetően.

Likud 30, a Jes Átid 18, a Sász 9, a Kék-Fehér 8, a Jáminá 7, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, az Jiszráel Béténu 6, a Munkapárt 7, az Új Remény 6, az Egyesült Arab Lista 6 , a Vallásos Cionisták 6, Merec 5, Ráám 5.

Egyes elemzők szerint a Jes Átid mandátumainak száma 17-re csökken hamarosan, a Jiszráel Béténu javára, amelynek így 7 mandátuma lenne.

Újságírói kérdésre Naftali Bennett, a Jáminá pártelnöke elmondta, hogy addig nem hoz döntést, hogy csatlakozik-e Netanjahu blokkjához, amíg „nem lesz magasabb a feldolgozottság és nem látunk tisztább képet”.

Számlálási hiba miatt 180-200 szavazóhelyiség adatait újraszámolják.

Szerda 16:45

Az arab szavazókat megszólító Ráám párt egyik illetékese, Shua Manszúr Masarwa kijelentette, hogy pártja bizonyosan nem csatlakozik a Netanjahu-féle blokkhoz:

„Nem fogunk egy koalícióban ülni rasszistákkal, akik az Ál-Ákszát fenyegetik. Van más módja is a kormányalakításnak. Úgy látjuk, hogy szavazóinkhoz közelebb ál a balközép.”

Szakértők annak sem zárják ki esélyét, hogy Netanjahu végül Gideon Száárral állapodik meg Naftali Bannett mellett, így egy teljesen jobboldali koalíció kormányozhatna Izraelben. Száár korábbi kijelentései alapján nem ülne szívesen egy kormányban az arab pártokkal.

Szerda 15:10

Patthelyzet. 88%-os feldolgozottság mellett az állás a következő:

Likud 30, a Jes Átid 17, a Sász 9, a Kék-Fehér 8, a Jáminá 7, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, az Jiszráel Béténu 7, a Munkapárt 7, az Új Remény 6, az Egyesült Arab Lista 6 , a Vallásos Cionisták 6, Merec 5, Ráám 5.

A Netanjahut támogató blokk még Naftali Bennett vezette Jáminával is csak 59 mandátumot tud felmutatni, míg a Netanjahu ellenes tömörülés az Egyesült Arab Ligával együtt is csak 56 mandátumnál tart.

A nagy meglepetés a Ráám arab párt, amely, mint azt korábban írtuk, kivált az Egyesült Arab Liga pártszövetségből.

A Ráám okozhat még meglepetést mindkét oldalon. Netanjahu korábban arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon befogadná-e a Ráám pártot koalíciójába azt válaszolta, hogy „nem cionista párttal nem ül egy kormányban”, ehhez képest a Ráám vezetője, Manszúr Abbász nem zárta ki, hogy együttműködne a jobboldali szövetséggel.

Szerda 10:55

A Ráám arab párt Kneszetbe jutásának lehetősége igen fura helyzetet teremthet, ugyanis 5 mandátumokkal megszűnt a Netanjahu-párti blokk többsége. Amennyiben nem sikerül Netanjahu-ellenes koalíciót alakítani, amihez mind az Egyesült Arab Lista, mind pedig a Ráám támogatására szüksége volna a Jáir Lapid vezette blokknak, úgy előállhat az a helyzet, hogy Netanjahu a nyárra egy két éven belüli ötödik választást is kiír remélve, hogy akkor magasabb lehet támogatása. Ezt már csak azért is megtenné, mert olyan szituáció is adódhat, melyben Benny Ganz töltené be átmenetileg a miniszterelnöki posztot, a korábbi koalíciós szerződés értelmében.

Ezt Netanjahu mindenképpen igyekszik majd elkerülni, ezért előfordulhat, hogy a Ráám arab párt koalícióba való édesgetése komoly kompromisszumra készteti majd a Netanjahu vezette blokk jobboldali pártjait.

Szerda 08:05

Kicsit változott az állás, főként, mert jelenleg úgy tűnik, hogy a Manszúr Abbász vezette Ráám arab párt, mely kivált az Egyesült Arab Lista pártszövetségből és nem zárta ki a Netanjahuval való szövetséget, bejuthat a Kneszetbe.

Likud 30, a Jes Átid 18, a Sász 9, az Egyesült Tóra Judaizmus 7, a Kék-Fehér 8, a Munkapárt 7, a Jáminá 7, az Jiszráel Béténu 6, a Vallásos Cionisták 6, az Egyesült Arab Lista 6, az Új Remény 6, Merec 5, Ráám 5.

Mindez 87,5%-os feldolgozottság mellett.

Szerda 07:25

Ma reggelre a szavazatok 80%-os feldolgozottsága mellett a Netanjahut támogató koalíció csak Naftali Bennett Jáminá pártjának támogatásával tudná megszerezni a többséget, 63 parlamenti mandátumot.

A jelenlegi állás szerint a Likud 31, a Jes Átid 18, a Sász 10, az Egyesült Tóra Judaizmus 9, a Kék-Fehér 7, a Munkapárt 7, a Jáminá 7, az Jiszráel Béténu 7, a Vallásos Cionisták 6, az Egyesült Arab Lista 6, az Új Remény 6 és a Merec 5.

Natanjahu hajnalban bejelentette győzelmét.

00:22

Holnap reggel további beszámolókkal szolgálunk a választások állásáról. Viszontlátásra!

00:21

Friss állás: Likud:30, Jes Átid:18, Egyesült Arab Liga: 9, Sász: 9, Munkapárt: 8, Jáminá: 7, Kék-Fehér: 7, Vallásos Cionisták: 7, Meretz: 7, Egyesült Tóra: 6, Új Remény: 6, Jiszráel Béténu: 6.

00:04

Benny Ganz: „Elégedettek lehetünk az eredményünkkel”. A Kék-Fehér párt a jelenlegi állás szerint 7 mandátumot szerezhet.

23:50

Jáir Lapid: „Jól állunk. Várjuk meg a végső eredményeket, legyünk felelősek. De egyelőre úgy tűnik meglesz a változáshoz szükséges többség és Netanjahu nem tud kormányt alakítani a káhánistákkal”.

23:42

Friss állás: Likud:30, Jes Átid:18, Egyesült Arab Liga: 10, Sász: 9, Jáminá: 7, Kék-Fehér: 7, Munkapárt: 7, Vallásos Cionisták: 7, Meretz: 7, Egyesült Tóra: 6, Új Remény: 6, Jiszráel Béténu: 6.

Éppen a Netanjahu-ellenes blokk vezet összesen 61 mandátummal.

23:37

Jelenlegi állás: Likud:31, Jes Átid:18, Egyesült Arab Liga: 9, Sász: 9, Jáminá: 8, Kék-Fehér: 8, Munkapárt: 7, Vallásos Cionisták: 7, Meretz: 6, Egyesült Tóra: 6, Új Remény: 6, Jiszráel Béténu: 5.

23:22

A Munkapártot vezetője, Merav Michaeli hívei előtt tartott beszédében úgy fogalmazott: „Rabint megöltek, de az általa vezetett utat nem sikerült nekik”. A Munkapárt az előzetes jelzések alapján a vártnál jobb eredményt hoz és 7 mandátumot is szerezhet. Korábban kétséges volt, hogy elérik-e a Kneszetbe jutáshoz szükséges szavazatot.

23:00

Friss: Jelenlegi állás:

Likud:31, Jes Átid:18, Egyesült Arab Liga: 9, Sász: 8, Kék-Fehér: 8, Jáminá: 8, Munkapárt: 7, Vallásos Cionisták: 7, Meretz: 7, Egyesült Tóra: 6, Új Remény: 6, Jiszráel Béténu: 5.

E szerint ha Bennett csatlakozik is, de Száár nem a Netanjahu vezette koalícióhoz, a Netanjahu-ellenes blokk nyerhet.

22:54

Száár kijelentette, hogy biztosan nem lép be egy Netanjahu vezette koalícióba.

22:48

Friss: a szavazásra jogosult választók 67,2%-a adta le voksát, izraeli idő szerint este 10 óráig.

22:44

A Gideon Száár vezette Új Remény párt a várakozások szerint 5-6 mandátumot nyerhetett. Ha Száár mégis csatlakozik Netanjahuhoz, aminek esélyét nem lehet kizárni, és Bennett is kötélnek áll, komoly jobboldali többség lehet az új Kneszetben.

22:39

A Merav Michaeli vezette Munkapártnak minden közvéleménykutató 7 mandátumot jósol.

22:34

A katonaságban 20 éve a legmagasabb a szavazók arány, mintegy 77%. A Jáminá vezetője, Naftali Bennett nem zárta ki a lehetőségét, hogy csatlakozik a Netanjahu vezette koalícióhoz, ezzel valószínüleg hozzásegítve a miniszterelnököt, hogy parlamenti többséget szerezzen. A szefárdi zsidókat képviselő vallásos Sász párt az előrejelzések szerint 9 mandátumot is szerezhet, ezzel a második legnagyobb párt lehet a Netanjahu-párti blokkban.

22:26

A baloldali Merec párt akár 6-7 mandátumot is szerezhet, ami a legmagasabb eredmény 2016 óta. A párt vezetője szerint a baloldal igazi alternatívát nyújthat Netanjahu ellen. Nitzan Horowitz arra a kérdésre, hogy mit szól, hogy a magukat Meir Káháná rabbi szellemi örököseként definiáló Itámár Ben-Gvir vezette Otzmá Hájehudit és a Bezalel Szmotrics által vezetett Tekumá párt alkotta szövetség bejuthat a Kneszetbe azt mondta: „Szégyen az ország számára”.

22:22

A legtöbb hírtelevízió, így a 12-es és a 13-as hír- illetve az állami Kan csatorna a Netanjahu-ellenes blokknak 59, a miniszterelnök blokkjának 53-54 mandátumot jósul. A Naftali Bennett által vezetett Jáminá akár 7-8 mandátumot is szerezhet, így Bennetten múlhat ki lesz Izrael következő miniszterelnöke.

22:05

Az első exit pollok szerint Netanjahu szűk többséget szerezhet. Úgy tűnik a Naftali Bennett vezette Jáminá döntésén múlik, kinek adja a neki becsült 6-7 mandátumot, a Netanjahu ellenes vagy az őt pártoló tömörülésnek.