A 10 legfontosabb, magyarországi zsidóságot érintő esemény 2020-ban

A Neokohn főszerkesztője

 

Ismét egy szubjektív lista következik, ezúttal nem a tavalyi év legfontosabb világeseményeiről, hanem a hazai zsidó közösséget érintő legfontosabb történésekről.

A koronavírus miatt megváltozott közösségi élet és virtuális bét midrás

A tavalyi évben az élet szinte minden területét érintette a koronavírus. A magyarországi zsidó közösségek más és más időzítéssel és némileg eltérő rendszerben, de mindent megtettek, hogy a zsidó közösségeket kerülje a fertőzés.

Ugyanakkor a koronavírus miatti óvintézkedések ellenére nem állt meg a vallásos élet és a Tóra tanulmányozása sem. Az EMIH rabbijai és közösségi vezetői a krízis kezdete óta minden este kamerák elé állnak és egyfajta virtuális tanházon keresztül vezetnek tanulásokat és építik a közösséget.

„Mintha háború lenne, csak lövések nélkül” – kríziskezelés a zsidó közösségben

Hogyan készülnek a következő hetek megpróbáltatásaira hazai zsidó intézmények biztonsági, szociális, logisztikai, kulturális és spirituális értelemben?

Megnyitásra vár a Bocskai úti régi-új zsinagóga

A második világháború előtt utoljára felavatott újbudai zsinagógát az EMIH vásárolta vissza. A munkálatok több évig tartottak, az épület készen áll, azonban a megnyitót a koronavírus miatt egyelőre halasztani kell.

Zsinagógát avat újjá az EMIH a XI. kerületben

Magyarország utolsó háború előtt avatott zsinagógájáról van szó, a Zsombolyai utca és a Bocskai út sarkán.

Napi Talmud és napi Maimonidész-tanulás

Először indult magyar nyelven Dáf Jomi tanulás Köves Slomó rabbi vezetésével. A rendszernek, mely alapján minden nap a Talmud egy lapját tanulmányozzák a világ minden táján hét és fél év alatt befejezve a monumentális szöveget, idén januárban kezdődött a hetedik ciklusa. Szintén először indult magyar nyelven az a program, melynek keretén belül egy hároméves ciklus alatt be lehet fejezni a Maimonidész Misné Torá című törvénykódexét.

Elkészült, de még megnyitásra vár a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga

A belváros csodaszép zsinagógáját állami támogatásból újította fel a Mazsihisz és a BZSH. Az épület nem kap konkrét szakrális funkciót, abban közösségi tér, kiállítóterem és kávézó kap helyet. Az ünnepélyes megnyitó időpontja a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem ismert. aAfelújítás nem zajlott botránytól mentesen, a rejtélyes módon eltűnt 122 millió forint után még most is nyomoz a rendőrség.

Továbbra is zajlik a nyomozás a Rumbach zsinagóga felújítása körüli csalás gyanúja miatt

Mint emlékezetes, tavaly 122 millió forinttal rövidítették meg csalók a Mazsihiszt.

Leépítések, fizetéscsökkentés és gigászi sikerdíj a Mazsihisznél

A tavalyi évet számos botrány kísérte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége körül. Tavasszal a koronavírus-járvány miatt a szövetség csökkentette munkavállalói fizetését, ugyanakkor egy összegben utalt át 93 millió forintot a Dohány utcai zsinagóga turisztikai bevétele után járó sikerdíj címén egyik alvállalkozójának. Az ügy az országos sajtót is megjárta, Rosta Márton, a Mazsihisz jogi osztályának vezetője mind jogi, mind erkölcsi okból kifogásolta a nagyösszegű kifizetést, annak időzítését és lemondott tisztségéről.

Megalakult a Zsima

Róna Tamás neológ rabbit, a kecskeméti zsidó közösség neológ szellemi vezetőjének munkaviszonyát felmondta a Mazsihisz, Róna sebtiben imaegyletet alapított és a hírek szerint számos, a hitközség új irányával elégedetlen neológ vallási funkcionáriust sikerül az új szervezetbe csábítani.

A Zsima tagjaira vadászhat a Mazsihisz elnöke

Levélben tudakolja a Mazsihisz elnöke, tagjai-e a küldöttek más „vallási közösségeknek”.

Eltűnt a Makkabeusok, megjelent a Smúzoló

Egyik pillanatról a másikra szűnt meg, a lapunk értesülései szerint a Mazsihiszhez közeli személyek és vallási vezetők által működtetett Makkabeusok nevű Facebook-oldal. Ellenben megjelent a Mazsihisz vezetését élesen bíráló Smúzoló nevű weboldal, miközben több, a Smúzoló által feltárt ügy került be az országos sajtóba.

Zoltai: „vegyék észre magukat ezek az emberek, hogy mindent tönkretesznek maguk körül”

Kórházba került a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatója, ahonnan segélykiáltással felérő telefon nyilatkozatot adott egy Facebook oldalnak.

Egymilliárd forintot fordít a magyar állam zsidó temetők felújítására

Közel száz, többségében vidéki, elhagyatott temető kerül feltérképezésre és felújításra abból az egymilliárd forintból, melyet az állam a Magyaroszági Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül erre a célra fordít. Hazánkban több, mint 1.400 zsidó temető található, melynek többsége elhagyatott vagy nincs megfelelően gondozva.

Súlyos beteg kórházigazgatót rúgott ki a Mazsihisz

Deutsch Zsuzsa több, mint két évtizede vezette az Amerikai úti zsidó Szeretetkórházat. Az igazgatónőtől negyven évnél hosszabb munkaviszony után, december 23-án vált meg a kórházat fenntartó Mazsihisz ügyvezetője, Kunos Péter. A súlyos betegséggel küzdő szakember betegsége miatt hónapok óta nem tudja ellátni feladatát – indokolta a kirúgást a szövetség. Deutsch annak a Rosta Mártonnak az édesanyja, aki tavaly hagyta ott a hitközségi állását, mert bírálta a Dohány utcai zsinagóga turisztikai bevételéért a koronavírus miatti megszorítások közepette kifizetett majd százmilliós sikerdíjat.

Petíciót indítottak a Szeretetkórház kirúgott igazgatónőjéért

Dr. Deutsch Zsuzsannát 41 év munkaviszony után menesztette Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezetője. Deutsch súlyos betegséggel küzd, fia aláírásgyűjtéssel támadja a döntést.

Nyíltan antiszemita jelöltet indított az ellenzék

A Jobbikos Bíró Lászlót állították jelöltnek a szerencsi időközi választáson az ellenzéki pártok. Bíró jelölése ellen élesen felszólalt Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija, miközben Orbán Viktor miniszterelnök Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének bírálatát Bíró jelölésére nem tartotta kellően súlyosnak. A választásokat a kormánypártok jelöltje, Koncz Zsófia nyerte.

A baloldal és a Jobbik szövetségének ellentmondásairól cikkezik a JTA

Már a nemzetközi zsidó sajtó is a Bíró László-üggyel, illetve a Mazsihisz felemás reakciójával foglalkozik.

Meghalt Bálint György

Százéves korában elhunyt mindenki kedvenc Bálint gazdája, a holokauszt-túlélő Bálint György.

Elhunyt Bálint Gazda

A holokauszttúlélő legendás magyar kertészmérnök, akit az egész ország a szívébe zárt, 100 évesen távozott az élők sorából.