Petíciót indítottak a Szeretetkórház kirúgott igazgatónőjéért

Mint arról a Neokohn is beszámolt, Dr. Deutsch Zsuzsannát 41 év munkaviszony után, múlt héten menesztette Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezetője. Deutsch súlyos betegséggel küzd, fia, Rosta Márton, most aláírásgyűjtéssel támadja a szerinte igazságtalan döntést.

Dr. Deutsch Zsuzsa fia, Rosta Márton hosszú évekig vezette a Mazsihisz jogi osztályát és a hitközség azután vált meg tőle, hogy Rosta kifogásolta azt a majdnem bruttó 100 millió forintos kifizetést, amelyet a szövetség Róna Ivánnak, a Dohány utcai zsinagóga turisztikai bevételéért felelős vezetőnek sikerdíjként fizetett ki tavasszal, szinte egyidőben azzal, amikor a COVID-19 válság miatt majdnem minden dolgozó fizetését 20-40%-kal csökkentették. Rosta jogilag is aggályosnak találta a feltűnően nagy értékű kifizetést, amellett, hogy annak időzítése morális szempontból is megkérdőjelezhető.

Rosta Márton az édesanyja méltánytalan kirúgásáért kezdett petícióban úgy fogalmaz:

„Az időzítés önmagában is cinikus, különösen, hogy az igazgató asszony 2020 októbere óta köztudottan súlyos daganatos betegséggel küzd, amit hivatalos formában a Mazsihisz elnökének és ügyvezető igazgatójának tudomására is hozott. A kezelések jelenleg is tartanak, a 100%-os felgyógyulás belátható időn belüli megalapozott reményével”.

Rosta szerint az a tény, hogy Deutsch betegsége miatt hónapok óta nem tudja ellátni feladatát, önmagában még nem tenné szükségessé eltávolítását.

„Minthogy dr. Deutsch Zsuzsa akadályoztatása kezdetétől megbízott igazgató irányítja a Szeretetkórházat, ezt az embertelen, minden empátiát nélkülöző magatartást semmi nem indokolta a MAZSIHISZ döntéshozói részéről. Minden bizonnyal egy személyes hadjárat részéről van szó, amelynek első elemeként dr. Rosta Márton MAZSIHISZ vezető jogtanácsost távolították el pozíciójából 2020 áprilisában. Nevezett dr. Deutsch Zsuzsanna fia, aki szálka volt a MAZSIHISZ urainak körme alatt, minthogy nagy port felverő módon tette szóvá a pazarló, mindennemű szociális érzékenységet nélkülöző hitközségi gazdálkodást”.

A Mazsihisz jogi osztályának korábbi vezetője azt is kifogásolja a szervezet magatartását édesanyja kirúgásának kérdésében és hozzáteszi:

„A Mazsihisz ezt a »tisztogatást« egy állítólag vallási elvek mentén, a zsidó szellemiség és emberiesség jegyében működő egyházi szervezetként bonyolította le”.

Minden bizonnyal a Neokohn korábbi beszámolójára válaszként a Mazsihisz hivatalos honlapja közzétette Kunos Péter, a neológ hitközség ügyvezetőjének levelét, amelyet Deutsch Zsuzsannának írt. A személyes hangvételű levélben Kunos úgy fogalmaz: „Január elejére egy pályázat kiírásáról döntöttünk a főigazgatói posztra. A pályázat előkészítésére és értékelésére a Mazsihisz vezetősége szakembereket kér fel. Tisztában vagyunk vele, hogy vezetői és orvosi szakértelmedet nem lesz könnyű pótolni, de a kórház működőképességének megőrzése (amit ideiglenes megbízással biztosítottunk), és mindenekelőtt jövője érdekében nem késlekedhetünk. Ez az egész zsidó közösség felé fennálló felelősségünk, és mint fenntartónak, elemi kötelezettségünk”.

Rejtélyes mazsihiszes kiszivárogtatót keres a rendőrség

A hónapok óta közéleti botrányokkal küszködő neológ hitközség magántitok, tiltott adatszerzés és üzleti titok megsértésének alapos gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, egyúttal elhatározta, hogy dr. Róna Tamás főrabbival nem kíván együttműködni.