Húsz mazsihiszes képviselőtestületi tagra csaphat le Heisler András

Mint lapunk korábban megírta, Heisler András Mazsihisz-elnök levélben kérte meg a Mazsihisz küldötteit: jelezzék, ha más „vallási közösség” tagjai.

A levél „nyilatkozat kérés” tárgyában íródott, és „az alapszabályunkban foglaltak miatt” kérte a lehetséges párhuzamos tagság jelzését.

Az „egyesületeket” is említő levél valószínűleg a frissen alapult neológ vallási egyesületre, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesületre, a Zsimára gondolhatott.

Heisler akkori levelében kapcsolatban a Zsima is tiltakozott, az egyesület az „ötvenes évek” hangulatához hasonlította annak tartalmát, utalva rá, hogy a Mazsihisz alapszabálya sem az egyesületekben való tagságot, pusztán a más egyházban való tagságot tiltja.

Újabb kutakodás

A lapunk birtokába került újabb, január 12-i e-mailben azt írja Heisler, hogy

Tájékoztatlak, hogy a Mazsihisz 111 képviselőtestületi tagja közül 91 megküldte nyilatkozatát arról, hogy más egyháznak nem tagja. Tőled eddig nem kaptunk választ, ha küldtél, akkor válaszod elkeveredett – amiért elnézésedet kérem. Tisztelettel kérlek, legkésőbb holnap délig szíveskedjél nyilatkozatodat megtenni. Amennyiben nem érkezik válasz tőled, az kérdésessé teszi az Alapszabályunk 20 §-ában szereplő feltétel teljesülését.

Mint bizonyára tudod, a Mazsihisz Alapszabályának 20. §-a szerint “Hitközségi tag csak egy taghitközségnek lehet tagja, továbbá a taghitközségen kívül más egyháznak tagja nem lehet.”

Fontos, hogy nyilatkozatod birtokában legyünk, mert nélküle nem tudjuk igazolni az Alapszabályunk hivatkozott pontja szerinti feltétel teljesülését, így a 20.§ szerint “A rendelkezés megszegése esetén annak feloldásáig az adott hitközségi tag tagsági joga és az abból fakadó szavazati és választhatósági joga szünetel”.

Együttműködésedet megköszönve

Üdvözlettel
Heisler András
elnök

Elmaradt válaszok

Heisler tehát húsz közgyűlési tagtól nem kapott választ, a pótlás határideje pedig cikkünk megjelenésének idejére már lejárt.

Kérdéses, hogy milyen retorziók érhetik majd a Zsimához csatlakozó képviselőtestületi tagokat.

Mint lapunk december végén megírta, a Zsima a tagjait akkor kirúgással fenyegette meg a Mazsihisz elnöke.

Akkor cikkünk szerint egy online közgyűlés során egy, a neológ Rabbitestületből delegált, vidéken szolgálatot teljesítő rabbi érintettként azt kérdezte Heislertől, hogy ha nem lép ki a Zsimából, akkor vajon kirúgják-e a Mazsihisztől.

Az elnök igennel válaszolt.

Verő is kilépett

Mint egy internetes portál nemrég értesüléseire hivatkozva közölte, Verő Tamás neológ rabbi, a Frankel Leó úti zsinagóga rabbija is kilépett a Mazsihisz és a BZSH Rabbitestületéből.

Verő rabbi lapunk számára telefonon megerősítette a hírt, ám döntését nem óhajtotta kommentálni.

Lapunk információi szerint az ügy hátterében a Mazsihisz vallási és világi vezetése közti konfliktusok állnak, melyek az utóbbi időben olyannyira élesedtek, hogy már a Mazsihisz-közeli Szombat folyóirat sem hallgathatott tovább róluk.

Rabbik nélküli hitközségre készülhet a Mazsihisz

Az ORZsE rektorhelyettesének írása készítheti elő a terepet egy rabbik nélküli Mazsihisznek.

(Címlapkép: Budapest, 2018. november 13. Heisler András, a Mazsihisz elnöke az egyházi kórházak együttműködéséről tartott sajtótájékoztatón a Mazsihisz fővárosi székházában 2018. november 13-án. Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői. MTI/Szigetváry Zsolt).